7 tips hoe je een moeder in de eerste week na de bevalling kunt helpen

De zwangerschap is genieten met een hoofdletter G. Maar een ervaring die een moeder pas écht nooit vergeet is de bevalling. Eenmaal thuis is er werk aan de winkel en daar kun je als nieuwbakken mama veel hulp bij gebruiken. Wil je haar helpen? Hierbij zeven tips om na de bevalling iets te betekenen.

Als kersverse moeder ben je natuurlijk in de wolken met je kleine wonder, maar de realiteit is dat je na de bevalling bloedt als een rund en een paar weken met dik maandverband in je broek loopt. Of wat zeggen we: in de onderbroek van je lief, want niks past meer.

Uiteraard heb je veel aan je kraamhulp, maar als iemand in je omgeving hulp na je bevalling kan bieden, grijp je dat misschien wel met beide handen aan. Alle hulp is welkom. En dit kun je als vriendin/buurvrouw/moeder doen.

Tips voor hulp na de bevalling

Het maakt niet uit of dit het eerste kind is of dat het klusje eerder is geklaard. Er zijn altijd momenten waarop een paar extra handen goed van pas komen in een gezin dat net is uitgebreid.

1. Doe boodschappen

Helemaal in de eerste week is er praktisch geen tijd om naar de supermarkt te gaan. Neem je voor je op bezoek gaat een goedgevulde boodschappentas mee? Dan is het gezin je überdankbaar.

LEES OOK: Papa’s opgelet: zó support jij je borstvoedende vrouw

2. Nog beter: breng gekookt eten mee

… of maak het in hun keuken (waarna je netjes weer weggaat). Een heerlijke lasagneschotel die alleen nog even opgewarmd hoeft te worden doet het helemaal goed in een nieuw gezin.

Helemaal als er borstvoeding wordt gegeven is een goede maaltijd belangrijk. Dat voeden vreet energie en daardoor heeft de moeder meer eten nodig. Kom maar door met de roerbak biefstukreepjes met een flinke portie groente!

3. Blijf niet langer plakken dan nodig is

Hartstikke leuk als je op kraamvisite komt om de nieuwe aanwinst van de familie te bekijken. Maar onthoud: blijf niet langer dan nodig is. Grote kans dat moeder na een uur wil rusten, en anders de baby wel.

4. Bied aan om op te passen op de andere kinderen

Wie weet is zojuist het derde kind al geboren. Hartstikke leuk voor de twee oudere broers/zussen, maar zij verdienen natuurlijk ook aandacht. Bied aan om een middagje op te passen zodat de andere kids de extra aandacht krijgen waar ze ongetwijfeld behoefte aan hebben.

5. Vraag wat de moeder nodig heeft

Oeps, wat als de baby te vroeg geboren is en de kleertjes te groot zijn? Dan ben jij de reddende engel die even naar de winkel gaat voor passende kleren. Of om extra hydrofiele doeken te kopen. En oké, meteen een pak van het dikste maandverband dat er is. Je weet wel, die met vijf druppels.

LEES OOK: 10x dingen die luiers verschonen gemakkelijker maken

6. Houd je adviezen voor jezelf

Iedereen heeft een mening over het slaapschema van een baby, hoeveel de baby eet en hoe het met zijn/haar hygiëne gesteld is. Maar één ding is zeker: alle goedbedoelde adviezen die op een moeder afgevuurd worden zijn vermoeiend. Dus door je adviezen voor jezelf te houden help je al ontzettend.

7. Bied aan om een foto te maken

Tot slot in de categorie hulp na de bevalling: bied aan om een foto te maken. Mits de moeder (en vader!) daar zin in hebben, uiteraard. Deze speciale dagen moeten natuurlijk voor altijd vastgelegd worden.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
7 tips hoe je een moeder in de eerste week na de bevalling kunt helpen
Sluiten