Met deze 8 houdingen heb je wat afwisseling tijdens het borstvoeding geven

Borstvoeding geven vraagt wat oefening, zeker de eerste paar keren. Want wat zijn goede houdingen om je baby vast te houden? Naast het hoofdje ondersteunen zijn er nog andere manieren om de baby vast te houden die bij je kunnen passen. Een andere houding kan er zomaar voor zorgen dat kwaaltjes als een verstopte neus of reflux minder worden.

Houdingen borstvoeding: probeer deze eens

Het belangrijkste is dat het voor jou en je baby goed werkt. Het is dan ook helemaal niet gek als je na een tijdje switcht naar een andere houding. Bijvoorbeeld doordat je baby groter wordt en een andere houding dan comfortabeler voelt. Dit zijn zes houdingen die je uit kunt proberen, plus twee voor mama’s van een tweeling.

1. Schuin wiegende houding

Dit is vooral een van de handige houdingen als je in het openbaar borstvoeding geeft. Houd je baby met zijn buik tegen jouw buik. Als je baby aan de linkerkant borstvoeding krijgt, houd je je hem of haar met je rechterarm vast en ondersteun je het hoofdje. Met je linkerhand ondersteun je dan je borst. Met een kussentje wordt het borstvoeden makkelijker en comfortabeler. Dit is trouwens ook een goede houding om flesvoeding te geven.

borstvoeding geven houding
Bron: Decue Wu

2. Wiegende houding

Deze houding lijkt op de vorige, maar het verschil zit hem in de armen. Nu ondersteun je je baby met dezelfde arm als de kant waar je borstvoeding geeft. Voed je dus met de linkerborst, dan ondersteun je met je linkerarm. Dit is een goede basispositie waarmee je tijdens de beginperiode kunt wennen aan het borstvoeding geven.

borstvoeding geven houding
Bron: Decue Wu

LEES OOK: 10x dingen die je doet als je als borstvoedende moeder een momentje voor jezelf hebt

3. Rugby houding

Het is een beetje geestig om je baby te vergelijken met een rugbybal, maar daar gaat het hier toch echt om. Je baby steunt op je arm, aan de zijkant van je lichaam. Met de andere arm ondersteun je je borst. Deze houding is goed als je een keizersnede hebt ondergaan. Doordat je de baby tegen de zijkant van je lichaam houdt, ontstaat er minder wrijving bij de hechtingen. Ook hier kan een kussentje zorgen voor extra ondersteuning en comfort.

borstvoeding geven houding
Bron: Decue Wu

4. Liggend op de rug

Een erg relaxte en handige positie. Ga met je rug in een hoek van 45 graden liggen. Klinkt wat ingewikkeld, maar dit gaat al heel makkelijk door op de bank of op bed te gaan liggen. De baby ligt op z’n buik op jouw buik met z’n hoofdje je borst. Houd je baby vast met je armen en jullie liggen er allebei heerlijk ontspannen bij.

Heb je teveel melktoevoer? Dan helpt deze houding om ervoor te zorgen dat je baby niet teveel melk in een keer binnenkrijgt. Zo werkt de zwaartekracht een beetje tegen de melkstroom. Bovendien kan je baby dan makkelijker stoppen als hij of zij genoeg melk heeft. De zwaartekracht helpt hier ook als je baby last heeft van reflux, hierdoor werkt de spijsvertering bij je baby beter.

LEES OOK: Dit kun je doen wanneer je meer melktoevoer hebt dan je baby nodig heeft

borstvoeding geven houding
Bron Decue Wu

5. Liggend op de zij

Het kan nog relaxter. Lig op je zij met je baby naar je toe. Leg een kussen of opgerolde handdoek tegen de rug van je baby voor wat extra steun. De baby drinkt uit de borst die op het bed rust. Dit is nog een goede positie als je een keizersnede hebt gehad of als je simpelweg je lichaam wat rust wilt geven tijdens het voeden.

borstvoeding geven houding
Bron: Decue Wu

6. Rechtop vasthouden

Laat je baby rechtop zitten op je schoot. Als je baby via de linkerborst voeding krijgt, houd je je baby vast met je linkerarm. Met je rechterarm ondersteun je je borst. Is je baby verkouden en heeft ‘ie een verstopte neus? Dan is dit een goede oplossing, een liggende houding zorgt er namelijk vaak voor dat een verstopte neus erger wordt.

borstvoeding geven houding
Bron: Decue Wu

7. Dubbel wiegende houding en 8. Dubbele rugby houding

Ben je moeder van een tweeling? Dan zijn er ook fijne opties om je tweeling tegelijk borstvoeding te geven. Door bij iedere borst, de wiegende houding te doen, kun je goed tandem borstvoeding geven. Leg hierbij een kussens onder de baby’s. Iedere baby ligt in de holte van je elleboog en gekruist op je schoot. Bij de dubbele rugby houding liggen je baby’s onder iedere arm op een kussen en houd je ze vast voor het voeden.

borstvoeding geven houding
Bron: Decue Wu

Psst.. ben je linksborstig of rechtsborstig? Deze en 9 andere grappige weetjes over borstvoeding ken je vast nog niet..

The BumpIllustraties Decue Wu

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Met deze 8 houdingen heb je wat afwisseling tijdens het borstvoeding geven
Sluiten