Het vaderschapsverlof wordt vernieuwd en dit vinden mannen er zelf van

Als vader is bonden met de baby minstens net zo belangrijk als moeder. Toch hebben ze veel minder weken vaderschapsverlof en moeten zij binnen no time weer full time aan het werk. Als je het ons vraagt is het time om hier verandering in te brengen.

Nieuw vaderschapsverlof

Met het nieuwe vaderschapsverlof dat is aangekondigd door minister Koolmees, lijken we een paar stappen in de goede richting te maken. Vanaf volgend jaar moeten vaders niet 2 maar 5 betaalde dagen krijgen, en vanaf 2020 komen daar nog 5 weken bij, tegen 70% doorbetaling van het loon.

Klinkt mooi, maar zet je dit tegenover de maanden verlof die moeders krijgen, waar hebben we het dan eigenlijk over? Zo denkt in ieder geval Mark erover.

“Van 2 naar 5 dagen is een Big Mac Menu met een Spa Blauw in plaats van Coca-Cola. Je schiet er echt geen reet mee op. Kijk naar hoe men het regelt in Scandinavische landen en je ziet het effect wat écht lang gedeeld ouderverlof doet met de ontwikkeling van jonge kindeen. Het is ronduit idioot dat dit, gezien alles wat we weten over opvoeding en ontwikkeling, gepresenteerd wordt als een revolutionaire verandering.”

Tevreden

Toch blijkt uit onderzoek dat Viking deed onder 1300 mannen en vrouwen dat 3 op de 4 respondenten tevreden is met de nieuwe regeling. Maar 87% zou, net zoals Mark, kiezen voor een ander Europeees model.

Ook Jerry vindt dat ze het in het buitenland beter doen. “Bij de geboorte van mijn dochter heb ik naast de dagen die ik kreeg, nog eens 3 weken extra vrij genomen om te genieten van de kleine. En als ik kijk naar mijn collega’s die ook net vader zijn geworden, verschenen ze allemaal ook niet na 2 dagen weer op kantoor. Het is een bijzonder moment dat je samen moet meemaken, maar ook het is ook belangrijk dat je de lasten moet kunnen verdelen. Kijk maar naar het andere landen. dan zijn ze daar veel verder mee. Ik ben wel blij dat dit de regeling er komt. Dit is namelijk ook empancipatie.”

Emanciperen kun je leren

Over emancipatie gesproken. Het is eigenlijk best gek dat we in nieuwe tijden, nog oude regels erop nahouden als het aankomt op ouderschapsverlof. Vaders zijn net zo zeer de ‘primaire’ ouder als moeders en zouden net zoveel handvaten moeten krijgen om in de ouderrol te kunnen groeien als moeders.

Want ook al lopen mannen niet 9 maanden rond met een bolle buik en hoeven ze geen kind op de wereld brengen, ze moeten het wel samen met de moeder groot kunnen brengen. En goed van start gaan, kost toch echt meer tijd dan één week.

Rachelle heeft nog geen kinderen, maar wel een kinderwens. Zij maakt zich zorgen over hoe het moet als zij zometeen aan kids wil beginnen.

“Ik ben misschien geen man, maar ik vind er wel iets van. Dat je in mannen wc’s geen verschoontafel hebt of het feit dat vrouwen raar worden aangekeken als ze besluiten fulltime te gaan werken terwijl ze een kleintje thuis hebben. Maar gek genoeg is het niet anders dan vanzelfsprekend als vaders dat wel doen. Dat kom in mijn ogen alleen maar omdat vaders niet worden gezien als primaire ouder. De verdeling van betaald verlof zoals ie nu is is veel te scheef. Mama’s hebben ruim twee maanden de tijd om te wennen aan de nieuwe baby, terwijl de vader al snel naar de zijlijn wordt geschoven. Mannen kunnen op die manier niet eens de belangrijkste orgtaken op zich nemen, hoe graag ze ook willen. De nieuwe regeling wat betreft vaderschapsverlof is goed voor iedereen, het is beter voor de ontwikkeling van kids, vaders hun geluk, emancipatie van vrouwen… do I need to say more? Maar we hebben nog wel een lange weg te gaan.”

Dat blijkt ook uit het onderzoek van Viking, aangezien maar liefst 74% van de vrouwen bang is dat haar zwangerschapsverlof haar carrière schaadt. Terwijl maar 41% van de mannen hier zich druk om maakt.

Knop omzetten
Dus misschien moeten we niet alleen qua wetgeving het nodige veranderen, ook in onze mindset moet de knop om. Een kind ter wereld brengen is de start van een compleet nieuwe carrière en twee banen met elkaar combineren is een uitdaging waar elke ouder bij zou moeten worden geholpen. Of je nu man of vrouw, vader of moeder bent.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Het vaderschapsverlof wordt vernieuwd en dit vinden mannen er zelf van
Sluiten