Zwanger 20 aug 2018 Samantha Lakker

Dit vertelt niemand je over je huid tijdens de zwangerschap

Sushi (sadly), zachte kaas en alcohol zijn van die typische dingen waarvan je weet dat je ze het beste kunt laten staan tijdens je zwangerschap. Maar wist je dat er ook bepaalde ingrediënten in sommige van je favoriete beauty-producten zitten die je beter niet kunt gebruiken? En perfecte timing (not), aangezien je huid waarschijnlijk al extreme veranderingen doormaakt.

“Zwangerschap kan absoluut van invloed zijn op de huid, maar de invloed ervan verschilt van vrouw tot vrouw”, zegt gynaecoloog Angela Jones. “Zwangere moeders kunnen last krijgen van acne, verkleuring, meer vettigheid of huiduitslag. Allemaal te danken aan de hormonen van de zwangerschap.” Maar als de gedachte aan het dumpen van je favoriete huidproducten niet aan kan, ben je niet de enige.

Dit wist je nog niet over je huid tijdens de zwangerschap

Anti-aging crème

Een zwangerschap wanneer je eind dertig of rond de veertig bent, is niks nieuws. Voor sommige vrouwen betekent dit dat er – ook tijdens de zwangerschap – nog gewoon met verschillende antirimpel-serums wordt gesmeerd. Alleen kan het zo zijn dat juist het ingrediënt wat ervoor zorgt dat je huid weer straalt, verboden is tijdens de zwangerschap.

“Sommige anti-aging behandelingen en producten zijn in verband gebracht met misvormingen bij groeiende foetussen. Producten waar retinoïden in voorkomen, zouden zwangeren vrouwen niet moeten gebruiken”, vertelt dermatoloog Whitney Bowe. Retinol en retin-A zijn ingrediënten die zijn geclassificeert als categorie C, wat betekent dat ze een bedreiging voor de baby kunnen vormen en tijdens de zwangerschap moeten worden vermeden.

Tazorac wordt gezien als categorie X, wat betekent dat de stof bekend staat om dat het geboorteafwijkingen kan veroorzaken en moet absoluut worden vermeden volgens Bowe. Zoek in plaats daarvan serums die peptiden, ceramiden, antioxidanten, alfa-hydroxyzuren of hyaluronzuur bevatten. “Ze zijn niet zo sterk als retinoïden, maar helpen nog steeds met celvernieuwing en alle tekenen van veroudering bestrijden,” vertelt Bowe.

Producten tegen acne

“De extra hormonen die tijdens de zwangerschap in je lichaam worden geproduceerd, kunnen acne en mee-eters veroorzaken, maar aan de andere kant kan acne soms ook verdwijnen. Het hangt allemaal af van de persoon, “zegt Bowe. Natuurlijk hoop jij ook op een smooth huidje, maar als dit niet het geval is, raadt Bowe aan om salicylzuur en benzoylperoxide te vermijden.

Er is namelijk geen duidelijk bewijs dat bezoylperoxide veilig is, zegt ze en daarom raadt ze aan om de producten niet te gebruiken. Hetzelfde geldt voor salicylzuur. Hoewel alleen de orale variant van het ingrediënt in verband is gebracht met aangeboren afwijkingen, raadt ze aan om alle varianten uit de weg te gaan.

Brightening producten

“Omdat je oestrogeen- en progesteronspiegels erg hoog zijn tijdens de zwangerschap, merken veel vrouwen dat hun huid er fantastisch uitziet. De progesteron zorgt er namelijk voor dat je bloedvaten verwijden wat dan weer zorgt voor een boost in de bloedsomloop”, zegt dr. Bowe. Goed nieuws dus, want de pregnancy glow is dus echt een ding. Alleen is het ook zo dat al die hormonen de kans op donkere vlekjes kunnen vergroten.

“Je hoge oestrogeen- en progesteronspiegel en de hormonale schommelingen die optreden tijdens de zwangerschap, kunnen melanocyten veroorzaken. Hierdoor ontstaan donkere vlekken – oftewel melasma – en vlekken op het gezicht, armen en benen,” zegt Bowe. Om het ongewenste pigment te bestrijden, moet je je extra goed beschermen tegen de zon gedurende deze negen maanden. De zon verergert namelijk het probleem. Gebruik elke dag zonnebrand met een SPF van 30 of hoger.

“Brightening producten waarmee je de vlekken kunt vervagen waar hydrochinon en retinoïden inzit moet je vermijden. In plaats daarvan kun je ingrediënten als kojic acid, soja, drop, glycolzuur en vitamine C proberen, want deze werken als natuurlijk midde”, vertelt Bowe.

Zonnebrand

Ja, het is veilig om zonnebrand te dragen wanneer je zwanger bent. Het is zelfs een must. Tijdens de zwangerschap heb je net zo veel kans op beschadiging door de zon, wat weer kan leiden tot  huidkanker en rimpels, en je bent zelfs meer vatbaar voor UV-geïnduceerde donkere vlekken . Maar welk type moet je gebruiken?

“Ik denk niet dat het ongevaarlijk is om tijdens de zwangerschap chemische zonnefilters te gebruiken, vooral als de vrouw een familiegeschiedenis van melasma heeft. Er is namelijk genoeg bewijs om te zeggen dat chemische zonnebrandmiddelen zwangerschapsrisico’s kunnen veroorzaken,” zegt Bowe, maar zij voegt eraan toe dat veel van haar zwangere patiënten zich prettiger voelen bij het gebruiken van chemicaliënvrije zonnefilters. Bowe raadt ook aan om zo veel mogelijk zonbeschermende kleding te dragen. Nu heb je dus een excuus om die belachelijk grote, maar o zo fashionable hoed uit de kast te halen.

Striae en littekens

Veel zwangere vrouwen kiezen voor een waterdichtplan als het gaat om striae en beginnen eigenlijk zo snel mogelijk met smeren. Hydrateren helpt, maar sommige vrouwen zijn gewoon sneller vatbaar voor striae dan anderen. Een prachtige baby is gelukkig allemaal waard.

De meeste crèmes en oliën zijn prima, zegt Bowe, zolang ze geen retinoïden of een hoog salicylzuurgehalte bevatten. “Lage niveaus van vitamine A zijn veilig om te gebruiken tijdens de zwangerschap voor striae,” zegt ze. “Kokosolie en olijfolie werken ook goed tijdens de zwangerschap,” zegt ze.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dit vertelt niemand je over je huid tijdens de zwangerschap
Sluiten