Hypnobirthing oefeningen: dit leer je tijdens een cursus

Als je wel wat zelfvertrouwen voor de bevalling kunt gebruiken, kan een cursus hypnobirthing uitkomst bieden. Je leert tijdens een cursus dat je kunt vertrouwen op de natuurlijke manier van baren; je kunt je lichaam door bepaalde oefeningen ontspannen en zo voorbereiden op een gemakkelijke geboorte.

Ontspannen tijdens de bevalling is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar door je gedachten te programmeren kun je het verwezenlijken. Benieuwd geworden? Lees vooral even mee.

Hypnobirthing oefeningen

Hypnobirthing is zowel een stukje ‘techniek’ als een filosofie. Je gaat tijdens een cursus aan de slag met oefeningen die met name gericht zijn op ontspanning en visualisatie, maar leert ook vertrouwen op de gedachte dat je je kindje op een natuurlijke manier op de wereld kunt zetten.

De precieze cursusinhoud kan per docent verschillen, maar met de volgende punten ga je in iedere cursus aan de slag:

– Je leert alles over de bevalling; van het begin tot de geboorte. Je leert wat je baarmoeder precies doet, wat je hormonen doen, wat ontsluiting is, wat er in de bekken gebeurt en waar de baby mee bezig is. Als je goed op de hoogte bent, is er minder ruimte voor angst.

– Je leert ontspanningstechnieken en zelfhypnose, die je helpen om relaxed aan de bevalling te beginnen. Ook tijdens hevige weeën kun je ontspannen en de rust opzoeken.

– Je leert ademhalingstechnieken die je lichaam ondersteunen tijdens verschillende weeën.

– Je leert technieken voor een positieve houding en kijk op de bevalling, waardoor je (zelf)vertrouwen wordt vergroot.

– Je leert hoe je zelf endorfine en oxytocine op kunt wekken (een natuurlijke pijnstiller én een stofje voor effectieve weeën).

– Je partner wordt bij de cursus betrokken en samen leren jullie hoe belangrijk zijn rol is bij de bevalling.

– Je leert comfortabele bevalhoudingen die voor ruimte in je bekken zorgen.

– Je leert contact maken met je baby en denken vanuit zijn of haar behoeften tijdens de zwangerschap en bevalling. Dit wordt ook wel prenataal ouderschap genoemd.

– Je krijgt informatie over de zorg tijdens en na de bevalling, waardoor je de regie kunt houden over jouw wensen.

LEES OOK: Deze vaders vertellen hoe de bevalling was in hun ogen

Vertrouwen

Je manier van denken heeft veel invloed op je ervaring van de werkelijkheid. Als jij er zowel bewust als onbewust van overtuigd bent dat je bevalling prima zal verlopen, is je lijf ontspannen en is de kans groot dat het daadwerkelijk soepel gaat. Je kijk op de bevalling kun je zelf sturen. Door duidelijk en ontspannen voor je te zien wat je wilt bereiken, gaat je brein in actie om dit mogelijk te maken (visualisatie). Door jezelf te overtuigen van je kunnen met positieve woorden, begin je vol vertrouwen aan je bevalling.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Hypnobirthing oefeningen: dit leer je tijdens een cursus
Sluiten