Hiermee help je die pas bevallen vriendin écht

Redactie 10 jan 2018 De mama

Als een vriendin net bevallen is (vooral als dit van haar eerste kindje is), kan ze wel wat hulp gebruiken. Hoe help je die pas bevallen vriendin écht, als de eerste dagen met de kraamverzorgster voorbij zijn? Nou, zo dus!

1. Doe haar boodschappen

Voor een pas bevallen vrouw is een ritje naar de supermarkt een hele onderneming en anderen wil ze niet belasten met een boodschappenlijst. Zo fijn, als iemand zelf aanbiedt even extra luiers te halen, of andere dingen die de pas-mama bijna niet meer in huis heeft, zoals koffie, melk, wc-papier…

2. En neem meteen ook wat lekkers voor d’r mee

Hartstikke fijn natuurlijk als je alle praktische dingen voor haar in huis haalt, maar een traktatie op z’n tijd kan ook geen kwaad. Doe er dus als verrassing die doos bonbons bij waar ze zo van houdt. En misschien een bosje bloemen, zo vaak komt ze het huis namelijk nu niet uit…

3. Kook het avondeten voor haar

Als je net moeder bent, leef je zo’n beetje van uur tot uur. Als de kraamverzorgster weg is, heb je wel wat anders aan je hoofd dan plannen wat je vanavond wilt eten. Wil je echt een goede daad doen? Kook dan. Vaak. Veel. En vooruit. Maak bijvoorbeeld stamppotten en soepen (goed om aan te sterken) die je vriendin kan invriezen. Zorg ervoor dat ze minstens een week vooruit kan.

4. Help met de was (en andere dingen)

Weet je hóe belachelijk veel was een pasgeboren kind geeft? Zwarte poep, gele poep, teruggegeven van melk. Juist. Ontlast je vriendin dus door wat zakken was van haar over te nemen. Je hoeft er zelf nauwelijks iets voor te doen (los van was in de wasmachine proppen) en ze zal je eeuwig dankbaar zijn. Je kunt haar natuurlijk ook wat andere huishoudelijke klusjes uit handen nemen. Wat dacht je van even de badkamer dweilen, de afwasmachine uitruimen of stofzuigen? Voor jou zo gedaan, voor haar een wereld van verschil.

LEES OOK: 7 tips om jezelf te blijven in je nieuwe rol als moeder

5. Stel haar gerust

Is dit haar eerste kind? Wees dan vooral niet te zuinig met complimenten. Het is voor haar ontzettend fijn om te horen dat ze het ondanks alle twijfels (hóe doe je die romper aan, honestly?!) hartstikke goed doet.

6. Wees haar chaperonne

Gaat ze voor een van de eerste keren alleen buiten de deur met haar baby? Bied aan mee te gaan, het is namelijk best wel spannend. Loop rustig met haar het lijstje na met wat ze nodig heeft (is de luiertas goed gevuld?) en stel haar vooral gerust: er is niks waar jullie niet samen uitkomen straks.

7. Geef haar even wat me-time

Want dat heeft ze al een tijdje niet gehad waarschijnlijk. Neem de baby een uurtje of wat onder je hoede. Kan ze even in haar eentje opladen, heaven knows she needs it.

Oui, oui! Dit is de belangrijke les die wij van pas bevallen Franse moeders kunnen leren.

Waar had jij veel aan toen je net was bevallen? Laat het ons weten op Facebook!

Reageer op artikel:
Hiermee help je die pas bevallen vriendin écht
Sluiten