Ik wil kinderen maar NU nog niet! Zo deal je met moedergevoelens

Sommige vrouwen weten het al vanaf hun eerste zelfplassende plastic pop: ik wil moeder worden. De kinderwens groeit met de jaren, maar wat doe je als je er nog niet klaar voor bent, maar wel je moedergevoelens kwijt moet?

Ik noem mezelf altijd een moeder zonder kinderen. Ik wil al kids vanaf het moment dat ik voor het eerst Zwitsal rook en die wens steek ik niet onder stoelen of banken. Nu ik een fijne vriend heb die niet alleen wel hokken, maar ook graag wil fok – je snapt me – lijkt het plaatje compleet. Maar toch zijn we er allebei nog niet aan toe. Natuurlijk, er klaar voor zijn ben je nooit, maar eerst willen we genieten van onze tijd samen. Dus wat doe je dan met die losgeslagen hormoonhuishouding? Hier zijn tips om die biologische klok eventjes stil te zetten.

Take care

Zitten je moedergevoelens vooral in het graag zorgen voor iets of iemand? Richt je dan eerst eens op de verzorging van andere dingen, die misschien van iets minder permanente aard zijn dan een baby. Maak van je woonkamer een urban jungle en neem de tijd om al die tropische cactussen en wildgroei te onderhouden. Of doe eens onderzoek of een huisdier niet iets voor je is en zo ja, wat voor dier dan. Voelt dat ook iets te definitief? Begin een uitlaatservice in het weekend of op je vrije dagen. Iets met lusten en geen lasten.

Of ga veel op pad met je neefje, het dochtertje van je vriendin of andere kids in je omgeving. Zie het als een generatie repetitie. Tegen de tijd dat je zelf wél aan een kind toe bent, heb je de beste oefening gehad die je je maar kunt bedenken. En hoe leuk is het om een suikertante te zijn waar de kids graag een nachtje logeren? En denk anders ook eens aan een oppasadresje. Zat new bee parents in de buurt die héél graag met elkaar een tapasje happen tussen het babyvoeden door. Je redt er iemand ontzettend mee uit de brand én kan alvast een beetje proeven van het ouderschap.

Ontdek je (nieuwe) plekje

Moedergevoelens gaan vaak gepaard met nesteldrang. Je bent er aan toe een veilig thuis te creëren. Om de overstap van een luizenleven naar een leven in de luiers te overbruggen, kun je in de tussentijd je eerst richten op het maken van dat veilige nest. Dat kan al heel makkelijk door je een nieuwe levensstijl aan te meten, zoals Hygge of cocoonen. Dat is tegenwoordig niet alleen heel hip, maar ook erg goed voor een rustige geest en leert je te houden van het ‘thuisgevoel’.

Als je niet thuis wil blijven, maar eropuit wil gaan, plan dan een mooie reis waar je je misschien wel maanden mee zoet kan houden. Niet alleen heb je daar nu nog de tijd en het geld voor, je leeft ook ergens naartoe. En dat is misschien wat je vooral mist: dat extra laagje aan je bestaan. Niet dat je je moedergevoelens maar moet vergeten, zeker niet. Maar een verre reis kan je op psychisch vlak ook heel veel geluk brengen.

Waar ikzelf helemaal zen en zielsgelukkig van word: ga los op Pinterest. De mooie plaatjes-website is juist bedoeld om lekker bij weg te swipen. Dromen kost tenslotte helemaal niks en pluspunt: je kan altijd de tablet weer wegleggen als je even ‘baby-moe’ bent. Zo kun je op je honderd baby-borden lekker veel inspiratie kwijt, zonder het écht in de praktijk te brengen.

Een volgende stap

Die moedergevoelens kunnen ook betekenen dat je toe bent aan een volgende stap in je leven. Logisch, groeien wil iedereen- behalve in de breedte. Kijk of je op je werk promotie kan maken, ga op een talencursus, focus op fysieke of innerlijke verandering bij jezelf. Of richt je op een volgende stap voor jou en je partner. Misschien kun je gaan samenwonen of is het tijd om thuis de boel te verbouwen. Kun je gelijk rekening houden met een mogelijk, potentieel kinderkamertje. Ooit. Met de nadruk ooit.

Bovenal is het natuurlijk belangrijk dat het helemaal oké is als je nog geen kinderen wilt, maar wel wilt ‘moederen’. Maak dit bespreekbaar met je partner en fantaseer er samen op los hoe jullie het ouderschap zien bijvoorbeeld. Door je gevoelens de ruimte te geven, heb je al minder snel de drang om morgen al de pilstrip in de prullenbak te mieteren.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Ik wil kinderen maar NU nog niet! Zo deal je met moedergevoelens
Sluiten