De baby 19 okt 2018 Redactie

Handig! De ingewikkelde ingrediënten in babyproducten in gewonemensentaal

De huid van je baby is heel gevoelig en wil je daarom natuurlijk goed beschermen. We weten niet hoe jij het hebt, maar wij duizelen weleens van al die ingrediënten die je ziet op de verpakkingen van baby- en badolies. Wat betekent het nou eigenlijk allemaal? Famme Baby zocht het uit! 

Niet geheel onbelangrijk, waarom is het eigenlijk belangrijk om een badolie te gebruiken? Dat is voornamelijk omdat de huid van je baby 30% dunner is dan die van jou, en daardoor maar liefst 5x zoveel vocht verliest. Dit gebeurt voornamelijk na het wassen. Even een wat technischer verhaal, maar blijf bij ons. Tijdens het wassen zwelt de hoornlaag op en wordt deze maximaal gehydrateerd. Alleen kunnen belangrijke bestanddelen zoals lipiden wegspoelen. Als je geen badproducten gebruikt speciaal voor je baby, dan blijft de huid verzwakt achter, waardoor die droog kan worden.

Waarop letten?

Er zijn een paar dingen waar je op wilt letten als je op zoek gaat naar een baby- of badolie. Dat de producten dermatologisch getest zijn, bijvoorbeeld. Ook is het belangrijk dat het product hypoallergeen is, want dit verkleint de kans op allergische reacties. Zorg er daarnaast voor dat de producten zacht en parabenenvrij zijn.

Minder is niet per se beter

Je bent misschien geneigd om te kiezen voor een klein, eco-based merkje als je op zoek gaat naar badproducten voor je baby. Maar blijf hierbij altijd opletten. Grote merken als Zwitsal moeten aan heel strenge eisen voldoen, waardoor je er zeker van kan zijn dat het product 100% getest is voor je baby. Bij kleinere, onbekendere merken is dit vaak minder het geval. Het is daarnaast goed om te beseffen dat ‘minder ingrediënten’ niet per se ‘beter’ is. Water wipes zijn bijvoorbeeld bijna helemaal gebaseerd op water. Nou, fijn zou je denken. Beter kan niet. Maar omdat er geen conserveermiddel in zit, kunnen hier in een zeer korte tijd schimmels ontstaan die een veel groter probleem zijn voor de huid.

Ingrediënten

Bepaalde ingrediënten die je ziet op verpakkingen zien er wel heel ingewikkeld uit. Tocopherol, lecithin of ascorbyl palmitate… Eehhh, dat kan niet goed zijn voor je poezelige baby, toch? Nou, dat valt dus eigenlijk best mee. Dit zijn een aantal veelvoorkomende ingrediënten in babyproducten én wat ze nou eigenlijk zijn/doen.

Glycin Soybean Oil

Dit is olie van soja die rijk is aan proteïnen (eiwitten). Het lijkt op huideigen olie die de huid helpt om vocht vast te houden. Het zorgt ervoor dat de huid er gehydrateerd en gezond uit ziet. Tegelijkertijd ondersteunt dit het natuurlijke vermogen van de huid om zich te herstellen.

Canola Oil

Koolzaadolie wordt gehaald uit de geplette zaden van de canolaplant, die een deel is van de plantenfamilie Brassica. Groenten zoals kool, bloemkool en broccoli zijn ook onderdeel van dezelfde familie van planten. Koolzaadolie is rijk aan vitamine E en K en wordt als basis gebruikt in veel crèmes en lotions.

Helianthus Annuus Seed Oil

Dit betekent heel simpel gezegd zonnebloemextractolie. Het is een bron van meervoudige vetzuren, bevat vitamine A, B1, vitamine C en E, proteïnen en verschillende mineralen.

Lecithine

Dit is een extract onttrokken aan sojabonen of zonnebloempitten.

Tocopherol

Betekent eigenlijk gewoon vitamine E. Vitamine E of alfa-tocoferol is een in vet oplosbare vitamine, die belangrijk is als antioxidant. Vitamine E beschermt de cellen, celmembraam, bloedbaan en weefsel. Deze vitamine is een bij uitstek beschermende huidvitamine en beschermt onder meer tegen invloed van de zon.

Ascorbyl Palmitate

Dit is een vetoplosbare vorm van vitamine C. Vitamine C draagt bij aan de vorming van collageen, wat van belang is voor de huid en voor de bloedvaten.

Paraffinum Liquidum

Dit is een minerale olie die zeer vaak het hoofdbestanddeel vormt van veel soorten olies en crèmes voor baby’s.

Caprylic/Capric Triglycecire

Caprylic wordt van kokosolie gemaakt en is een zuiver natuurlijk product. Het kan gebruikt worden als vervanger van plantaardige olie.

Persea Gratissima Oil

Een groengele olie uit avocado.

Parfum

De enige reden om parfum toe te voegen, is om de geur. Een klein beetje parfum kan geen kwaad  voor je kleine, dus maak je hier geen onnodige zorgen over.

Allergie

Mocht je uk een huidaandoening als eczeem of een allergie hebben, dan is het natuurlijk wel verstandig om te kijken naar alternatieve producten. Overleg hierover altijd met je huisarts of een dermatoloog.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Handig! De ingewikkelde ingrediënten in babyproducten in gewonemensentaal
Sluiten