De papa 18 jul 2017 Daphne de Groot

Dat is nog eens het goede voorbeeld! ING gaat jonge vaders een maand betaald ouderschapsverlof geven

Om even met de deur in huis te vallen: het is natuurlijk belachelijk dat er in de Tweede Kamer al máánden gediscussieerd wordt over het verlengen van het betaalde vaderschapsverlof van twee naar vijf dagen. En dan is daar de ING. Die in de nieuwe cao voor alle 14 duizend medewerkers vastlegt dat ze een maand ouderschapsverlof krijgen wanneer ze vader worden. De nieuwe regeling gaat volgend jaar in. De vlag = uit.  

Alsof je zelf nog niet ontredderd genoeg bent met een pasgeboren baby een een partner die weer aan het werk gaat, is het voor papalief natuurlijk óók niet erg fijn om weer linea recta naar kantoor te moeten. Je hebt een paar vreselijk intensieve dagen achter de rug waarbij je je vrouw intense pijnen hebt zien lijden, je kind geboren hebt zien worden en net aan het uitvogelen bent hoe je dat kleine hummeltje nou precies oppakt zonder het te breken. En baf, voor je het weet zit je weer naar de same old cijfers op je computerscherm te staren.

Traditionele rollen

Het ‘dan neemt hij toch wat vakantiedagen op’-argument wat nog wel eens in de politiek genoemd wordt snijdt natuurlijk ook geen hout. Ik weet niet hoe het met hen zit, maar een baby krijgen is bepaald geen vakantie. Dat kunnen we ze wel vertellen. Eerder een achtbaan on steroïds.

Eerder schreven we al op Famme wat er gebeurt als de vader na de geboorte een tijdje solo voor het nieuwe kind zorgt: het betekent een breuk met de traditionele manier waarop gezinnen opereren. Normaliter is het toch meestal de moeder die de meeste tijd met het kind doorbrengt, waardoor de rolverdeling (al dan niet onbewust) automatisch zo uitpakt dat moeder de ‘eerste verzorger’ is, en papa vaak meer in de rol van assistant schiet. Het probleem treedt dan vaak op als moeder na haar verlof weer gaat werken, maar die rolverdeling in tact blijft. Het resultaat: een gefrustreerde, vermoeide moeder en een eveneens gefrustreerde vader die koortsachtig zoekt naar zijn rol.

Uitbreiding vaderschapsverlof belangrijk

Dat er uitbreiding komt van het vaderschapsverlof is bovendien in nog een heel belangrijk opzicht belangrijk, zegt Renske Keizer (UVA) in de Volkskrant. ‘Dit is ook belangrijk voor de arbeidsparticipatie van vrouwen. Uit Zweeds onderzoek weten we dat een langer vaderschapsverlof voor mannen gepaard gaat met een gemiddeld hoger inkomen voor de moeder. Dat maakt het extra teleurstellend dat de Nederlandse overheid het vaderschapsverlof nog steeds niet goed geregeld heeft voor alle vaders.’

LEES OOK: Onderzoek: zo ontzettend belangrijk is de aandacht die vaders hun baby geven

Vaders hebben bij de geboorte van hun kind nu wettelijk recht op twee dagen doorbetaald verlof, en drie dagen onbetaald. Daarmee doen we het helaas niet best in vergelijking met andere landen in de EU. Jonge vaders krijgen in België, Frankrijk, Engeland, Duitsland of Zweden minstens twee weken vrij om van hun pasgeboren kind te genieten. In de Tweede Kamer ligt al langere tijd een wetsvoorstel voor om het bestaande vaderschapsverlof te verlengen naar vijf doorbetaalde dagen. Door de verkiezingen en de formatie is de stemming in de Kamer alleen op de lange baan geschoven.

Nu de politiek nog

De regeling geldt overigens niet alleen voor vaders, ook niet-biologische moeders mogen hiervan gebruik maken. Dus ook lesbische stellen kunnen de eerste kostbare maand betaald van hun pasgeboren baby genieten. Laten we hopen dat meer bedrijven het voorbeeld van ING volgen. En nog veel beter: de politiek.

Lekker verder lezen? Deze uitspraken wil je echt niet horen als je met verlof bent. 

Reageer op artikel:
Dat is nog eens het goede voorbeeld! ING gaat jonge vaders een maand betaald ouderschapsverlof geven
Sluiten