Hoe veel babyvoeding moet een baby eigenlijk eten? Een expert vertelt

We vinden het al lastig om te bepalen wanneer je baby klaar is voor vaste voeding, laat staan dat we precies weten hoeveel babyvoeding ze nodig hebben… Gelukkig hebben wij het antwoord voor je.

Eindelijk heb je een behoorlijk regelmatig voedinggschema voor je baby. Je weet precies hoeveel borstvoeding of formulemelk genoeg is – je kunt jezelf zelfs een pro op dat gebied noemen. En dan is de tijd aangebroken dat je baby klaar is voor vaste voeding… Oh nee, hoe pak je dat aan? Hoe veel vaste voeding zou een baby moeten eten? Wij hebben antwoord van een expert.

Wanneer is je baby klaar voor vast voedsel?

Als je baby ongeveer 4 tot 6 maanden oud is, kan hij laten merken dat hij klaar is voor vast voedsel. Dit kun je merken aan de volgende dingen: Je baby kan zonder hulp overeind zitten, je baby kan (bijna) dingen vastpakken met zijn handjes of je baby heeft buitengewone interesse voor jouw eten. Meer informatie hierover vind je in dit eerder geschreven artikel.

LEES OOK: Moeder geeft borstvoeding in een Victoria’s Secret winkel en mensen trekken het totaal niet

Begin rustig met babyvoeding

Amanda Capriglione is een professioneel voedingsdeskundige in Long Island. Volgens Amanda is het een slim idee om rustig aan te beginnen, en de hoeveelheid vast voedsel langzaam aan op te bouwen. Voor Romper stelde Amanda het volgende opbouwende schema vast.

4 tot 6 maanden oud

Baby’s van 4 tot 6 maanden oud hebben ongeveer 800 tot 950 ml borst- of flesvoeding per dag nodig. Daarnaast kan je beginnen met 1 of 2 lepels van gepureerd fruit of groenten en is een goede aanvulling nog 3 tot 5 lepels met ijzer verrijkte granen, gemixt met borst- of flesvoeding.

LEES OOK: Onderzoek: kant-en-klare babyvoeding vaak beter dan zelfgemaakt eten

7 maanden oud

Vanaf 7 maanden hebben baby’s zo’n 900 tot 950 ml borst- of flesvoeding per dag nodig. Dit zullen ze nodig hebben tot ze ongeveer een jaar oud zijn. Daarna zal de hoeveelheid borst- of flesvoeding aanzienlijk verminderen, omdat er dan meer vast voedsel in het spel komt.

Baby’s van 7 maanden oud hebben 3 tot 5 lepels met ijzer verrijkte granen nodig, gemixt met borst- of flesvoeding. Ook kan je baby’s van 7 maanden 1 of 2 lepels gepureerd fruit of groenten geven, en wellicht nog een speciaal babykoekje of toastje.

8 maanden oud

We komen nu op een hoeveelheid van 5 tot 8 lepels met ijzer verrijkte granen nodig, gemixt met borst- of flesvoeding. Twee keer per dag 2 tot 3 lepels gepureerd fruit of groenten. Ook is het interessant om te experimenteren met eten zoals yoghurt. Nieuwe smaken, spannend!

9 maanden oud

Naast een hoeveelheid van 5 tot 8 lepels met ijzer verrijkte granen nodig, gemixt met borst- of flesvoeding, hebben baby’s van 8 maanden 2 tot 4 lepels met gepureerd fruit of groenten nodig. Probeer ook eens zacht vlees heel erg klein te snijden, om te kijken of ze dit al lekker vinden.

LEES OOK: Even je handen vrij: alles wat je moet weten over de ergonomische draagzak voor je baby

10 tot 12 maanden oud

Vanaf een leeftijd van 10 maanden wordt het interessant. De voeding van je kindje wordt op dit moment namelijk vrijwel vast. ‘Kinderen kunnen en willen eindelijk voeding als pasta en brood eten,’ vertelt Amanda. ‘Variatie het hét keyword in deze leeftijdscategorie. Onthoud: als je eten zo kleurrijk als de regenboog is, zit je goed qua voedingswaarden.’

Vegetarisch?

Wil je je kindje vegetarisch opvoeden? Dan laat je (vanzelfsprekend) het fijngehakte vlees uit het schema. Wel is het belangrijk om veel proteïne rijke veggies toe te voegen waar vitamine B12 in zit.

Het is wel belangrijk om te onthouden dat elk kind anders is. Het bovenstaande schema kan voor jouw eerste baby heel goed werken, terwijl je tweede kindje er nog lang niet klaar voor is. Sommige baby’s kunnen met 7 maanden al een heel bordje vaste voeding op, anderen zullen moeite hebben met een lepeltje. En dat is niet erg, want ieder kind is uniek. Ga je niet blind staren op een schema, maar voel zelf aan wat het beste is voor je kindje.

Benieuwd naar lekkere babyvoeding receptjes die je binnen een handomdraai maakt? Wij hebben er 8 voor je op een rijtje gezet. Je vindt ze hier! 8x baby purees die je super easy en binnen 15 minuten klaarmaakt

Romper

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Hoe veel babyvoeding moet een baby eigenlijk eten? Een expert vertelt
Sluiten