Zo bereid je je huisdier voor op de komst van de baby

Jij weet allang hoe het is om moeder te zijn ondanks dat je nog moet bevallen. Jij zorgt namelijk elke dag voor je harige baby op vier pootjes. Speelt jouw huisdier een belangrijke rol in huis? Dan is het goed om je trouwe beestje voor te bereiden op de komst van de baby.

Huisdier meets baby

Of je nu een overactief konijn rond hebt huppelen of een lieve labrador aan je zijde hebt, grote kans dat jouw huisdier alles voor je betekent. Niet voor niets heb je jouw furry vriendje ooit in huis gehaald. Hij of zij zal jouw aandacht alleen wel moeten leren delen als de baby er strakjes is. Daar kun jij gelukkig bij helpen als baasje. Er is zometeen al genoeg chaos in huis, een overspannen kat kun je daar niet bij gebruiken.

LEES OOK:Een hond én een baby? Het kan! Dit zijn de kindvriendelijkste viervoeters

Nodig vriendinnen met baby’s uit

Je kan jouw huisdier vooraf al laten wennen aan baby’s. Nodig pas bevallen vriendinnen met hun kroost uit bij jou thuis. Je hond of kat kan zo in zijn eigen veilige omgeving wennen aan de geluiden en drukte die een baby (of kindje) met zich meebrengt. Doe dit alleen wel in kleine stapjes, zodat je huisdier niet overweldigd raakt. Dus eerst een uurtje, daarna eens een middag en misschien wel een logeerpartijtje.

Belangrijk is om je kat letterlijk de kat uit de boom te laten kijken of je hond gecontroleerd de boel te besnuffelen. Laat je huisdier de tijd nemen en forceer niks.

Laat je huisdier niet in de kinderkamer

Je kleine lieveling laten wennen aan alle nieuwe babyspulletjes is zeker aan te raden. Maar laat je harige vriendje liever niet in de kinderkamer. Hoe goed je het ook schoonmaakt, je weet nooit wat er achterblijft. Daarbij is het goed voor je huisdier om te leren welke plekjes van ‘hem’ zijn en waar de grenzen liggen.

Tip: maak gebruik van een traphekje om je huisdier ervan te weerhouden de kinderkamer in te gaan. Zo kan hij of zij wel ‘meekijken’, maar is duidelijk dat hij of zij niet naar binnen mag.

LEES OOK:10 x zwangerschap aankondiging met een huisdier in de hoofdrol

Oefenen, oefenen, oefenen

Oefen vooraf alvast de routine die je denkt te hebben met je baby. Sta eens wat vroeger op, zodat je huisdier leert om te gaan met een onregelmatig ritme, gebruik een pop die je naar bed brengt, op schoot houdt en zogenaamd voedt. Je kunt dan alvast oefenen met regels voor je huisdier wat hij of zij wel (of niet) mag doen in de buurt van de baby.

Territorium

De baby heeft een eigen kinderkamer, jouw huisdier heeft ook een eigen plekje. Katten vinden het bijvoorbeeld fijn om wat hoger te zitten als ze nerveus zijn, dus maak hiervoor plek in huis. Geef je hond een eigen hoekje waar zijn speelgoed en mand ligt. Geef je huisdier een plekje voor zichzelf waar de baby niet komt.

Werk met geuren

Honden en katten zijn gevoelig voor geuren. Stel dat je in het ziekenhuis bevalt, laat je partner een gedragen babypakje meenemen waar je hond of kat aan kan snuffelen. En als je de baby mee naar huis neemt, laat je hond of kat rustig verkennen wat je met je meedraagt in je armen. En beloon goed gedrag vervolgens als hij of zij geen gekke dingen doet in de buurt van de baby.

LEES OOK:Het bewijs: een hond is goed voor je baby

Beloon goed gedrag

Probeer hem of haar niet te straffen door met een plantenspuit in de weer te gaan of hardhandig op te treden, maar beloon juist goed gedrag. Zoals dat je hond braaf in de mand gaat als er bezoek is of je kat niet naar boven springt als de gangdeur openstaat en toon je dankbaarheid met een aai, eventjes spelen of een snoepje. En blijf communiceren met je hond als de baby er eenmaal is. Als je je aandacht focust op de baby, betrek je huisdier bij het tafereel. Vergeet niet af en toe ook je volledige aandacht op je huisdier te richten.

Klaar voor de start

Ook al heb je de nodige voorbereidingen getroffen, je huisdier kan alsnog heftig reageren op alle veranderingen in huis. Dat is heel normaal en geen reden tot paniek. Er bestaan speciale trainingen die je hond of kat kan volgen zodat ze beter met de stress om kunnen gaan. Informeer hiernaar bij je dierenarts.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zo bereid je je huisdier voor op de komst van de baby
Sluiten