De baby 8 jan 2019 Muriel Oonincx

Zo maak je ruimte in huis voor de babykamer (ook als je klein woont)

Groeit je buik elke dag groter? Dan wordt het hoog tijd om aan de inrichting van de babykamer te gaan denken. Niet iedereen heeft een kamer over of een duidelijk idee. Zeker bij de eerste woon je misschien nog klein. Met deze tips maak je van elke ruimte een toffe babykamer.

In een simpel stappenplan sluizen we je door de beslissingen en mogelijkheden die je hebt bij een verbouwing. Of het nu gaat om kleine ingrepen of een grotere verbouwing; wij helpen je graag op weg naar een fijne en praktische babykamer.

1. Bepaal welke ruimte je verbouwt tot babykamer

Grote kans dat het washok, die mooie inloopkast of die fijne studieruimte plaats moet maken voor de kleine. Dat betekent ook dat die wasmachine, garderobe of dat bureau elders komt te staan. Bedenk daarom ook meteen waar je die items naartoe verhuist en maak aan de hand daarvan een plan. De wasmachine kun je bijvoorbeeld in de (bij)keuken of badkamer zetten. Bouw de wasmachine dan in en sluit deze af met kastdeuren of gordijnen zodat je niet opeens tegen die machine aan hoeft te kijken. Voor die garderobe hebben we als tip dat je eerst goed door al je spullen heen gaat en uitkiest wat je nog wilt houden. Alles wat je niet meer nodig hebt, kun je verkopen: online, aan een tweedehands winkel of zelf op de markt. Dat ruimt al behoorlijk op en levert meteen weer wat geld op voor de verbouwing. Ook als de studieruimte eraan moet geloven, kun je die werkplek in een klein hoekje in de woon- of slaapkamer creëren.

LEES OOK:  Tips voor een stijlvolle kinderkamer.

2. Inspiratie voor de babykamer zoeken

Er zijn ontzettend veel plekken waar je inspiratie vandaan kunt halen. Ons advies? Begin bij Pinterest en maak je eigen bord aan om al je inspiratiebeelden te verzamelen. Onze kinderkamer basket staat vol inspirerende artikelen met tips en ook die afbeeldingen kun je weer toevoegen aan je inspiratiebord. In deze stap ga je vooral nadenken over de stijl en het kleurenpalet van de kamer. Bedenk bij het oriënteren wel dat kinderen over het algemeen niet zo’n fan zijn van een minimalistische en strak witte ruimte. Je kunt zelf wel dol zijn op die look, maar probeer in elk geval wat kleurrijke en speelse details toe te voegen. Zodra je een stijl gevonden hebt, die jou aanspreekt en die ook voor kinderen leuk is, kun je aan de slag.

3. Zelf doen of uitbesteden

En dan is de vraag: ga je het zelf doen of uitbesteden? Dit hangt van een aantal factoren af natuurlijk. Hoe groot is de ingreep, hoe handig ben je zelf en hoeveel geld heb je te besteden? Een verbouwing kun je financieren uit eigen geld of geleend geld, als eigenaar van een koophuis. Wat de laatste optie betreft kun je gaan voor een persoonlijke lening (consumptief krediet) of een verhoging van je hypotheek. Laat je vooral goed voorlichten door een expert.

4. Inrichten babykamer prioriteit? Aan de slag!

Als je een beetje handig bent, kun je al gauw een origineel bed maken, zoals we in deze IKEA hack laten zien. Een voorbeeld van een super gaaf kinderkamer ontwerp door professionals zie je hier. In dat laatste geval raden wij je aan om de hulp van een expert in te schakelen. Ga je de zolderkamer omtoveren tot babykamer? Grote kans dat je dan een dakkapel wilt maken voor extra ruimte en lichtinval. In dat geval raden we je aan om eerst bij de gemeente te checken of je hier een vergunning voor aan moet vragen. Het krijgen van een vergunning kan soms lang duren en ook is het handig om op tijd een aannemer in te schakelen voor deze aanpassing. De kosten van een dakkapel zijn uiteraard afhankelijk van de omvang. Reken gemiddeld op zo’n 4.000 euro.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zo maak je ruimte in huis voor de babykamer (ook als je klein woont)
Sluiten