Susan Dalstra
Susan Dalstra De mama 1 sep 2017

Wat als de ene helft van een tweeling nog niet klaar is voor de geboorte?

Je denkt misschien dat tweelingen bijna alles hetzelfde doen, maar dat is dus niet helemaal waar. Sterker nog: sommige tweelingen worden niet eens tegelijkertijd geboren.

Eerst een beetje achtergrondinformatie over bevallen van een tweeling. Meestal worden tweelingkinderen vlak na elkaar geboren. Gemiddeld zitten er zo’n 17 minuten tussen het eerste en het tweede kind. In heel zeldzame gevallen komt het echter voor dat er veel meer tijd tussen de twee in zit. Wanneer één van de kinderen prematuur wordt geboren, zullen medici er alles aan doen om het andere kind zo lang mogelijk te laten zitten. Dat is een uitgestelde interval bevalling en noodzakelijk om de overlevingskansen van het tweede kind te vergroten.

Overlevingskansen

Volgens de American Pregnancy Assocation wordt 60% van de tweelingen te vroeg geboren. De kans op problemen die in verband worden gebracht met een (te) vroege bevalling zijn dus relatief hoog onder tweelingen. Daarbij is er een correlatie tussen de overlevingskansen van een baby en wanneer het geboren wordt. Een baby die bijvoorbeeld met 25 weken ter wereld komt, heeft 50% kans op overleven terwijl dat percentage bij een baby die met 29 weken wordt geboren op 90% ligt. Een paar weken langer in de baarmoeder maken dus een enorm verschil.

LEES OOK: Deze té schattige tweeling verovert Instagram, en wij snappen wel waarom

Interval bevalling

Wanneer één helft van de tweeling te vroeg wordt geboren en het niet overleeft, kan een uitgestelde interval bevalling de kans dat het tweede kind gezond ter wereld komt vergroten. Wanneer het eerste kind met 24 weken wordt geboren, wordt alles in werking gesteld om de geboorte van het tweede kind uit te stellen tot 28-32 weken.

Uitzonderlijk

Zo’n bevalling wordt gebruikt om de overlevingskansen van het tweede kind te vergroten, maar er zijn ook verhalen bekend van zo’n bevalling waarbij beide kinderen het overleefden. Er is zelfs een vrouw in Amerika die van haar eerste kind beviel toen ze 23 weken was en het andere kind ter wereld bracht met 26 weken terwijl ze ondertussen ook nog eens verhuisde van ziekenhuis. Bij deze tweeling zaten er zelfs 87 (!) dagen tussen de eerste en tweede bevalling. Deze verhalen zijn heel uitzonderlijk, maar laten wel zien dat interval bevallingen letterlijk van levensbelang kunnen zijn.

Ben je zwanger van een tweeling of meerling? Dit kun je het beste eten

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

 

Romper

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Wat als de ene helft van een tweeling nog niet klaar is voor de geboorte?
Sluiten