Hoe natuurlijk is een babyproduct écht als er ‘natuurlijk’ op de verpakking staat?

Ben jij ook om bij de woorden ‘natuurlijk’, ‘zacht’ en ‘hypoallergeen’ als het gaat om producten voor je baby? Snappen we, je wilt immers het beste zalfje, poedertje of billendoekje voor je kindje. Maar zijn die producten wel écht zo natuurlijk?

Een onafhankelijke expert zocht het uit voor de Amerikaanse website Parents.com. En het antwoord is best ingewikkeld.

Phenoxyethanol

Brittany Sebastian, een moeder uit het Amerikaanse San Diego, kocht altijd Huggies Natural Care Babydoekjes omdat er op de verpakking stond dat de doekjes ‘natuurlijk’, ‘zacht’ en ‘hypoallergeen’ zijn. Precies waar Brittany naar zocht. Maar nu sleept Brittany de producent van de babydoekjes, Kimberly-Clark, voor de rechter. De babydoekjes bevatten namelijk het synthetische stofje phenoxyethanol, een conserveringsmiddel dat wordt toegevoegd om de doekjes fris te houden. Dit stofje kan huidirritaties, overgeven en diarree kunnen veroorzaken. Ai!

Goed om even te vermelden, is dat veel babyproducten het stofje phenoxyethanol bevatten. Ook in Nederland trouwens. Volgens producent Kimberly-Clark kan dat geen kwaad. Woordvoerder Terry Balluck zegt dat veiligheid het belangrijkste is waar Huggies voor staat, en dat de Natural Care babydoekjes veilig gebruikt kunnen worden en door verschillende veiligheidstesten zijn gekomen.

LEES OOK: Daarom heeft je baby een vettig wit laagje (vernix) bij de geboorte

Belangrijke vraag

Dit incident levert stof tot nadenken op als je het ons vraagt. Wanneer weet je dan wel of de ‘natuurlijke’ producten die je koopt wel écht natuurlijk zijn?

Galen Roth is jurist en werkt bij de Evironmental Working Group (EWG). Hij zegt dat het moeilijk is om de producten die claimen ‘natuurlijk’ te zijn, te controleren. De controle wordt in Amerika gedaan door de Food and Drug Administration. ‘Producten die claimen 100% natuurlijk te zijn, terwijl ze eigenlijk synthetische ingrediënten bevatten, zijn gewoon erg misleidend. De consument verwacht een natuurlijk product, maar in werkelijkheid is er nog geen wettelijke betekenis voor de term ‘natuurlijk’ vastgesteld.’

LEES OOK: Dit gifje legt in krap 6 seconden uit waarom vaccineren zinvol zou zijn

Consumentenbond

In Nederland deed de Consumentenbond in 2016 onderzoek naar billendoekjes. En ook hier blijkt dat er veel ingrediënten in babydoekjes zitten, ook in de doekjes die claimen natuurlijk of hypoallergeen te zijn. Vrijwel altijd meer dan 10, en soms meer dan 20 ingrediënten. Van een aantal ingrediënten vraagt de Consumentenbond zich af of ze wel in babydoekjes zouden moeten zitten. Het gaat dan vooral om conserveringsmiddelen, zoals phenoxyethanol en parabenen. Daarnaast bevat meer dan de helft van de doekjes (18 van de 32) parfum. Een doekje ruikt niet van nature zo lekker, dat snap je.

Maar zijn die stofjes nou schadelijk voor je baby, want daar gaat het natuurlijk om. Dat is een hele moeilijke vraag, waar allerlei experts zich jaren over buigen, stelt de Consumentenbond. Het is allemaal zo lastig vanwege de concentratie, oftewel de hoeveelheid van het spul dat in de doekjes zit. Van veel stoffen is bekend dat ze schadelijk zijn in hoge concentraties, maar in babydoekjes zit vaak maar een heel klein beetje van zo’n stof, en het is heel moeilijk om te bepalen of dat kleine beetje ook een effect heeft.

Geen wettelijke definitie

Het belangrijkste wat Galen Roth wil overbrengen, is dat ouders moeten weten dat ‘natuurlijk’ geen wettelijke definitie heeft. ‘Persoonlijke hygiëneproducten mogen termen als ‘natuurlijk’ gebruiken, terwijl er wél onnatuurlijke stoffen in het product zitten. ‘Natuurlijk’ betekent dus niet altijd ‘veilig’. Het betekent bijvoorbeeld niet dat er geen stoffen in kunnen zitten waar iemand allergisch voor is. En dat geldt ook voor de termen ‘zacht’ en ‘hypoallergeen.’

Conclusie

Of je alsnog producten koopt die goddelijk ruiken en conserveringsmiddelen bevatten, het is aan jou. Je weet in elk geval nu dat ‘natuurlijk’ niet per se ‘natuurlijk’ betekent. Wil je voorkomen dat je kind met babyproducten in aanraking komt die conserveringsmiddelen en parfum gebruiken, dan is het verstandig goed op de verpakkingen te kijken naar de ingrediënten. Want er zijn genoeg merken die wel, of in elk geval zo goed als, echt natuurlijk zijn. Ook al claimen ook andere merken dit.

Je gaat naar een onbewoond eiland en je neemt mee… Jitra koos voor de oude vertrouwde billendoekjes! Niet zo gek, want laten we eerlijk zijn: die geur. Love it!

parents.com

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Hoe natuurlijk is een babyproduct écht als er ‘natuurlijk’ op de verpakking staat?
Sluiten