Zwanger 23 jun 2017 Soraya Vogelaar

Let hierop bij een jeukende huid tijdens de zwangerschap

Eindeloos kriebel alsof je geprikt bent door duizend muggen. Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van jeuk. Een jeukende huid tijdens de zwangerschap wordt ook wel zwangerschapsjeuk genoemd. Hoe ze het ook noemen, vervelend is het zeker. Dit is waar je op moet letten.

Oorzaken jeuk tijdens de zwangerschap

Zwangerschapsjeuk kan ontstaan door verschillende dingen. Zo kan het oprekken van de huid tijdens de zwangerschap zorgen voor een drogere huid en jeuk veroorzaken. Het is dan ook niet gek dat de jeuk met name op de buik, borsten en benen voorkomt. Ook kan het zo zijn dat je het door een betere doorbloeding warmer hebt, wat ook voor kriebel zorgt. De jeuk treedt in deze gevallen af en toe op. Net als andere zwangerschapskwaaltjes verdwijnt dit na de bevalling.

Huidaandoeningen

Daarnaast zijn er ook huidaandoeningen die kunnen ontstaan die een jeukende huid tijdens de zwangerschap veroorzaken. Het is goed om dit in de gaten te houden omdat de ene vorm minder onschuldig is dan de ander. Het gaat om de volgende huidaandoeningen:

Atopisch eczeem

Eczeem kan tijdens de zwangerschap ontstaan doordat je immuunsysteem in de war raakt. Als je ooit al eerder eczeem gehad hebt, is de kans groot dat het nu weer terug komt. Maar het kan dus ook dat dit voor het eerst gebeurt nu je zwanger bent. Atopisch eczeem is erg vervelend, maar verder niet schadelijk voor jou of de baby. De jeuk is goed te behandelen met corticosteroïd crèmes of zalven en antihistaminica.

Zwangerschaps-cholestasis

Tijdens de zwangerschap kunnen galzouten (dit zijn afvalstoffen van de lever) zich ophopen in je lichaam. Dit zorgt voor het jeukende gevoel. Het is niet te zien op de huid, er zijn geen bultjes of huiduitslag. Je kan naast de jeuk wel last hebben van een verminderde eetlust, donkere urine, misselijkheid en een gelige huid. Als je vermoedt dat je zwangerschaps-cholestasis hebt, is het belangrijk dat je de huisarts inlicht. Het kan namelijk dat je lever hierdoor minder goed werkt. Dit kan complicaties geven zoals vroeggeboorte, een laag geboortegewicht of zelfs sterfte. Het is dan ook belangrijk dat je bij verhoogde galzouten en leverfunctiestoornissen wordt doorverwezen naar een gynaecoloog.

PUPPP

Dit staat voor pruritic urticarial papules and plaques of pregnancy. PUPPP is een sterk jeukende rode huidziekte waarbij bijna altijd ook galbulten aanwezig zijn. De bultjes verschijnen vaak in het derde trimester en kunnen op je hele lichaam voorkomen, met name op plekken waar je striae hebt. PUPPP wordt ook behandeld met corticosteroïd crèmes of zalven en in de ergste gevallen met tabletten.

Pemphigoid gestationis

Ook wel herpes gestationis genoemd. Anders dan de naam misschien doet vermoeden, heeft dit niets met een koortslip of het herpesvirus te maken. Pemphigoid gestationis is een zeldzame auto-immuunziekte waarbij er blaren ontstaan. Dit begint bij de navel en spreidt zich verder uit naar de rest van het lichaam. Deze aandoening wordt door de dermatoloog behandeld en door de gynaecoloog begeleid. Ook Pemphigoid gestationis is niet ongevaarlijk; er is een licht verhoogde kans op een vroeggeboren of doodgeboren kind. Het is daarom belangrijk dat je wordt begeleid door een gynaecoloog. Pemphigoid gestationis wordt door de arts behandeld met corticosteroïd crèmes, zalven of tabletten.

LEES OOK: Deze dingen zijn extra goed om te eten tijdens je zwangerschap

Jeukende huid tijdens de zwangerschap

Als je last hebt van een jeukende huid tijdens de zwangerschap die maar niet overgaat of steeds erger wordt, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts of verloskundige. Die kan het ‘t beste beoordelen. Is de jeuk onschuldig? Probeer dan de volgende tips om de jeuk te verminderen of helemaal op te laten stoppen.

1. Gehydrateerde huid

Houd de huid goed vet en gehydrateerd met een verzorgende crème, lotion of zalf. Dit helpt goed om de jeuk te voorkomen. Kies hierbij het liefst voor een product zonder parfum, zo voorkom je verdere huidirritatie.

2. Ice, ice baby

Leg koude kompressen op de jeukende huid. Het koelen helpt de jeuk te verlichten.

3. In bad met havermout

Probeer een havermoutbad. Lijkt misschien wat gek, maar havermout zorg ervoor dat de jeuk minder wordt. Gebruik niet te warm water want dit droogt de huid uit, wat – juist ja – zorgt voor meer jeuk. Dit geldt ook voor een normale douche of badsessie.

4. Luchtige kleding

Draag katoenen kleding. Katoen is een luchtdoorlatende stof, zo kan je huid ademen. Als de huid warmte vasthoudt, zorgt dit voor meer jeuk.

5. Manicure

Zorg voor korte nagels om schade door (per ongeluk) krabben te voorkomen. Krabben met korte nagels is nu eenmaal lastiger. Bovendien heb je met lange nagels meer kans dat je tijdens het krabben wondjes veroorzaakt die de boel nog erger maken.

6. Niet krabben!

Echt niet doen. Het is lastig, maar probeer vooral niet te krabben.

Heb je een ontzettende behoefte aan augurken nu je zwanger bent? Daar weet deze ijssalon wel raad mee..

Kennisbank Leef

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Let hierop bij een jeukende huid tijdens de zwangerschap
Sluiten