De baby 6 dec 2018 Sterre Touw

Je baby heeft huidhonger en dit is wat het betekent

Vind jij het heerlijk om uitgebreid met je baby te knuffelen? Dan hebben we goed nieuws voor je, want je baby heeft huidhonger. Dat betekent dat ze een grote behoefte aan lichaamscontact met mama of papa hebben. Yes!

Pasgeboren baby’s snakken naar huid op huid aanraking. In een groot deel van de wereld dragen moeders hun baby de hele dag dichtbij zich. In de westerse wereld kunnen we dat bijna niet voorstellen. Je hoort vaak ‘laat je baby toch een tijdje huilen’ of ‘je verwent je baby te erg als je hem steeds uit bed haalt’. Toch voelt je baby zich veilig en warm bij je en is lichaamscontact heel belangrijk voor zijn ontwikkeling.

LEES OOK: Onderzoek: Dit zijn de voordelen van je baby veel (en vaak!) knuffelen

Huidhonger

Het begint eigenlijk al als je de baby net geboren is. In de baarmoeder worden baby’s continu aangeraakt en heen en weer gewiegd. Ze hebben 24 uur lang contact met het lichaam van de moeder. Als ze dan ter wereld komen is dat ineens heel anders. Ze komen terecht in een immens grote wereld, waarin ze mama het liefst zo dicht mogelijk bij zich houden. En dat is terecht. Het is namelijk super goed voor hun ontwikkeling en groei.

Tien uur knuffelen

Je lijf is misschien wel toe aan een beetje rust na negen maanden lang de baby te hebben gedragen. Toch is lichaamscontact essentieel voor je kleintje. En nee, geen functionele aanraking zoals tijdens het verschonen of badderen. Het gaat echt om bewuste en liefdevolle aanraking. Uit Europees onderzoek blijkt dat baby’s die gemiddeld bijna tien uur lichaamscontact per dag kregen 50% minder huilden dan baby’s die zo’n 8,5 uur per dag werden aangeraakt. Knuffelen maar!

Gelukshormonen

Met lichaamscontact wordt echt niet alleen het knuffelen bedoeld. Het telt ook als je je baby in de draagzak hebt of aan het voeden bent. Waarom vindt je baby die aanraking zo fijn? Dat komt door het ‘knuffelhormoon’ oxytocine. Oxytocine zorgt ervoor dat we makkelijker banden met elkaar aangaan. En dat is natuurlijk wel handig als moeder en kind zijnde.

LEES OOK: Indrukwekkend; Deze eeneiige tweeling bleef leven door te knuffelen

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Je baby heeft huidhonger en dit is wat het betekent
Sluiten