Je hond kan niet wennen aan je baby, wat nu?

Jarenlang heb je je hond als enig kind behandeld: je ging regelmatig lange wandelingen met ‘m maken, hij kwam vaak op schoot zitten en kreeg regelmatig nieuwe speeltjes. Maar nu je baby er is, eist die alle aandacht op. Lange wandelingen worden korter en misschien mag je hond niet meer op de bank. Logisch dat ‘ie daar misschien wat jaloers van wordt. Dit kun je het beste doen als je hond niet kan wennen aan je baby.

Bereid je hond voor op de komst van jullie baby

Om jaloersheid te voorkomen, kun je al vóór de komst van de baby beginnen met je hond voorbereiden. Zorg bijvoorbeeld dat je hem laat wennen aan nieuwe routines (voor zover je die kunt voorspellen), ga vast naar buiten met een lege kinderwagen waar hij naast kan lopen en laat ‘m in de buurt komen van andere baby’s en kinderen om daaraan te wennen, zodat het geluid van babygehuil niet nieuw voor hem is. Hier lees je al onze tips om je hond voor te bereiden op je baby.

Je hond kan niet wennen aan je baby, en dan?

Maar zelfs met maandenlange voorbereiding, kan het nog zijn dat je hond moeite heeft met je baby. Dat kan zich uiten op meerdere manieren. Misschien gaat hij jou om meer aandacht vragen, misschien laat hij blijken bang te zijn voor dat nieuwe krijsende wurmpje in huis en verstopt hij zich regelmatig.

Dat kun je veranderen door je hond te betrekken bij activiteiten met je baby. Laat je hond uit als je een stukje gaat lopen met je kindje en speel met je hond en baby tegelijkertijd. Als je hond je baby gaat associëren met dingen die hij leuk vindt, is de kans groter dat ‘ie je dreumes ook accepteert.

LEES OOK: Het bewijs: een hond is goed voor je baby

Merk je dat je vooral in het begin echt te weinig tijd hebt om je hond aandacht te geven? Zorg er dan voor dat er dan iemand anders is die dat wel doet.

Leer je baby om respect te tonen

Veel mensen praten alleen over dingen die je je hond moet aanleren om zich aan te passen aan je baby, maar je kindje kan natuurlijk ook dingen aanleren om zich aan te passen aan je hond. Nee, hij kan niets doen aan veel geluidjes die hij maakt, maar je kunt bijvoorbeeld wel laten zien hoe je honden aait in plaats van ze in hun oog te prikken (we zeggen het maar). En geef vooral veel complimentjes als dat goed gaat!

Dwing én straf ze niet

Natuurlijk is het goed om moeite te doen om hond en baby met elkaar overweg te laten kunnen, maar zorg dat je het niet te veel forceert. Als je hond moeite heeft met de chaos en geluidjes en dat problemen kan veroorzaken voor één van beide, zorg dan dat je je hond en baby gescheiden houdt als dat nodig is. Vaak is dat ook veilig als je baby net begint met kruipen. Zorg er in ieder geval voor dat je er altijd bij bent als je hond en baby samen in één ruimte zijn.

Kijk extra uit als je hond agressief is tegenover je baby of hem of haar als speelgoed ziet. In dat geval is het goed om te praten met iemand die meer verstand heeft van het gedrag van honden. Straf je hond in ieder geval niet voor zijn gedrag en je baby niet voor het uitdagen van je hond, dat maakt het alleen maar erger.

LEES OOK: Een hond én een baby? Het kan! Dit zijn de kindvriendelijkste viervoeters

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

The American Society for the Prevention of Cruelty to AnimalsParents.com

Reageer op artikel:
Je hond kan niet wennen aan je baby, wat nu?
Sluiten