De mama 16 mei 2018 Soraya Vogelaar

Jij wilt een baby maar hij nog niet: 7 tips om je kinderwens te bespreken

Een baby krijgen is de meest levensveranderende ervaring die je als persoon – maar zeker ook als stelletje – kunt meemaken. Het is de kroon op jullie liefde. Maar het komt maar zelden voor dat twee mensen er op exact hetzelfde moment klaar voor zijn. Merk jij dat je partner het thema vermijdt zodra jij over kinderen begint? Op de volgende manieren kun je het samen over je kinderwens hebben.

1. Luister met een open hart vol begrip

Dit is de sleutel om door jullie verschillende standpunten heen te werken. Vaak zijn we als mensen onbewust bezig om de ander van onze mening te overtuigen. Hierbij vergeten we om ook hun emoties, perspectieven en meningen mee te nemen.

Vraag je partner dus waarom hij er nog niet klaar voor is om een kindje te krijgen. Probeer hierbij jouw eigen standpunten even aan de kant te zetten (dit is heel lastig, we know!). En probeer alleen maar te luisteren naar zijn kant van het verhaal. Doe desnoods alsof hij een goede vriend is, die zijn hart bij jou lucht over de situatie. Waarbij het niet persoonlijk om jou gaat. Want de kans is groot dat zijn redenen niet een persoonlijke aanval of afwijzing richting jou zijn, zelfs al kan dit wel zo voelen.

2. Erken en benoem jouw eigen zorgen over het ouderschap

Op de een of andere manier berust er een beetje een taboe op het niet (per se) willen van kinderen. Maar eigenlijk is dit gevoel niet heel gek. Ook al wordt dit in jouw omgeving niet sociaal geaccepteerd. Zie het maar zo: een baby krijgen is de grootste beslissing in je leven. Het is het enige besluit dat je niet meer terug kan draaien. Je kunt altijd een carrièreswitch maken of verhuizen naar een andere stad. Maar een kind blijft altijd van jou. Dat is nogal een verantwoordelijkheid.

Het is dus niet raar als je partner daar eerst over na wil denken. Wie weet heb jij zelf ook wel soortgelijke zorgen of twijfels over het ouderschap? Spreek deze dan ook uit, zo voelt je partner zich minder alleen en meer gerustgesteld.

LEES OOK: Ik wil kinderen maar NU nog niet! Zo deal je met moedergevoelens

3. Bespreek ook wat er kan gebeuren als jullie plots uit elkaar gaan

Voor iemand die is opgegroeid in een huishouden waar de ouders al tientallen jaren samen zijn, zijn er misschien minder twijfels om een gezinnetje te beginnen. Maar voor iemand die bijvoorbeeld opgegroeid is met gescheiden ouders of in een minder liefdevol thuis, kan dit nog wel een dingetje zijn. Misschien is er dan iets meer ruimte en tijd nodig om te dealen met gevoelens als ‘wat als het misgaat’.

Of misschien ziet je partner om zich heen dat andere stelletjes uit elkaar gaan en wat effecten hiervan zijn op hun gezin. Wat de reden ook is: bespreek het met elkaar. En maak samen ook eventueel afspraken over wat er geregeld wordt met de baby als jullie onverhoopt uit elkaar gaan.

4. Zet mogelijke obstakels op een rijtje en zoek samen naar mogelijke oplossingen

Maak samen concreet tegen welke beren op de weg jullie aanlopen. ‘We hebben niet genoeg geld’, is niet specifiek genoeg. ‘Ik wil bedrag X op mijn spaarrekening hebben voordat ik me comfortabel voel bij het krijgen van een kindje’, is een stuk concreter. Er kunnen natuurlijk tal van dingen spelen. Misschien is het handiger om eerst een groter huis te vinden, een stabielere baan te vinden of nog een mooie verre reis te maken met z’n tweeën. Zolang het concreet is, weten jullie beiden wat er precies moet gebeuren voordat jullie een baby krijgen.

5. Laat het onderwerp soms even rusten

Niemand wordt blij van eindeloze gesprekken die maar in een cirkel van dezelfde argumenten blijven draaien. Relax, take a break. Jullie houden van elkaar en komen er hoe dan ook uit. Soms is het ook goed om het een tijdje te laten rusten. Zo kunnen jullie er allebei individueel over nadenken. En kun je ook de basis van jullie relatie goed houden. De kans is groot dat na zo’n adempauze, jullie volgende gesprek anders verloopt, omdat de standpunten minder zwart/wit zijn.

LEES OOK: Vrouwen stellen kinderwens steeds vaker uit door eicel in te laten vriezen

6. Schakel een neutrale derde partij in

Denk aan een gezamenlijke vriend(in), een familielid maar jullie kunnen eventueel ook voor een (relatie)therapeut kiezen. Dit is vooral handig als je merkt dat het onderwerp toch zorgt voor spanningen in jullie relatie. Het is zeker niet de bedoeling dat dit zorgt voor een ongelukkig gevoel.

7. Onthoud de punten waarover jullie het wél eens zijn

Misschien zijn jullie het er in de basis wel over eens dat er ooit op een dag gezinsuitbreiding komt. En misschien zijn jullie het ook eens over het type ouders dat jullie willen zijn. Omarm deze overeenkomsten. En denk aan het grotere geheel: natuurlijk is het prachtig om een baby te krijgen. Maar het is ook heel belangrijk dat jullie een stabiele, gelukkige relatie hebben voordat het zover is.

Motherly

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Jij wilt een baby maar hij nog niet: 7 tips om je kinderwens te bespreken
Sluiten