De baby 21 nov 2018 Melissa Eissens

De zes verschillende huiltjes van je baby en wat hij ermee probeert te zeggen

Baby’s huilen en schreeuwen soms de hele buurt bij elkaar. En soms kun je er wanhopig van worden: wat is er nou aan de hand? Als je zijn verschillende huiltjes leert herkennen (want hij heeft er veel!), dan kun je hem hopelijk sneller sussen. 

Net zoals bij woorden, heeft elke schreeuw van je baby een toon en een cadans die een specifieke behoefte communiceert. Hieronder staan de meest voorkomende behoeften van je uk en de soort huilbui die daarbij hoort.

Ik heb honger

Als je baby honger heeft, dan drukt hij dit uit met een ritmische kreet die herhaaldelijk op en neer gaat. Hij krijgt eerst het gevoel van honger en begint daarna pas met huilen. Tegen de tijd dat het huilen is begonnen heeft je baby dus al erge honger, waardoor het huilen ook zo intens klinkt.

Probeer te voorkomen dat je baby moet huilen om een hongergevoel. Een baby geeft voordat hij gaat huilen een paar andere seintjes om te laten weten dat hij hongerig is. Dit zijn tekenen zoals wakker worden, de handen naar het gezicht bewegen, de lippen smeren en zuigende geluiden maken.

Ik voel me oncomfortabel

Een kreet van ongemak is zeurend en nasaal. Je baby probeert je te vertellen dat hij bijvoorbeeld een luierwissel nodig heeft, want het zit allemaal niet zo lekker daar. Of hij voelt de gesp van de autostoel de hele tijd in zijn buik prikken.

LEES OOK: Je baby laten boeren na het voeden: waarom en hoe?

Maar het kan ook zijn dat er een licht te fel in zijn ogen schijnt. Dit kunnen talloze dingen zijn, maar ze komen er allemaal op neer dat het iets is wat de baby niet prettig vind. Zodra je deze vorm van huilen herkent volgt de uitdaging om erachter te komen wat datgene is wat je baby aan het huilen maakt.

Ik ben bang

Een angstige kreet klinkt als een krijs. Tot de eerste zes maanden is een bang gezicht niet goed van een baby af te lezen. Daarna is hij wel in staat om er geschrokken uit te zien. Als er dan plots een onbekend gezicht voor hem tevoorschijn komt, kan hij hier erg van schrikken.

Teveel prikkels

Je kleintje is niet gewend aan het drukke, soms lawaaierige bestaan op onze wereld. Als hij op ontroostbare wijze een zeurderige, kieskeurige kreet laat horen, wil dat zeggen dat hij overmatig gestimuleerd is. Je baby ontvangt dan teveel prikkels van buitenaf en zal waarschijnlijk ook zijn hoofd afwenden van lawaai, beweging of andere dingen die voor hem op dat moment even te veel zijn.

Ik ben moe

Deze kreet begint langzaam. Deze vorm van huilen wordt langzaam opgebouwd. Het begint meestal met jammeren en wrijven in de ogen. Daarna zal het huilen meer gaan lijken op schreeuwen en gaan toenemen in toon en intensiteit.

Ik heb koliek

Huilen als je baby last heeft van koliek klinkt als intens gejammer of gegil. De kreet gaat gepaard met gespannen bewegingen zoals bijvoorbeeld gebalde vuisten en een gebogen rug. Het klinkt als een ontroostbaar gehuil, zonder oorzaak.

Je kan koliek ook herkennen aan de “regel van drie”, wat betekent dat je baby drie uur achter elkaar huilt, minstens drie dagen per week, gedurende ten minste drie weken op rij.

Het is een leerproces om je baby goed te leren kennen, en huilen hoort daar nou eenmaal bij. Dus de volgende keer als jouw kind besluit om weer een potje te gaan huilen, dan weet je hopelijk snel wat het probleem is.

LEES OOK: Sinterklaas vieren met je baby is awesome en dit is waarom

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Like ons dan op Facebook, zo blijf je op de hoogte.

Familyshare

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
De zes verschillende huiltjes van je baby en wat hij ermee probeert te zeggen
Sluiten