Je baby inbakeren: hoe werkt het en waarom zou je?

Het inbakeren (stevig inwikkelen in doeken) van je baby is al zo oud als de weg naar Rome. Waar ze vroeger geloofden dat het kinderen beschermden tegen ziektes als de pest, gebruiken ouders het nu om hun (huil)baby rustiger te laten slapen. Denk je erover om junior ook in te bakeren? Hier de do’s & don’ts.

Is je baby snel prikkelbaar? Huilt hij of zij veel? Of slaapt ‘ie slecht omdat hij zichzelf met zijn maaiende armen wakker slaat? Dan kan inbakeren een oplossing zijn. Ingebakerde baby’s zijn over het algemeen minder huilerig en onrustig. En zeg nou zelf, welke ouder verlangt daar niet daar?

Hoe werkt inbakeren?

Inbakeren is het in doeken wikkelen van een baby van zijn schouders tot voeten. De armen zitten strak ingewikkeld, de benen iets losser. Zo wordt je baby beperkt in zijn bewegingen en kan hij zich makkelijker overgeven aan de slaap. Hij schrikt niet alleen minder snel wakker van zijn eigen onrust, hij slaapt ook dieper omdat hij zich geborgen voelt. Ga nooit zomaar zelf aan de slag met doeken, maar laat je eerst door het consultatiebureau adviseren.

Je kunt ook kant-en-klare inbakerdoeken kopen waarmee je je kind veilig en makkelijk inbakert, of een bakerzak. Dat is een soort slaapzak zonder armsgaten waarin je kind zich verder wel kan bewegen. Tweelingmoeder Marieke kreeg van vier vriendinnen de tip om zo’n bakerzak aan te schaffen en merkte in nacht één al verschil: ‘De jongens sliepen niet goed. De één had veel last van darmkrampen en boertjes en was hierdoor onrustig, de ander sliep vrij licht en werd steeds wakker van het gejengel van zijn broer. De nacht dat ik ze voor het eerst in de bakerzak legde (ze waren net zes weken), heb ik voor het eerst drie uur achter elkaar geslapen. Halleluja!’

Niet inbakeren na vaccinatie

Helaas is inbakeren niet altijd de oplossing. In de volgende gevallen wordt het afgeraden:

  • bij een (verhoogde kans op een) dysplastische heupontwikkeling
  • koorts
  • eerste 24 uur na een vaccinatie
  • ernstige luchtweginfectie en/of benauwdheid (bijvoorbeeld het RS-virus)
  • voorkeurshouding (scoliose) door een afwijking in de wervelkolom.

Bij een baby die veel spuugt of last heeft van eczeem is het slim om eerst een (kinder)arts te raadplegen.

Rollen? Dan stoppen

Het advies luidt om het inbakeren vanaf vier maanden weer af te bouwen en uiterlijk met zes maanden te stoppen. De reden: dit is het moment waarop de meeste baby’s naar hun buik kunnen rollen. En dat is gevaarlijk als ze ingebakerd zijn. Zie je dat je baby begint met rollen in de box of op het speelkleed? Bouw dan het inbakeren af. Doet je baby ingebakerd een poging tot omdraaien? Stop dan direct met inbakeren.

Hoe bouw je af?

Afbouwen duurt meestal een week. Vervang de bakerdoek door een slaapzak of bouw het inbakeren af door één armpje vrij te laten in een bakerzak. Laat je niet afschrikken door een huilende baby: hij moet er even doorheen.

Linda, moeder van Elin (1), tipt om overdag te beginnen met het afbouwen. ‘Ik stopte cold turkey van de één op de andere nacht met inbakeren. Geen succes! Om het uur werd Elin huilend wakker, dus hup, de bakerzak ging weer aan. Na een goede nacht kreeg ik weer moed voor poging twee. Maar dit keer wel overdag. Haar slaapjes werden in eerste instantie korter, maar na iets meer dan een week sliep ze weer in haar normale ritme. En ja hoor, nu ging het ’s nachts ook goed.’

Inbakeren.nl

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Je baby inbakeren: hoe werkt het en waarom zou je?
Sluiten