Wat je moet weten over de Amerikaanse zwemlesmethode ‘Infant Swimming Resource’

Marleen Staal 7 jul 2018 De baby

De ene moeder vindt het controversieel, Amerikaanse moeders zweren erbij: Infant Swimming Resource. Een zwemlesmethode voor kindertjes onder de 4 jaar waarbij ze leren te overleven als ze in het water vallen.

Op het eerste oog ziet deze manier van zwemles geven er nogal behoorlijk heftig uit. Met deze methode wordt namelijk een heel klein kindje al vroeg geleerd om helemaal zelf – dus zonder ouder – in het water te leren drijven, zijn adem in te houden en uiteindelijk ook te zwemmen. En dit gebeurt al bij 6 maanden!

LEES OOK: Plan die les maar in! Zwemmen met je baby maakt ‘m hartstikke slim

De zwemles wordt in Amerika al jaren gegeven aan baby’s en hun ouders en ook in ons natte kikkerlandje horen we langzaam steeds meer over dit fenomeen. Maar wat houdt Infant Swimming Resource (ISR) precies in?

Wat is ‘Infant Swimming Resource’

ISR is een zwemtechniek waarbij de baby leert te overleven als het plotseling te water raakt. Een soort reddingszwemmen voor baby’s dus. En ja, hoe jong ze ook zijn, dit kunnen ze zichzelf echt aanleren.

In tegenstelling tot de reguliere zwemles zoals we die zelf vroeger hebben gehad op school, is ISR een methode waarbij er geen gebruik wordt gemaakt van zwembandjes of andere drijfspeeltjes.

Het kind leert vaardigheden te ontwikkelen waarbij het zichzelf in leven kan houden als ze bijvoorbeeld in een sloot of zwembad vallen. Zo oefenen ze bijvoorbeeld om te drijven en hun hoofdje boven water te houden.

Waarom ISR?

Er gebeuren nog altijd te vaak tragische ongelukken waarbij kindjes in het water vallen en verdrinken. Dat is precies de reden waarom ISR is ontwikkeld en inmiddels ontzettend populair is bij ouders in Amerika.

Door kinderen al heel vroeg in aanraking te laten komen met water, wordt gehoopt dat met ISR het risico op verdrinking wordt verminderd.

LEES OOK: 7 super leuke dingen om samen met je baby te doen

Hoe werkt het

Al vanaf 6 maanden leren baby’s met behulp van ISR zichzelf om te rollen in het water en in dit zo te doen, dat ze op een natuurlijke manier kunnen blijven drijven totdat iemand ze uit het water pakt. De les wordt door de trainer één-op-één gegeven, zodat hij zijn aandacht goed kan richten op de veiligheid van het kind.

Als je kindje de 12 maanden is gepasseerd, gaat de zwemmethode nog een stapje verder en leert je kleintje de ‘swim-float-swim’-techniek. Hierbij zwemt de baby in horizontale houding met het hoofdje in het water, rolt hij om op de rug om adem te halen en rolt hij weer terug om verder te zwemmen totdat hij veilig de kant heeft bereikt of iemand hem uit het water haalt.

Je kindje wordt daarnaast ook aangeleerd wanneer hij zijn adem moet inhouden zodra hij onder water raakt en wanneer hij weer veilig naar lucht kan happen.

Ook wordt de baby aangeleerd om in in vol ornaat – dus met kleren aan – het hoofd letterlijk boven water te houden. De gedachte hierachter is dat als kindjes ‘in het echt’ in het water vallen, ze vaak volledig aangekleed zijn. Dus het is belangrijk dat je kind bekend raakt met dit gevoel, zodat de kans op het overleven van een eventueel ongeluk groter is.

LEES OOK: 7 dingen die je denkt als je zwanger naar het zwembad gaat

Wat het níet is

Door alle aandacht – zowel positief als negatief – zijn er veel misvattingen de wereld in geslingerd over de manier waarop ISR wordt uitgevoerd. Ook al wordt er door tegenstanders vaak anders beweerd, bij ISR zal de zwemleraar je kindje nooit express het water in laten vallen. De instructeur zal gedurende de les alle oefeningen gecontroleerd uitvoeren, van het onder water zwemmen tot het drijven. Alles gebeurt onder toeziend oog.

Van een afstandje kan het als ouder er dus ontzettend eng uit zien, je kindje is wel degelijk in goede handen. Let wel: alleen als de training wordt uitgevoerd door iemand die hiervoor is opgeleid. Ga dus zeker niet op eigen houtje met deze zwemmethode aan de slag.

In Nederland is het aanbod van dit speciale lesprogramma nog erg beperkt. Er zijn wel zwembaden waarbij kinderen vanaf 2,5 jaar met een soortgelijke training de belangrijkste zwemvaardigheden leren. Even rondbellen met zwembaden bij jou in de buurt dus om te checken wat zij voor lessen hebben.

Meer weten over ISR? Je kunt alle informatie – wel in het Engels – teruglezen op de website.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Wat je moet weten over de Amerikaanse zwemlesmethode ‘Infant Swimming Resource’
Sluiten