Dit is het ideale moment om voor een tweede kind te gaan volgens onderzoekers

Wordt je baby al ouder en verlang je stiekem naar een tweede kind? Onderzoekers hebben een ideaal moment vastgesteld om voor baby nummer twee te gaan. Al is het natuurlijk maar afwachten of het dan lukt en of jij er aan toe bent. Maar goed, nu weet je in elk geval hoe de wetenschap erover denkt.

Uit dit onderzoek blijkt dat bijna één derde van de vrouwen binnen anderhalf jaar een tweede baby krijgt. Medici adviseren te wachten met zwanger worden tot je eerste kindje maximaal 18 maanden oud is. Uiteindelijk zit er dan iets meer dan twee jaar aan leeftijdsverschil tussen je twee kinderen.

Waarom twee jaar?

Volgens wetenschappers heeft je lichaam twee jaar nodig om volledig te herstellen van een zwangerschap. Ook blijkt dat er meer premature baby’s geboren worden als er weinig tijd tussen een eerste en een tweede kind zit, en dat deze kinderen later ietsje meer kans op gedragsproblemen hebben. Bij dertig procent van de vrouwen met tweede kind, zit er vier jaar tussen. Dat is dus bijna het dubbele van het wetenschappelijke advies.

LEES OOK: 35 x waarom niets zo bijzonder is als een pasgeboren baby

Geluksgevoel

Of een stel een tweede kind krijgt, heeft te maken met hun geluksgevoel. Dat blijkt uit een ander onderzoek dat wetenschappers van het Max Planck Institute for Demographic Research ooit onder 20.000 Duitse ouders hielden. De proefpersonen moesten elk jaar op een schaal van nul tot tien aangeven hoe tevreden ze met hun leven waren.

Wat blijkt? Het geluksgevoel dat ouders in het eerste jaar na de geboorte van hun eerste kind hebben, kan een voorspeller zijn of er nog een tweede komt. Zijn ze in die eerste tijd ongelukkiger? Dan is de kans op een tweede geringer. Dat was met name sterk het geval bij ouders die wat ouder en hoger opgeleid waren.

LEES OOK: Stelling: de afdeling gynaecologie zou twee wachtkamers moeten hebben

Korreltje zout

Leuk om te weten, maar laten we voorop stellen dat het je eigen keuze is of en wanneer je een tweede kindje krijgt. Daarnaast is het leven natuurlijk lang niet zo zwart-wit, er zijn een heleboel andere factoren die een rol spelen, zoals alleen al moeder natuur. Laten we dus het ‘moeten’ van deze wetenschappers vooral niet te serieus nemen.

Of je nu voor een tweede gaat of geniet van je eerste baby, een dosis zorgen kan er zomaar bijzitten. Dit zijn dingen waar je je als moeder echt geen zorgen over hoeft te maken.

National Vital Statistics

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dit is het ideale moment om voor een tweede kind te gaan volgens onderzoekers
Sluiten