Melissa Eissens
Melissa Eissens De baby 23 nov 2018

Zo bereid je je hond voor op de komst van jullie nieuwe baby

Niemand is zo blij om je te zien als je thuis komt, als je blije viervoeter. Maar hij moet wel een beetje wennen als je ineens een baby bij je hebt. Zo bereid je je hond voor op de komst van je baby, voor een soepele overgang. 

1. De verandering

Je hond is eerst je enige kind en zo ziet hij dat ook. Wanneer er een nieuw kindje arriveert raakt hij in de war. Honden houden van routine. Dus voordat de baby er is, probeer na te denken over wat grote veranderingen zouden kunnen zijn voor je hond en laat je hond daar alvast aan wennen. Mag je hond bijvoorbeeld op bed of op de bank en wil je dat liever niet meer, begin hem dat dan nu af te leren. Wil je niet dat je hond zomaar de babykamer in loopt wanneer hij niet wordt geroepen, stel dan nu grenzen op. Als je denkt dat je je hond niet meer om zeven uur ‘s ochtends kunt uitlaten zoals je normaal doet, begin dan nu alvast met je hond aan de nieuwe tijden te laten wennen.

Laat je hond wel stapje voor stapje aan de nieuwe routine wennen. Om alles in een keer om te gooien kan teveel zijn voor je hond. Als je dit op tijd hebt gedaan zul je zien dat je hond rustiger en voorbereid zal zijn als de baby thuiskomt.

2. De wandeling

Dit lijkt misschien een beetje een gek idee, maar oefen met het lopen met de hond én de kinderwagen. Een kinderwagen wordt vaak al gekocht voordat de baby er is, dus dit is een goed moment om je hond hier aan te laten wennen zonder dat de baby er in zit. Je hond moet leren om naast de kinderwagen te lopen. Dus ga alvast naar buiten met die lege kinderwagen en kijk hoe je hond het doet. Misschien een beetje awkward maar zeker de moeite waard. Zo kun je later elke dag zonder problemen een wandeling maken.

3. De aanraking

Baby’s en kinderen zijn nieuwsgierige wezens en ontdekken graag met aanraking en gevoel. Dit betekent dat jouw hond hier het slachtoffer van kan zijn. Het is belangrijk dat je hond al gewend is om overal gepord en geprikt te worden. Want voor je het weet steekt je baby een vinger in je hond zijn neus of oog. Laat je baby en hond nooit zonder toezicht achter.

Het wordt aangeraden om elke avond even met je hond te gaan zitten en hem te wrijven, porren en trekken. En elk deel van het lichaam aan te raken, voetzolen, staart, in de oren, mond, overal. Dit helpt niet alleen enorm wanneer je hond naar de dierenarts moet en wordt onderzocht, maar ook zodra je baby verandert in een eigenwijze peuter die graag trekt en prikt aan je hond. Op deze manier kan je hond veel meer tolereren.

LEES OOK: Onderzoek bewijst: een hond is hartstikke goed voor de gezondheid van je baby

4. De aandacht

Dit is voor sommige misschien erg moeilijk, maar een grote valkuil is om je hond extra aandacht te geven zodra je uk bijna geboren wordt. Sommige moeders doen dit onbewust omdat ze zich schuldig voelen en denken dat ze daarna nog maar weinig tijd voor de hond zullen hebben.

Pak het juist andersom aan. Als je hond eraan begint te wennen dat hij minder aandacht krijgt, dan zal het voor hem alleen maar makkelijker zijn zodra de baby er is. Het is ook een goed idee om ervoor te zorgen dat je hond een aantal leuke speeltjes heeft die hem helpen om zichzelf te vermaken wanneer hij even alleen moet zijn.

5. Veilige zone

Zorg ervoor dat je een ruimte in huis hebt waar het kind-vrij is. Je hond kan hier zorgeloos rondlopen zonder rekening te moeten houden met je baby. Dit geeft hem ook rust en een gevoel van vrijheid dat hij een eigen plekje kan opzoeken wanneer hij wilt. Als je een dichte tuin hebt is een hondenluik ook een goed idee, zo kan je hond naar buiten ontsnappen wanneer het binnen te veel voor hem wordt (denk aan het huilen van je baby).

6. Andere kinderen

Zorg dat je hond ook in de buurt komt van andere baby’s en peuters van vrienden en familie. Zo weet hij dat het eenmaal een deel van jullie nieuwe leven is geworden en hij hier vaker mee te maken kan krijgen. Als je twijfelt, begin hier dan mee door je hond aan de lijn te houden, zo hou je volledige controle.

7. De geur

De geur is zeer belangrijk. Zodra de baby geboren is en jij nog in het ziekenhuis ligt, geef je partner dan wat van de gebruikte kleding mee van de baby of zelfs vuile luierkleren. Geef dit aan je hond en laat hem hier zo net zo lang aan ruiken als hij wil. Zo kan je hond alvast de geur van je baby leren kennen en is dit geen verrassing meer zodra de baby thuiskomt.

LEES OOK: Onderzoek: je baby van zes maanden begrijpt je nu al beter dan je denkt

Mamamia

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zo bereid je je hond voor op de komst van jullie nieuwe baby
Sluiten