Dit moet je weten als je baby niet direct huilt bij de geboorte

Dankzij films en series gaan we er vanuit dat bij de geboorte een baby direct hoort te huilen. Vaak is dat ook geval, maar als dat niet gebeurt, betekent dat niet automatisch dat er iets mis is. 

Een kleintje dat hard huilend ter wereld komt, is een teken van gezonde longen. Maar als dat niet meteen gebeurt, is er niet direct reden tot paniek. ‘Een baby huilt misschien niet meteen omdat het is bedaard door pijnmedicatie, als er iets om het nekje heeft gezeten of als de moeder lang heeft moeten persen. Dat zijn allemaal dingen waardoor de baby minder zuurstof heeft’, zegt gynaecoloog Yvonne Bohn.

Longen

Wanneer een baby is geboren, huilt het omdat het in een koude kamer terecht komt en de onbekende sensatie van een nieuwe wereld voelt. Huilen helpt om de longen van de baby uitzetten en om slijm en vruchtwater af te stoten. Als de ademhaling en hartslag van een baby oké zijn, hoeft het niet per se te huilen. Het is echter wel zo geruststellend als een pasgeborene wél huilt omdat dit een teken is dat het goed ademhaalt.

LEES OOK: Deze intieme foto is een lief eerbetoon aan alle verpleegsters die bij onze bevallingen zijn

Huid-op-huidcontact

Volgens de holistisch voedingsdeskundige  geboorte-docent Carley Mendes is of en hoeveel een baby huilt ook afhankelijk van de situatie tijdens de bevalling. ‘Baby’s die direct en langdurige huid-op-huidcontact hebben met hun moeder huilen minder dan baby’s die direct worden gescheiden om in bad te gaan, opgemeten en gemonitord worden. De temperatuur, het licht en geluid in de ruimte hebben ook effect op hoe een baby reageert. Een warme ruimte met gedimd licht en gedempt geluid zorgt voor een geleidelijkere overgang.

Ken je dat gevoel wanneer je ‘s ochtends wakker wordt en het licht fel aan gaat? Het voelt ongeveer zo, maar dan na negen maanden totale duisternis.

Houdt je baby maar niet op met huilen? Hou dit dan in gedachte.

Niets meer missen? Like ons op Facebook.

Romper

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dit moet je weten als je baby niet direct huilt bij de geboorte
Sluiten