Hooikoorts bij je baby: de symptomen én wat je moet doen

Het is lente en je wilt de baby maar al te graag mee laten genieten van het weer. Vermoed je dat de kleine hooikoorts heeft? Let dan op de volgende signalen.

Baby en hooikoorts

Het is langer licht, de bloemen bloeien en heel Holland niest. Dat kan maar één ding betekenen: het hooikoortsseizoen is begonnen. Ook jouw baby kan last hebben van de bloesem. Maar hoe weet je of het de griep is of dat er allergie in het spel is? Of dat het echt hooikoorts is?

Symptomen

Tussen mei en oktober zijn de rondvliegende pollen op hun hoogst. Als jouw baby in deze periode spontaan last begint te krijgen van de volgende symptomen, dan kan dit hooikoorts zijn.
– Je baby wrijft vaak in zijn/haar oogjes, omdat ze jeuken
– Je baby heeft last van een loopneus. Het snot is helder, niet dik
– Je baby niest, vooral als jullie een blokje om gaan

LEES OOK: Extra goed schoonmaken: de meeste bacteriën in de babykamer zitten hier

Heeft je baby ook in de herfst en winter klachten, dan kan het een allergie zijn voor bijvoorbeeld huisstofmijt of is het misschien een virus. Bij een huisstofmijtallergie kun je proberen om wat vaker de ramen open te gooien en speelgoed en knuffels regelmatig te wassen. Dan kunnen de beestje zich minder makkelijk nestelen.

Het verschil tussen een virus en hooikoorts is dat een baby met hooikoorts geen koorts krijgt, ook geen last heeft van andere algemene symptomen van de griep en dat de klachten langer dan een paar dagen aanhouden. Bij twijfel of je te maken hebt met een virus, contact altijd je huisarts.

Dit kun je doen

De meeste artsen zullen geen medicijnen voor hooikoorts voorschrijven voor baby’s onder de één jaar. Gelukkig zijn er genoeg andere manieren om de pijn van je kleintje verlichten.

– Check ‘s ochtends het weerbericht. Een handig hulpmiddeltje is de hooikoortsradar.
– Als er veel pollen in de lucht hangen, blijf dan weg bij parkjes, tuinen en vooral grasvelden. Kies voor een loopje over de straat of in de stad
– Nog beter: neem je baby mee naar de zee. De zoute zeelucht zal je baby goed doen. En het is gelijk een mooi excuus om een dagje strand in te plannen
– Was het gezichtje van je baby met wat koud water om eventuele pollen weg te krijgen
– Zet een hoed met rand op bij de kleine voor je naar buiten gaat

LEES OOK: Een pinda-allergie bij je kleintje voorkomen? Dit is wat je moet weten

– Smeer wat vaseline onder de neus van je baby. Dit zorgt ervoor dat pollen blijven plakken en niet in het neusje terecht komen
– Was direct de kleertjes als je thuiskomt van een dagje buiten en geef je baby een lekker bad
– Was en/of droog eventuele huisdieren buiten af voor je ze binnen laat
– Hang babykleertjes niet buiten in de zon te drogen
– Als je baby er niet onrustig van wordt, koop een speciale baby zonnebril

Maak je overigens geen zorgen of je baby hooikoorts krijgt als je er zelf ook last van hebt. Allergieën kunnen erfelijk zijn, maar het kan zich bij elk familielid op een andere manier uiten. Zoals eczeem of een voedselintolerantie. En gelukkig gaat ook dit seizoen weer voorbij. In oktober zijn de meeste pollen weer uit de lucht en kan je weer met een gerust hart naar het park met je baby.

Made for Mums

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Hooikoorts bij je baby: de symptomen én wat je moet doen
Sluiten