Hoe ziet een miskraam eruit? (Waarschuwing: inclusief foto’s)

Veel vrouwen ervaren een miskraam als een heftige ervaring. Zeker als je iets verder bent in je zwangerschap, kan met name het daadwerkelijk zien van je baby een grote schok zijn. Maar, hoe ziet een miskraam er nou eigenlijk uit. Als je denkt dat je er een gaat krijgen, kan weten waar je aan toe bent helpen het verlies een plekje te geven. 

Bloeding

Het zal je niet verbazen dat een miskraam een bloeding met zich meebrengt. Toch hoeft een bloeding (zeker tijdens de eerste twaalf weken van je zwangerschap) niet te betekenen dat het foute boel is. ‘Spotting’ (licht bloedverlies) is heel normaal. Het kan bovendien een innestelingsbloeding zijn. Het bloed kan rood zijn zoals je menstruatie, maar ook een bruinige kleur hebben.

Miskraam: hoe ziet het eruit?

Eigenlijk is een miskraam voor iedereen anders. Voor de een is het net een zware menstruatie, de ander moet naar het ziekenhuis wegens te veel bloedverlies. Als je denkt dat je er een ondergaat, hoef je niet meteen een dokter te bellen. Doe dit wel als je maar blijft bloeden, je gaat zweten en het koud krijgt.

LEES OOK: Heftig, maar mooi: afscheid nemen na een miskraam met de watermethode

Veel bloedverlies komt in de meeste gevallen wel voor, samen met het verlies van grote stukken bloedstolsels. Maar hoe herken je nou wat een bloedstolsel is en wat de vruchtzak? Bij een vruchtzak hereken je altijd een met helder vocht gevuld ballonnetje. Afhankelijk hoe ver je in je zwangerschap bent, kun je vervolgens ook de embryo zien in het vruchtzakje. Hiervoor moet je het zakje vaak tegen het licht in houden.

Pas op: foto’s kunnen schokkend zijn

Het kan voor vrouwen erg fijn zijn om te weten wat er aan komt, als zij een miskraam verwachten. Daarom hebben we ervoor gekozen om hier foto’s te laten zien van hoe groot het kindje is bij hoeveel weken. Niet om je bang te maken, maar om je voor te bereiden.

Miskraam 4-5 weken

Een miskraam met 4 weken ziet er eigenlijk over het algemeen uit als een zware menstruatie. Het is heel goed mogelijk dat je de baby helemaal niet als dusdanig herkent. De embryo is op dit punt ongeveer zo groot als een korreltje rijst. Het kan zelfs voorkomen dat je nog helemaal niet weet dat je zwanger bent, en dus onbewust een miskraam ondergaat.

Miskraam 4 weken miskraam 5 weken

Miskraam 6 weken

Ook bij 6 weken is de embryo nog heel erg klein, en in sommige gevallen nog helemaal niet te zien tussen het bloed wat je verliest. Soms zie je al een vruchtzakje met een heldere vloeistof, ongeveer ter grootte van je kleine vingernagel. Het kan al mogelijk zijn om de navelstreng te zien, maar ook dit hoeft niet altijd.

Zo ziet een miskraam van 6 weken eruit

Miskraam 7-8 weken

Rond de achtste week van de zwangerschap wordt het weefsel wat je verliest door andere vrouwen vaak beschreven als ‘lever-achtig’. De klonten en placenta zijn donkerrood en glimmen. Het is mogelijk om de vruchtzak te vinden met daarin de embryo. Deze heeft nu ongeveer de grootte van een boontje. Het begint inmiddels al wat trekken van een baby te krijgen, zoals het begin van armpjes en beentjes.

Miskraam 7 weken, miskraam 8 weken, zo ziet een miskraam eruit

Miskraam 10 weken

Als je met 10 weken een miskraam ondergaat, zijn de klonten die meekomen donkerder rood, bijna gelei-achtig. Als je de klonten uit elkaar duwt zie je zeer waarschijnlijk de vruchtzak zitten, met een vruchtje wat al akelig veel op een baby lijkt. De baby heeft inmiddels vingers, armen en benen.

Zo ziet een miskraam van 10 weken eruit

Miskraam 12 weken

Het kan zijn dat de baby in de vruchtzak naar buiten komt, maar het is ook mogelijk dat het water er vanzelf al uitstroomt. Je kan op dit punt soms zelfs al zien of het een jongetje of meisje is.

Zo ziet een miskraam van 12 weken eruit

LEES OOK: Therapeut vertelt: dit leerde ik van koppels die hun kindje in de buik verloren

Miskraam 16 weken

De baby op onderstaande afbeelding is met 19 weken ter wereld gekomen. Tot 16 weken heet het nog een miskraam, als je je baby verliest. Daarna spreek je van een doodgeboorte. Als je rond die tijd je baby verliest, dan kun je net als in bovenstaande voorbeelden veel grote stolsels verwachten, soms ook om de baby heen gewikkeld. De stolsels zijn donkerrood van kleur, met en lever-achtig uiterlijk.

Zo ziet een miskraam van 16-20 weken eruit

Afscheid

Vervolgens is het tijd om afscheid te nemen van je baby. Maar hoe? De watermethode kan een goede manier zijn. Lees er hier meer over.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Hoe ziet een miskraam eruit? (Waarschuwing: inclusief foto’s)
Sluiten