Ontspannen bevallen? Hypnobirthing kan de oplossing zijn

En bevalling gaat vaak gepaard met veel stress en misschien ook wel met zenuwen. Hypnobirthing  is een zwangerschapscursus waarin aanstaande moeders leren om zo ontspannen mogelijk hun bevalling te laten verlopen. En de ervaringen zijn tot nu toe positief.

Hypnobirthing gaat uit van het natuurlijke proces van de zwangerschap. Het vrouwelijk lichaam is gemaakt om een baby te baren en ingrijpen is niet nodig als de bevalling op een normale manier verloopt. Tegenwoordig zijn veel vrouwen bang geworden voor de bevalling door verhalen over inknippen, medicatie of een keizersnede, maar door te ontspannen help je jezelf om dit zo natuurlijk mogelijk te laten verlopen.

LEES OOK: 9 waardevolle feiten die je wilt weten voordat je gaat bevallen

Hypnobirthing

Hypnobirthing vindt plaats in de vorm van een cursus die ruime tijd voor de bevalling plaatsvindt. Tijdens vijf sessies van 2,5 uur leer je wat er gebeurt tijdens een normaal verlopende bevalling. Je leert van alles over bevallen, waarom veel vrouwen angstig zijn en hoe de pijn meestal ervaren wordt. Daarnaast leer je ontspanningstechnieken aan die je helpen de ontsluiting op gang te laten komen. Met de ademhalingstechnieken leer je om met je weeën om te gaan in plaats van je er tegen te verzetten. Ook leer je andere houdingen dan de rugligging, zodat je gebruik kan maken van de zwaartekracht tijdens de bevalling.

Zelfhypnose

Je kunt jezelf laten ontspannen door middel van zelfhypnose. Natuurlijk geen echte hypnose, maar wel wel een soort van trance. Als je goed kunt ontspannen, komen er endorfines in je lichaam vrij die sterker zijn dan de pijnstiller morfine. Je ervaart daardoor minder pijn. Je bent vaker onder dit soort hypnoses dan je misschien denkt. Denk bijvoorbeeld een het kijken van een film waardoor je niet hoort of ziet wat er om je heen gebeurd. Of het moment dat je op de automatische piloot naar huis rijdt. Bevallingen zijn natuurlijk niet iets alledaags, maar je leert wel je bewuste gedachten uit te schakelen.

Voordelen

HypnoBirthing zorgt ervoor dat moeders ontspannen en rustig de bevalling ingaan. Hierdoor is er minder kans op ingrepen zoals inknippen of een keizersnede. Het zorgt ervoor dat je lichaam kalm blijft en je daardoor ook sneller kunt herstellen. En niet te vergeten: de cursus is ook voor de papa-to-be’s onder ons. Zo blijft ook hij rustig en heeft hij de vaardigheden om jou te ondersteunen tijdens de bevalling.

Reageer op artikel:
Ontspannen bevallen? Hypnobirthing kan de oplossing zijn
Sluiten