Nieuwtjes 22 apr 2018 Redactie

6x hoe een ‘wilde’ studentenperiode mij heeft voorbereid op het moederschap

Over mijn studententijd kan ik van alles vertellen, bijvoorbeeld dat het een jaar te lang duurde (sorry nog, mam). Maar het was in ieder geval niet saai. Ik had toen nooit kunnen bedenken wat ik nu weet: die ‘wilde studentenperiode’ heeft me voorbereid op het moederschap.

Ik zat nooit bij het corps of zo, maar had wel een club studiegenoten met wie ik veel omging en regelmatig de kroegen bezocht. En laat je daar nou, als je moeder wordt, achteraf enorm veel profijt van hebben.

1. Slapeloze nacht? Geen probleem!

het moederschap
Ik kan de volgende dag prima functioneren. Een hele nacht doorhalen als student of als moeder dat zijn natuurlijk twee totaal verschillende dingen. Maar wat ze gemeen hebben, is dat elke keer dat ik het deed, ik zelf verbaasd was dat ik het überhaupt had overleefd. Ik wil graag mijn studententijd bedanken voor mijn vermogen om te kunnen functioneren op slechts twee uur slaap inclusief een flinke kater door te goedkope supermarkt en/of kroegwijn. Ik wil ook graag de avonden bedanken waarop ik de hele nacht doorleerde voor een tentamen. Dan moest ik de volgende dag niet ‘gewoon’ functioneren, maar zelfs op de toppen van mijn kunnen presteren. Dat kwam me ook goed van pas toen ik na gebroken nachten met een huilende baby, de volgende dag moest knallen op mijn werk.

2. Spuug opruimen? Ik draai er mijn hand niet voor om

het moederschap
Baby’s spugen nou eenmaal. Bijvoorbeeld na het voeden of over je shirtje heen. En dan moet je de boel, jezelf en de baby schoonmaken. Dat doet me terugdenken aan bepaalde stapavonden. Ja, ook ik heb de wc weleens net niet gehaald bij het kotsen en vriendinnen bijgestaan die hetzelfde deden. Ik hield hun haren uit hun gezicht, maakte daarna hun gezicht schoon en zorgde dat we zo snel mogelijk naar huis gingen – als we daar al niet waren. Ik ruimde vanzelfsprekend de troep op. Dat gebeurde andersom ook (excuses nog daarvoor, you know who you are). Omdat ik het allemaal heb meegemaakt in het kwadraat, is een spugende baby echt niet het eind van de wereld.

LEES OOK: Deze 8 type vriendinnen herken je als je moeder geworden bent

3. Indrukwekkende volumes en hoge geluidslevels zijn prima te weerstaan

Er is geen geluid te vinden dat zo over alle geluidsbarrières heengaat als een kamer vol (vrouwelijke) studenten voordat ze gaan stappen. Niets kun je daarmee vergelijken, behalve dan het geluid dat een baby produceert tijdens het huilen. Ik kan niet alleen prima dat soort geluiden verdragen, ik kan ervoor zorgen dat die hele kamer vol studenten (of baby’s) binnen enkele seconden stil is.

4. Ik waardeer tradities enorm

Wat ik het leukst vond aan mijn studententijd waren de tradities: altijd eerst met mijn huisgenoten ‘indrinken’ voordat we de stad ingingen. Dan naar onze stamkroeg, vervolgens gingen er een paar naar een andere tent, maar altijd kwamen we weer samen in de plaatselijke club. Die tradities, hoe klein en onbeduidend ze ook lijken, die koester ik nu ook in mijn eigen gezin. Wij barsten zo ongeveer uit onze voegen van de vaste gewoontes en daar houd ik me graag aan vast. Heerlijk om daar later op terug te kijken, want ik weet dat als ik oud en dementerend ben, ik nog steeds met liefde zal terugkijken op deze bijzondere tijd.

LEES OOK: 6x dit is hoe je zwangerschap je automatisch voorbereidt op het moederschap

5. Vriendinnen zijn er voor het leven

het moederschap
Als ik soms moeite heb om het moederschap door te komen, dan lukt me dat toch dankzij mijn vriendinnen – vriendinnen in de vorm van (schoon)zussen, vriendinnen met kinderen, vriendinnen zonder kinderen en dankzij een hoop mannelijke vrienden – die ook in mijn studententijd niet ontbraken trouwens. Het is makkelijker om de moeilijke momenten van het mama-zijn door te komen en de geweldige momenten van het moederschap te vieren als je je posse bij je hebt.

6. Mijn studenten- en moeder-outfit sluiten moeiteloos op elkaar aan

Mijn studententijd heeft me voorbereid op het grootste goed wat er is: er mooi én comfy bijlopen. En ja, ik weet dat ik soms rondloop in een grote trui en simpele jeans, maar zie ik er dan uit alsof ik geen aandacht aan mijn uiterlijk heb besteed? Misschien. Vind ik dat erg? Nope. Ik droeg zulk soort kleren ook toen ik studeerde en dat was helemaal sociaal geaccepteerd. Nu ik moeder ben, doe ik vaak hetzelfde en is het nog steeds geaccepteerd. Mooi. Als ik dan een keer een jurkje aan heb, zie je het meisje van de plaatselijk koffietent verbaasd kijken of ik een feestje heb. Nee hoor, ik had gewoon iets meer tijd dan normaal om iets leuks uit te zoeken.

Dit artikel is geschreven door Thea Tijssen.

Giphy

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
6x hoe een ‘wilde’ studentenperiode mij heeft voorbereid op het moederschap
Sluiten