De baby 19 jul 2018 Marleen Staal

Hoe je baby’s stem klinkt als hij ouder is? Dat hangt af van zijn huiltje

Het ene moment wil je dat jouw baby voor altijd lekker klein blijft, het andere moment kun je niet wachten tot hij opgroeit. De eerste stapjes, zijn eerste woordjes. Over dat laatste gesproken, ook zo benieuwd hoe zijn stem zal klinken later? Let dan extra goed op hoe hij huilt.

Stem van baby

Het huiltje van je baby vertelt je niet alleen dat hij honger heeft of een schone luier nodig heeft, het is ook een goede voorspeller hoe zijn stem als hij ouder is zal gaan ontwikkelen.

LEES OOK: Baby’s kunnen al huilen in de baarmoeder en dit is de reden waarom

Recent onderzoek dat gepubliceerd is Biology Letters ontdekte dat de toonhoogte van het huilen van jouw baby al bij 4 maanden oud een indicatie kan geven hoe zijn stem over vijf jaar zal klinken. Hoe bizar is dat?

Vocale verschillen

Bij de onderzochte kinderen bleek dat 40% van de stemverschillen die kinderen hadden op 5-jarige leeftijd konden worden verklaard door vocale verschillen die ze hadden toen ze nog baby’s waren.

Deze verschillen ontstaan al in de baarmoeder, aldus de onderzoekers, en zijn na de geboorte dus ook al aanwezig. Verschillende factoren kunnen van invloed zijn op het leven van jouw kindje als het nog in je buik zit en die factoren hebben ook hun werking ook zijn stem.

LEES OOK: Deze baby blijft huilen totdat papa iets slims bedenkt…

Leuk voor later

Al eerder is er onderzoek gedaan naar hoe een persoon zal klinken als hij ouder is. In 2016 werd een groep van 17 Franse kinderen onderzocht en hoewel dit een kleine steekproef was, gaf het wel een beeld van wat de stem kan beïnvloeden. Toen bleek uit de resultaten dat de toonhoogte van een kind kan bepalen wat de stemhoogte is als hij of zij volwassen is.

De onderzoekers erkennen wel dat er meer en groter onderzoek nodig is om hun conclusie extra te bewijzen. Maar als je een volgende keer je baby hoort huilen, probeer het eens vast te leggen voor later. Dan weet je over een paar jaar of de onderzoekers gelijk hebben.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Discover Magazine

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Hoe je baby’s stem klinkt als hij ouder is? Dat hangt af van zijn huiltje
Sluiten