Column 16 mei 2018 Marleen Staal

Ilse: “Alsof het voortbestaan van de mensheid enkel in jouw baarmoeder ligt”

Van de week kreeg ik een appje van een goede vriendin van me. Ze is nét zwanger en vertrok eerder deze week per vliegtuig op vakantie. Vond ze best spannend. Zoals alles spannend is als je net zwanger bent van de eerste en je als de dood bent een miskraam te veroorzaken doordat je, ik noem maar wat, je groenten net niet lang genoeg gewassen hebt.

Maar goed, vliegen dus. Vriendin maakte zich zorgen over de straling. Had ik zelf nog nooit bij stil gestaan en even googelen levert weinig opzienbarende informatie op over de gevaren van vliegen voor je embryo. In elk geval niet op de websites van luchtvaartmaatschappijen. Vriendin ging gewoon op vakantie.

Bolletjes vs baby

Voor de zekerheid liet ze zich fouilleren bij de douane, in plaats van zich door röntgenstralen te laten scannen, en kreeg daarbij de ongezouten mening van mevrouw de douanier over zich heen wat betreft zwangeren die zo nodig moeten vliegen. Vriendin had waarschijnlijk minder gezeur gehad als ze bolletjes in plaats van een baby in haar buik had meegesmokkeld. Ze heeft de dame uiteindelijk vriendelijk verzocht haar wijze neus niet in andermans zaken te steken, maar het kwaad was al geschied en met een schuldgevoel dat verder reikte dan haar vakantiebestemming stapte ze aan boord van het vliegtuig.

LEES OOK: Alles wat je wilt weten over vliegen tijdens je zwangerschap

Nou vind ik het vrij onprofessioneel dat deze mevrouw eigenhandig het algemeen geldende beleid van de luchtvaartmaatschappijen even denkt bij te stellen (zelfs al heeft ze gelijk, dan is dit naar mijn bescheiden mening niet de manier om haar kennis aan de man te brengen), maar haar gedrag is wel tekenend voor de manier waarop je als zwangere behandeld wordt. Dus bij dezen een waarschuwing voor alle mama’s in spe: men gaat je met zeer grote zorgvuldigheid behandelen, alsof het voortbestaan van de mensheid enkel in jouw baarmoeder ligt.

Dat is uiteraard dikke vette zever. Natuurlijk zijn er dingen die je wellicht aan een ander over moet laten, maar dan hebben we het eerder over alcoholische versnaperingen nuttigen of iets in die trant. De volgende adviezen kun je met een gerust hart met een flinke korrel zout nemen:

Geen zware dingen tillen

Je gaat vanzelf merken dat het verplaatsen van zware objecten niet zo prettig aanvoelt. Maar, hoewel je omgeving anders zal beweren, vallen stoelen, babybadjes en naaidozen doorgaans niet in de categorie ‘zware objecten’ .

Mijd bepaalde kruiden en specerijen

Stond ergens op zo’n lijst van voedingsadviezen. Dus hop, elke ochtend at ondergetekende flauwe havermoutpap zónder kaneel. True, overmatig gebruik is met bepaalde specerijen mogelijk schadelijk (merk ook hier de nuance op!), maar ik bleek het toch lichtelijk te overdrijven, aldus de verloskundige. Een beetje kaneel kon prima, zei ze, zolang ik maar geen hele zak pepernoten in één keer achterover sloeg. Maar goed. Taai spijsverteringskanaal als je dat niet zwanger überhaupt verteerd krijgt, toch?

LEES OOK: Verzorging tijdens zwangerschap: 8 essentiële beauty tips

Drink geen cafeïne

Was ik heel trouw in. De eerste 20 weken dronk ik geen druppel. Toen kwam het besef dat het creëren van een mensenlichaam bakken energie vreet en je bovendien tot een week of 36 gewoon mee moet draaien op de arbeidsmarkt. Mijn dagelijkse bakkie pleur heeft me echt door de laatste weken heen gesleept en mijn dochter is er desondanks goed uitgekomen.

Niet in de tuin werken

Een jaar nadat we in ons huis waren getrokken, vonden we het hoog tijd om het verwaarloosde gedrocht dat onze voortuin moest voorstellen maar eens onder handen te nemen. Ik was ruim twintig weken zwanger en voelde me, op wat misselijkheid na, kiplekker. Geen rugpijn, energie voor tien. Dus hup, handschoenen aan en graven maar. Ik kon rekenen op flink wat commentaar van onze buuf. Vanwege de rug, en de kattenuitwerpselen. Tuurlijk, enige voorzichtigheid is geboden, maar met goede handschoenen en zeep kan jij prima nog de bloemetjes buiten zetten.

Ramen lappen

Nesteldrang kan zómaar ineens toeslaan. Zo zat ik me net stierlijk te vervelen toen ik besloot dat ik de ramen per se schoon wilde hebben. Ook daarbij kon ik rekenen op goed bedoeld commentaar van passanten. Terwijl ik nog prima kon sjouwen met die trap en bovenaan ook nog als een koorddanseres mijn balans wist te bewaren. Kijk, met een week of 37 haalde ik ook niet meer dat soort capriolen uit, toen had ik nauwelijks voldoende balans om mijn sokken aan te trekken, maar echt, je voelt zelf wel aan wanneer dat niet meer gaat!

En zo zijn er nog talloze situaties te verzinnen waarvan ‘men’ vindt dat je dat als zwangere dame niet meer kan doen (staande door de spits reizen valt daar overigens frappant genoeg niet onder). Natuurlijk zijn alle adviezen er niet voor niets en zit er wel degelijk een kern van waarheid in, maar lieve mama’s, laat je vooral niet gek maken door wat je omgeving je probeert wijs te maken en luister vooral heel goed naar je eigen lichaam en de deskundigen om je heen. Het komt allemaal wel goed. Heus!

O, en als je binnenkort nog over Schiphol komt en een stuk chagrijn je bij de douane komt fouilleren, zucht dan even diep en vraag dan of ze misschien weet waar je nog een lekker broodje filet americain voor vertrek kunt scoren. Met een fijn speciaalbiertje erbij. Cheers!

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Ilse: “Alsof het voortbestaan van de mensheid enkel in jouw baarmoeder ligt”
Sluiten