Hypnobirthing: alles wat je wilt weten over een ontspannen bevalling

Hypnobirthing is een uitgebreide zwangerschapscursus die je volledig voorbereidt op de komst van je baby. Doordat je inzicht krijgt in de praktische, fysieke en mentale kant van de bevalling, kun je deze positief ervaren.

Een natuurlijke, harmonieuze en pijnloze bevalling klinkt iedere moeder to be als muziek in de oren. Daarom zetten wij alles wat je wilt weten over hypnobirthing voor je op een rijtje.

Wat is hypnobirthing?

Bij hypnobirthing staat het vertrouwen op je eigen lichaam centraal. De ontspannen en stressvrije methode is gebaseerd op het feit dat alle baby’s op een zachte, kalme en liefdevolle manier geboren zouden moeten worden. Hypnobirthing leert zwangere vrouwen dat hun lichaam weet hoe het moet bevallen. Bevallen is in principe namelijk een normale lichaamsfunctie, waar je van nature alles al voor in huis hebt. De informatie die je nodig hebt, zit in je DNA. Door de focus te leggen op dit vertrouwen, kun je – als dit lukt – eigenlijk gewoon ontspannen.

‘Hypno’ in hypnobirthing

Hypnobirthing roept bij velen automatisch een associatie met hypnose op. In zekere zin klopt deze verwachting, maar het er wordt niet met pendels voor neuzen gezwaaid om in een of andere vage trance te komen. Integendeel. In principe betekent ‘hypnose’ ontspanning; als je helemaal opgaat in een mooie film en al het andere naar de achtergrond verdwijnt, ben je ook in hypnose. Eigenlijk betekent hypnose in deze vorm niets anders dan ‘relaxed en gefocust’. En laat dit nou net de ideale toestand zijn voor tijdens de bevalling.

LEES OOK: De bevalling filmen: alle ins, outs én tips

Ontspannen bevallen

Angstige gedachten kunnen je lijf in de weg zitten, waardoor het vrij lastig wordt om de bevalling rustig en ontspannen in te gaan. Bij hypnobirthing ligt de nadruk daarom niet op de punten die voor die (onnodige) spanning zorgen, maar op je lichaam met al zijn slimme functies. Het krijgen van een baby is een heel bijzondere ervaring, waar met een positieve, maar realistische blik naar gekeken mag worden. Als het je lukt om zowel fysiek als mentaal te ontspannen, kun je voorkomen dat je tijdens de bevalling in een vicieuze cirkel van spanning en pijn terechtkomt. Bij een cursus hypnobirthing leer je ontspannen door middel van verschillende oefeningen die lijken op geleide meditatie en mindfulness. Door op je lichaam en je mentale kracht te vertrouwen, kun je je lijf tijdens het geboorteproces op verschillende manieren helpen.

Hypnobirthing en je partner

Bij hypnobirthing speelt ook je partner een grote rol; de cursus is zo ingericht dat beide ouders er profijt van hebben. Als je als koppel dezelfde kennis hebt over het begin van het leven van je baby, sta je samen sterk. Je oefent veel technieken samen, waar je thuis verder mee aan de slag gaat. Diep ontspannen vergt namelijk wat training. Je partner leert tijdens de cursus ook hoe hij goed met de verloskundige of het ziekenhuispersoneel kan communiceren en zorgt dat jullie bij het beleid worden betrokken. Door deze voorbereidingen weet je dat je partner met je meedenkt en echt voor je zorgt. Jullie gaan het samen doen.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Vereniging van HypnoBirthing

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Hypnobirthing: alles wat je wilt weten over een ontspannen bevalling
Sluiten