De baby 23 aug 2017 Soraya Vogelaar

In 3 stappen naar de beste manier van je baby de fles geven

Oké, het is misschien geen rocket science, maar als het op je baby voeden aankomt wil je dat precies goed doen. Je baby met een flesje (moeder)melk geven is een heerlijk moment voor je kleine en heel intiem samen. En daarom wil je weten hoe je dit het beste doet. De juiste temperatuur, steriel schoonmaken… Dit wil je allemaal weten over je baby de fles geven.

1. Het flesje schoonmaken

Vóór het eerste gebruik kook je een nieuw flesje altijd uit, maximaal 5 minuten. Vervolgens ligt het aan de leeftijd van je baby hoe vaak je het flesje daarna schoon moet maken. Is je baby jonger dan 6 maanden? Kook de flesjes dan dagelijks maximaal 3 minuten uit. Als je baby al ouder is, is het voldoende om de flesjes één keer in de week te steriliseren en na ieder gebruik even af te wassen met een sopje. Let erop dat je alle onderdelen schoonmaakt, dus niet alleen de fles maar ook de speen en de dop. Het steriliseren of uitkoken kan op twee verschillende manieren:

Koken in een pan

Zet een pan met schoon water op het vuur. Maak de flessen, spenen en doppen eerst schoon in een sopje en leg ze dan in het kokende water. De deksel hoeft niet op de pan. Haal alle onderdelen na 3 minuten uit het water met een vork of lepel. Laat alles vervolgens drogen aan de lucht op een schone theedoek of een stukje keukenpapier. Afdrogen geeft weer kans op bacteriën.

Koken in de magnetron

Om de fles te koken in de magnetron vul je het flesje eerst voor driekwart met water. De andere onderdelen zoals de speen en dop leg je in een (diep) bakje water en zet je ernaast in de magnetron. Kook de accessoires maximaal 3 minuten in de magnetron. Er zijn ook speciale magnetronsterilisators te koop waar je meerdere flessen en accessoires in kwijt kunt en veilig kunt steriliseren.

2. Het flesje verwarmen

De ideale temperatuur voor de (moeder)melk is 35-37 graden, lichaamstemperatuur dus. Het mag zeker niet warmer zijn voor je baby. Maar hoe verwarm je een babyfles nu tot de optimale temperatuur? Je moedermelk kun je het veiligst au bain-marie of met een flesverwarmer opwarmen. Poedermelk kun je op drie manieren opwarmen: au bain-marie, met een flesverwarmer en in de magnetron.

Au bain-marie verwarmen

Zet een pan water op het vuur en laat dit heet worden. Zet het vuur vervolgens uit. Leg het flesje gevuld met voeding in het hete water. Door het zo te doen, voorkom je dat de melk onderin de fles oververhit raakt. Wacht tot de melk zo’n 35 graden is. Twijfel je over de temperatuur? Je kunt liever hebben dat de melk iets te koud is dan te warm. Je kunt de temperatuur testen door een paar druppeltjes melk op je lip of op de binnenkant van je pols aan te brengen.

Flessenverwarmer

Je (moeder)melk kun je ook opwarmen met een speciale flesverwarmer. Deze warmt de (moeder)melk altijd op tot de juiste temperatuur van 37 graden en zo hoef je dus ook niet telkens zelf te testen en blijven vitaminen behouden. Je baby krijgt altijd een flesje melk met de juiste temperatuur. Door het verwarmingselement onderin de fles wordt de moedermelk gelijkmatig opgewarmd. Zo heb je dus geen last van melk onderin de fles die oververhit is geraakt (hotspots).

Magnetron verwarmen

Verwarm het water in een flesje altijd zonder de poedermelk erbij. Een flesje uit de magnetron kan aan de buitenkant koud aanvoelen, terwijl de inhoud juist heel warm is. Let hierop door het flesje even te schudden en de melk te testen op je lip of op de binnenkant van je pols. Dit is hoe lang je ongeveer een flesje in de magnetron kunt verwarmen:

  • Een babyfles met 100 ml: 30 seconden op 600 Watt
  • Een babyfles met 150 ml: 45 seconden op 600 Watt
  • Een babyfles met 200 ml: 60 seconden op 600 Watt

3. Je baby de fles geven

Nu het flesje goed is schoongemaakt voor gebruik en de melk op juiste temperatuur is, is het tijd om je baby te voeden. Normaal gesproken doet je baby zo’n 15 tot 30 minuten over een fles. Heeft je baby genoeg gedronken, maar is er nog melk over? Verwarm dit niet opnieuw, dat kan schadelijke stoffen ontwikkelen in de melk. Gooi het dus liever weg. Het is ook belangrijk dat je bij het geven van de fles een goede houding hebt.

beste babyfles

De juiste houding

Een juiste houding tijdens het geven van de fles zorgt ervoor dat je kindje geen lucht hapt enhelpt bij het voorkomen van krampjes, spugen en boeren. En zo pak je dat aan: neem je kindje half zittend op schoot. Het hoofdje steunt op de binnenkant van je elleboog. Wissel links en rechts hierbij af. Daarnaast scheelt het ook als je een flesje hebt dat hierbij helpt. De S-fles van Difrax is speciaal ontwikkeld om de bekende darmkrampjes te helpen voorkomen. De S-vorm zorgt ervoor dat je de fles op een ontspannen manier vast kunt houden tijdens het voeden en dat je kindje geen lucht hapt tijdens de voeding. Je hoeft er niet op te letten dat je het flesje in de juiste scheve houding vasthoudt. De S-fles voorkomt ook dat lucht zich vermengt met de melk, wat darmkrampjes voorkomt en vitamines behoudt. Het speciale ventiel onderin de fles zorgt hiervoor.

In samenwerking met Difrax

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
In 3 stappen naar de beste manier van je baby de fles geven
Sluiten