Zwanger 29 sep 2017 Soraya Vogelaar

Het zwangerschapsmasker: dit kun je ertegen doen

Het zwangerschapsmasker ook wel – melasma of chloasma genoemd – is zo’n beetje beroemd en berucht bij menig zwangere vrouw. Want wat doen die pigmentvlekken in je gezicht daar eigenlijk? En nog belangrijker: wat kun je ertegen doen?

Een zwangerschapsmasker komt – anders dan het woord doet vermoeden – niet alleen voor tijdens de zwangerschap. Zo kan de hyperpigmentatie ook ontstaan door UV-straling, erfelijkheid en het gebruik van de anticonceptiepil. Maar omdat het vooral bij zwangere vrouwen voorkomt, heet het in de volksmond het zwangerschapsmasker.

Hoe ontstaat een zwangerschapsmasker?

Het ontstaat doordat je lichaam tijdens je zwangerschap meer van de hormonen oestrogeen en progesteron aanmaakt. Hierdoor gaan je pigmentcellen meer pigment produceren. Het extra pigment kan vervolgens zorgen voor donkere plekken in je gezicht en hals. Bij een zwangerschapsmasker zijn de bruine vlekken meestal te zien op het voorhoofd, de jukbeenderen, rond de ogen en kin.

LEES OOK: 8 essentiële beauty tips voor tijdens de zwangerschap

Wat kun je ertegen doen?

Allereerst is voorkomen beter dan genezen. Tijdens je zwangerschap en een paar maanden daarna kun je zoveel mogelijk de zon vermijden. Doe een hoed op, blijf in de schaduw en smeer je in met een zonnebrandcrème met factor 50.

Over het algemeen verdwijnen de vlekken na de bevalling vanzelf. Een behandeling is dan dus niet nodig. Mocht je je erg onzeker voelen door de melasma, kun je dit eventueel camoufleren met make-up. Helaas komen de vlekken bij een volgende zwangerschap vaak wel weer terug. En dan kunnen ze donkerder zijn.

Wat als het zwangerschapsmasker niet verdwijnt?

Als de pigmentvlekken een paar maanden na de bevalling niet verdwijnen, kun je naar de huisarts gaan. Die kan je een crème voorschrijven die hydrochinon bevat. Deze stof ‘bleekt’ de huid. Mocht je liever zelf in de drogisterij zo’n crème willen aanschaffen, is het belangrijk dat je je goed laat adviseren. Sommige crèmes kunnen namelijk schadelijk zijn voor je baby. Ook kun je – in overleg met je arts – een gerichte laserbehandeling ondergaan die hyperpigmentatie verwijdert.

Altijd leuk om te weten: waarom mannen hun zwangere vrouwen JUIST onweerstaanbaar vinden!

Niets meer missen? Like ons op Facebook.

Stichting Nationaal Huidfonds

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Het zwangerschapsmasker: dit kun je ertegen doen
Sluiten