Good to know: hoe schrijf je een geboorteplan? (met voorbeeld!)

Wanneer je voor het eerst zwanger bent, heb je waarschijnlijk nog geen idee wat je kunt verwachten tijdens de bevalling. In dat geval kan een geboorteplan goed helpen. Wij nemen stap voor stap het plannen van een geboorteplan met je door, en hebben alvast een goed voorbeeld voor je gemaakt.

Het is belangrijk om te onthouden dat een geboorteplan niet een lijst vol eisen is. Zie het als een handig communicatiemiddel voor je zorgverleners tijdens jouw bevalling. Het zijn jouw wensen die op papier staan, waar zij nu ook van af weten.

Waarom een geboorteplan?

Een geboorteplan kan rust bieden in een spannende, onvoorspelbare tijd. Het plan kan een positief effect hebben op de communicatie tussen jou, je man en de zorgverleners. De zorgverleners zien namelijk in een opslag welke wensen voor jullie belangrijk zijn, en kunnen hier op inspelen. Op deze manier ligt de controle bij jou, zelfs tijdens de bevalling.

Het geboorteplan geef je van te voren aan de verloskundige of de gynaecoloog. Zorg er ook voor dat je een uitgeprint exemplaar in je ziekenhuiskoffertje meeneemt, en leg er een paar thuis neer. Op die manier kun je altijd en overal het plan terug vinden. Vraag ook voordat de bevalling begint of de zorgverleners op de hoogte zijn van het geboorteplan.

Hoe ziet het geboorteplan er uit?

Een geboorteplan bestaat uit 1, maximaal 2 A4’tjes tekst. De zinnen moeten zo kort en bondig mogelijk opgeschreven worden. Het makkelijkste is als er puntsgewijs gewerkt wordt, zodat belangrijke informatie zo snel mogelijk gevonden kan worden. Zorgverleners moeten jouw geboorteplan namelijk snel kunnen lezen.

LEES OOK: 8 dingen die ik graag geweten had vóórdat ik beviel van mijn eerste kind

Wat kun je in het geboorteplan opnemen?

In het geboorteplan komen vaak een aantal standaard dingen naar voren. Als je de onderstaande lijst afwerkt, heb je voor het overgrote gedeelte alles in je geboorteplan staan.

Omgeving

Waar wil je het liefste bevallen? Kies je ervoor om thuis in een vertrouwde omgeving te bevallen, of ga je liever naar het ziekenhuis? En wie wil je allemaal naast je bed hebben staan? En wat wordt de rol van je partner tijdens de bevalling?

Bevalling

Welke houding heeft voor jou de voorkeur? Of wil je bijvoorbeeld bevallen in het water? En wat als het onverwachts een keizersnede wordt?

Communicatie

Het is fijn om van te voren vast te stellen welke begeleiding je het liefste naast je bed hebt staan. Wie worden je begeleiders? Wil je deze begeleiders dichtbij, of liever juist op afstand hebben? En, ook niet onbelangrijk, wil je een (professionele) fotograaf die de bevalling van begin tot eind vastlegt?

LEES OOK: De 10 foto’s die je op de eerste dag van je baby zeker wil maken

Pijnbestrijding

Stel van te voren goed vast of je wel of geen pijnbestrijding wilt. Ook handig om vast te stellen: wil je pas pijnbestrijding wanneer jij er zelf om vraagt, of heb je liever dat de verloskundige het aanbiedt? En zo ja, welke pijnbestrijding kies je het liefste voor?

Placenta

Wat wil je dat er met de placenta gebeurt? Wil je de placenta weggooien, of bewaar je ‘m liever? Zo ja, wat wil je met de placenta doen?

Contact met je baby

Wil je, mits mogelijk, meteen huid- op huidcontact met je baby? Wie mag de navelstring doorknippen? En, mocht de baby voor onderzoek bij je weggehaald worden, gaat je partner dan met de baby mee, of blijft hij bij jou?

Borstvoeding

Kies je voor borstvoeding of flesvoeding?

LEES OOK: De voor- en nadelen van flesvoeding vs. borstvoeding

Kan je met een geplande keizersnee ook een geboorteplan opstellen?

Ja zeker! Juist met een medische ingreep, waar je dus volledig de controle uit handen geeft, is het vaak geruststellend om een geboorteplan op te stellen. Op die manier heb je het idee dat je toch nog grip hebt op de situatie. Dingen zoals borstvoeding en huid- op huidcontact kunnen goed in dit geboorteplan opgenomen worden.

Belangrijk!

Belangrijk om te onthouden, is dat de werkelijkheid altijd anders uit kan pakken dan je geboorteplan. Stel, je hebt beschreven dat je graag thuis wilt bevallen zonder medicatie, maar je moet plots toch naar het ziekenhuis en krijgt daar een ruggenprik toegediend. Soms doen zich omstandigheden voor die je niet kunt voorspellen. Houd hier rekening mee met het opstellen van een geboorteplan, en houd je er niet té stevig aan vast.

Alleen nog maar even invullen

Wil je zelf je eigen geboorteplan gaan schrijven? Om je alvast een beetje op weg te helpen, hebben we een mooi voorbeeld voor je gemaakt. Die hoef je alleen nog maar uit te printen en in te vullen. Je download de PDF-versie hier.

geboorteplan

Hoe groot is de rol die jouw moeder gaat spelen tijdens jouw bevalling? 21x prachtige foto’s van moeders die hun dochters helpen bevallen

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Good to know: hoe schrijf je een geboorteplan? (met voorbeeld!)
Sluiten