Innestelingsbloeding of menstruatiebloeding? Dit is het verschil

Bloed is bloed. Maar als je zwanger wilt worden kan het een wereld van verschil betekenen. Een innestelingsbloeding kan namelijk een eerste teken zijn dat je zwanger bent. Een menstruatiebloeding daarentegen, betekent dat je niet zwanger bent. Hoe je erachter komt of je een innestelingsbloeding of een (tussentijdse) menstruatiebloeding hebt? Wij vertellen je het verschil!

Dit is het verschil tussen een innestelingsbloeding en een menstruatiebloeding

Een innestelingsbloeding gebeurt op het moment dat de eicel bij het hechten aan de baarmoederwand een bloedvaatje raakt. Een menstruatiebloeding vindt plaats wanneer het eitje niet bevrucht is. Een innestelingsbloeding kun je herkennen aan:

– bloedverlies dat eruit ziet als roze/bruinige afscheiding
– er komt geen weefsel of bloedkontjes mee (bij je menstruatie meestal wel)
– je verliest een paar druppels bloed -ook wel spatting genoemd- tot een lichte vloei aan bloed
– het bloedverlies duurt vaak maar één dag tot een paar dagen

LEES OOK: Kun je zwanger worden als je ongesteld bent?

Krampen bij een innesteling

Naast het uiterlijk van het bloed en de hoeveelheid bloedverlies, krijgen sommige vrouwen ook last van krampen bij een innesteling. Als je normaal gesproken geen last hebt van krampen aan het begin van je menstruatie, kan dit een teken zijn. Al zal het voor vrouwen die regelmatiger last hebben van PMS klachten, een minder voor de hand liggend teken zijn.

LEES OOK: Pasgeboren meisjes kunnen ongesteld worden (en dat is helemaal niet gek)

Zwangerschapstest voor de duidelijkheid

Het kan dus een lastige opgave blijven om de twee bloedingen exact van elkaar te onderscheiden. Een zwangerschapstest geeft je in zo’n geval de meeste duidelijkheid. Als het mogelijk een innestelingsbloeding is, kun je nog niet meteen achterhalen of je zwanger bent. Een week na de bloeding kun je een zwangerschapstest doen. Vaak valt dit ook samen met het moment dat je een dag over tijd bent.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Innestelingsbloeding of menstruatiebloeding? Dit is het verschil
Sluiten