Column 20 mei 2018 Marleen Staal

Ilse: “Ik blijf nog even naar je kijken, me vertederen over jouw slapende bolletje”

Dag lief kleintje,

Daar lig je dan, naast me te slapen. Je bolle wangetjes rood van vermoeidheid, je handjes ontspannen gespreid. Wat ben je perfect. Zo puur, zo ongeschonden. Ik ken je nog maar zo kort, maar toch is elk geluidje, elke blik, elke beweging me inmiddels zo bekend. En tegelijkertijd valt er nog zoveel te leren, zoveel te ontdekken.

Of je zo zacht en geduldig blijft en je ogen zo fel blauw, wat je straks verschrikkelijk grappig gaat vinden, of je zo vindingrijk wordt als je vader of zo dromerig als ik. Je vaders vrienden hopen natuurlijk dat je aansluit bij de Kung Fu-vereniging, mijn vriendinnen zien je graag met me dansen. Ik hoop vooral dat jij iets kiest waar je gelukkig van wordt (en als dat ‘iets’ een tutu vereist, moedig ik dat natuurlijk heel hard aan, hè).

Blijf nog maar eventjes

Het is zo onwerkelijk te beseffen dat je onomkeerbaar steeds groter wordt, als ik je zo zie slapen. Maar toch hoef ik maar met mijn ogen te knipperen, en je kijkt weer een beetje wijzer uit je ogen. Ik stel de eerste hapjes nog heel even uit, ben stiekem nog best blij dat je me ‘s nachts nog nodig hebt en heb nog geen concrete plannen om je bedje op je eigen, zorgvuldig ingerichte kamertje te plaatsten. Blijf nog maar eventjes mijn kleine meisje.

Het is moeilijk voor te stellen dat jij, met al je onschuld, ooit een dwarse peuter zal zijn, een kind dat haar eigen weg zoekt, een puber die zich afzet en een volwassen vrouw die op eigen benen zal staan. We zullen ruzie krijgen, elkaar misschien soms knettergek maken, je zal geheimen voor me hebben en je vreselijk voor me schamen. Ik zal je bewonderen, vertrouwen, met fascinatie volgen en me soms ook enorme zorgen om je maken. Ik ga mijn uiterste stinkende best doen om die empathische, speelse, liefdevolle supermama te zijn die ik je gun, maar ook ik ga fouten maken en je kwetsen.

Waardevol

Het allerergst vind ik te bedenken dat de wereld je teleur gaat stellen. Dat er kinderen zullen zijn die wellicht je speelgoed afpakken en je zeggen dat je stom bent. Er misschien tienermeisjes zullen zijn die je met twee rollende ogen of een neerbuigende blik je finaal de grond in duwen. Jongens die je hart breken en werkgevers die je niet op waarde schatten. Mensen die stuk voor stuk hun best doen wat van de liefde voor jezelf af te pakken. Vergeet alsjeblieft nooit hoe ontzettend waardevol je bent.

Lief kleintje, je hebt me zoveel geleerd in zo’n korte tijd. Ik geniet van jouw nieuwsgierige blik en probeer de wereld een beetje meer door jouw ogen te bekijken. Alles nieuw, interessant, prachtig en je volle aandacht waard. Je maakt me bovendien een beter mens. Ik kon zo ontzettend twijfelen, zo onzeker zijn, liet me zo snel uit het lood slaan. Ik vind het fantastisch om jouw moeder te zijn en voel voor het eerst in mijn leven geen twijfel, geen veroordeling naar mezelf toe.

Je vertrouwt me volledig, dus er zit niets anders op dan de beste versie van mezelf te worden. Een versie die niet bang is fouten te maken en zo veel zachter, sterker en geduldiger is dan de versie die ik altijd heb gekend. Je leert me mild te zijn naar mezelf en opener naar de wereld. Ik hoop je die mildheid en openheid mee te kunnen geven, zodat je vol vertrouwen en liefde in het leven mag staan.

Een dag voorbij

Hoe slecht mijn nacht ook was, ik verheug me op elke nieuwe dag met jou. En hoe intensief de dagen soms ook zijn, ik voel elke avond een klein beetje verdriet, omdat er weer een dag voorbij is die ik nooit meer met je kan beleven.

Lief, mooi kleintje, slaap nog maar even door. Ik zou nu van de gelegenheid gebruik moeten maken om mijn ogen ook even te sluiten om wat broodnodige slaap in te halen. Maar ik kan het nog niet. I know it sounds cheesy, maar ik blijf liever nog even naar je kijken, je bewonderen, me vertederen over jouw slapende bolletje.

Zoals ze bij Aerosmith al zongen: I don’t want to miss a thing.’ En als ik daarvoor iets vaker wakker moet zijn, dan is me dat echt meer dan waard.

Kusje,
Mama

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Ilse: “Ik blijf nog even naar je kijken, me vertederen over jouw slapende bolletje”
Sluiten