De baby 19 mei 2017 Soraya Vogelaar

Hygge: zo pas je de Deense manier van opvoeden toe

De Denen behoren met hun kinderen tot een zeer gelukkig volk. Dat zou allemaal komen door hun hygge, ofwel gezellige, levensstijl. Hoe pakken ze het daar aan op het gebied van opvoeden? Even gluren bij de buren. 

Hygge (spreek je uit als hooga) draait vooral om ontspanning en gezelligheid met familie en vrienden. Laat je dit als mama van een baby nou net nodig hebben. Want hygge draait om zorgen voor en met elkaar. Deense baby’s worden omringd door blije mensen die hen liefhebben.

Denemarken wordt al meer dan 40 jaar één van de meest gelukkige landen ter wereld genoemd. Van de Denen kunnen we dus wel wat leren. Met de volgende tips heb je echt de Danish lifestyle te pakken:

1. Met z’n allen

Hygge draait vooral om veel samen zijn. Plan een fijne avond of leuke weekendactiviteit samen met familie of vrienden. Ga bijvoorbeeld samen koken (want eten moeten we allemaal) of organiseer een picknick waarbij iedereen lekkere hapjes meeneemt. Zorg dan ook dat je écht tijd maakt voor elkaar. Voer om de daad bij het woord te voegen, meteen het volgende punt in als een regel.

2. Zet alle elektronica en social media uit of op stil

Niemand wordt rustig van het constant checken van je mobieltje op pushberichten en appjes. En het delen van foto’s op Facebook en Instagram kan ook best even wachten. Leg al die afleidende factoren even aan de kant. Je zult zien dat je veel meer tijd hebt om echt naar elkaar te luisteren en samen te lachen.

3. Spelletjesmarathon

Ouderwets gezellig een spelletje spelen is toch wel de makkelijkste manier om lol te hebben. Ga bijvoorbeeld voor een potje Mens-erger-je-niet, Wie is het? of Twister.

LEES OOK: De belangrijke les die wij van pas bevallen Franse moeders kunnen leren

4. Lekker warm

Steek de haard of wat kaarsen aan voor een knus en warm gevoel. Of maak als het lekker weer is een vuurtje in de tuin in een vuurkorf. Muziekje, wat lekkers te eten en te drinken erbij en je hebt het ultieme zomergevoel te pakken. Speelt er iemand gitaar? Ga om het vuur zitten en zing met z’n allen een liedje voor een retro zomerkamp sfeer. Volgens de Denen zorgt samen zingen voor saamhorigheid en vrolijkheid. Daar kunnen we moeilijk iets tegen inbrengen!

5. Blijf positief

Laat piekeren, klagen en stress achter je. Nu even niet. Makkelijker gezegd dan gedaan… maar probeer het gewoon. Je bent met mensen die je liefhebben en je doet leuke dingen. Zorgen kunnen wachten tot morgen.

6. Deel herinneringen

Haal verhalen op uit die goede oude tijd (die misschien nog helemaal niet zo ver achter jullie ligt). Laat ook de gênante momenten – waar je nu hard om kunt lachen – de revue passeren. Door terug te denken aan grappige momenten van vroeger, versterk je de onderlinge band. Wie weet leidt het wel tot inspiratie voor een volgend tripje of dagje samen. Gezellig!

LEES OOK: Zo vier je de verjaardag van je kindje in stijl + handige tips

7. Laat discussies achterwege

Politiek en voetbal zijn vaak al onderwerpen die op feestjes en partijen vermeden worden. Misschien zit je ook niet zo te wachten op allerlei goedbedoelde babytips. Vermijd zoveel mogelijk gespreksonderwerpen waarvan je weet dat er verhitte discussies over kunnen ontstaan. Het moet wel leuk blijven.

8. Leef in het hier en nu

Tot slot: wees je bewust van de tijd die je ontspannen op de hygge manier doorbrengt. Geniet van de gezelligheid en knusheid. Hygge activiteiten hoeven niet lang te duren. Sterker nog; ze kunnen juist in de kleinste dingen zitten. Geniet er maar met volle teugen van. Vooral nu met een kleine wat vaker de plicht roept. En omdat je weet dat de hygge-tijd meestal beperkt is, maak er het beste van.

Naarmate je baby ouder wordt, krijgt ‘ie steeds meer mee van het hygge gevoel. Zo ziet hij of zij hoe jullie als ouders de relaties met familie en vrienden onderhouden. Een goed voorbeeld om zelf later ook in het (sociale) leven toe te passen.

Van een fijne espressomachine tot een abonnement op Netflix: deze 8 musthaves hebben niks met je baby te maken, maar heb je als moeder hartstikke nodig.

Wil je meer lifestyle artikelen lezen? Volg ons dan vooral op facebook!

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Hygge: zo pas je de Deense manier van opvoeden toe
Sluiten