De baby 3 mrt 2017 Redactie

Waarom Amerikaanse moeders de gelukkigste baby’s hebben

Baby’s worden eigenlijk één trimester te vroeg geboren, zo leerde Famme Baby’s Anke, die in Amerika woont, van de arts Harvey Karp. Zijn advies? Geef ze een ‘vierde trimester’ door de eerste maanden zoveel mogelijk de baarmoeder na te bootsen.

Eén jaar geleden, ik was hoogzwanger, gaf een vriendin van ons hier in New York ons huiswerk: kijk de dvd van dokter Harvey Karp, The Happiest Baby on the Block, en doe het nog vóór de geboorte. Met het vooruitzicht dat het ons de gelukkigste baby in de straat ging opleveren, keken we nog diezelfde dag braaf.

Zijn filosofie in een notendop: baby’s worden één trimester te vroeg geboren. Een pasgeboren veulen staat binnen een uur op z’n vier benen te wiebelen, onze kinderen zijn de eerste maanden hulpeloze, huilende, slaperige wezentjes. Karps oplossing: geef een baby een vierde trimester, zodat je kind zich veilig voelt en kan ontspannen. Want ontspannen baby’s zijn blije baby’s.

Hoe doe je dat?

Volgens Karp is het simpel. Je hebt er slechts vijf S’en voor nodig: Swaddle, Side or Stomach position, Shush, Swing & Suck. Ik leg het uit.

1. Swaddle

Staat voor inbakeren. Waarom? Je kind verbleef 9 maanden lang in de meest krappe leefomstandigheden denkbaar: jouw baarmoeder. Pak hem daarom bij ieder dutje en slaapje weer zo krap mogelijk in, meent Karp (en wel meer mensen). Dit is niet alleen aangenaam vertrouwd voor je baby, maar het voorkomt ook dat ‘ie zichzelf wakker maken met die ellendige schrikreflex.

LEES OOK: Je baby inbakeren: hoe werkt het en waarom zou je?

2. Side or Stomach position

Slapen moet uiteraard op de rug als je baby nog heel klein is (in verband met verstikkingsgevaar), maar een huilende baby kalmeren terwijl hij op z’n rug ligt, werkt niet volgens Karp. Zijn advies? Leg je baby op de zij of leg hem op jouw arm op z’n buik . Moet je kijken hoe snel ‘ie relaxed is.

3. Shush

Het geluid in de baarmoeder van jouw bloed suizend door je bloedvaten is oorverdovend voor een baby (harder dan een stofzuiger, zegt Karp), verwacht dan ook niet dat een kind na z’n geboorte lekker slaapt in een stille omgeving. Wil je een kind kalmeren, maak gebruik van deze kennis. Shush (dat is dus een geluid, probeer maar) op een centimeter of 10 afstand van z’n oor (niet direct in erin!) en doe het op hetzelfde volume als dat waarop de baby huilt. Yup, dat is best hard en, waarschuwing, je voelt je een beetje belachelijk als je het doet. Maar hé, het werkt volgens Karp.

4. Swing

In de buik wordt je baby constant op en neer gewiegd, dus ook na de geboorte wordt je kind rustig van wat geschommel. Volgens Karp kalmeer je een huilende baby dan ook binnen enkele minuten door hem, terwijl hij ingebakerd en op z’n zij ligt, zachtjes op en neer te bewegen, zodat z’n hoofdje schudt als een soort drilpudding. Nu klinkt schudden en baby in één zin levensgevaarlijk, maar hier zie je vanaf 4 minuut 27 hoe Karp dat bedoelt (en schud je kind uiteraard NOOOOOOIT hard door elkaar).

5. Suck

Iedere baby houdt van zuigen. Gooi er dus een pink of speen in, en je hebt – zoals beloofd – de gelukkigste baby van de straat.

Werkt het in de praktijk?

Omdat wij uiteindelijk een redelijk relaxte baby kregen, hebben wij in dat ‘vierde trimester’ slechts 2 van de 5 S’en veel gebruikt. De Suck en de Shush. De eerste in de vorm van onze pink en een speen. De tweede in de vorm van white noise (hierover later meer). De S van Swaddle (het inbakeren) ging bij ons redelijk snel het raam uit omdat meneer na een paar weken al op z’n zij sliep en daar zijn armen voor nodig had (maar andere moeders in mijn moedergroep hier in Brooklyn zweren die eerste maanden bij hun swaddles en miracle blankets).

Wat betreft de ‘Swing’: de babyschommel die we hadden gekregen vond hij maar saai en de trilfunctie die in zijn co-sleeper-wieg zat, maakte hem aan het gillen. Maar we hebben hem uiteraard uren lang zelf staan wiegen op die paar wanhopige momenten dat hij niet stopte met huilen. Met succes. En Karps ‘schudmethode’ hebben we ook geprobeerd, en leek te helpen.

De S van slapen is voor Nederlandse ouders waarschijnlijk het toverwoord. Of beter nog: de D van doorslapen. Daarom: 6 praktische tips voor als je baby (nog) niet doorslaapt.

Dit artikel is geschreven door Anke Meijer.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Waarom Amerikaanse moeders de gelukkigste baby’s hebben
Sluiten