De baby 14 jun 2017 Muriel Oonincx

Dit willen ervaren moeders je meegeven over het maken van het eerste baby fotoboek

En dan heb je plots een heerlijk frummeltje in je leven. Na het spreekwoordelijke tellen van de vingertjes en teentjes komt het besef dat je nu echt moeder bent. En dat wil je vastleggen, met honderden foto’s. En een eerste fotoboek. Of kalender. Of mok. Of wanddecoratie. En dat voor de héle familie. Niet dan? Ervaren moeders weten wel beter.

Als ik op mijn vaste computer de map afbeeldingen open, zie ik tientallen mapjes staan. Voor een deel overzichtelijk met jaartallen – seizoenen – namen van de kinderen. Maar gaandeweg met het klimmen van de jaren wordt het een rommeltje in mijn mappenstructuur en ergens in 2013 stopt het. Wel zijn er nog uploads van diverse mobiele telefoons. Maar het structureren van alle foto’s is niet het topic van mijn pleidooi. Belangrijk, maar daar schrijf ik later nog een keer over.

Waar moet ik beginnen? Al die foto’s op verschillende plekken

We gaan het nu hebben over dat eerste fotoboek. Heb je hem gemaakt?! Chapeau! Ik ben jaloers en met mij tienduizenden andere moeders die het stellig van plan waren, maar het nog steeds niet gedaan hebben. Ik neem het me al jaren voor en ik wil het ook echt. Maar waar moet ik beginnen? Al die foto’s, op verschillende plekken. En waar begin ik mee. Het eerste jaar van kind 1? En dan van nummer 2 en 3. En dan door? Of zal ik de afgelopen vakantie maar doen, dat is nog vrij recentelijk. Misschien krijg ik dan de smaak te pakken.

We willen wel

Uit onderzoek van Panelwizard uit 2014 blijkt dat we massaal foto’s maken, maar er vaak weinig mee doen. Toch willen we ze tastbaar maken, het liefst via een fotoboek. Door tijdgebrek komen we er niet aan toe. Meer dan een kwart (27%) vindt dat foto’s waardevoller zijn als ze zijn vastgelegd in iets tastbaars. Dit geldt vooral voor vrouwen (32%) en gezinnen met kinderen (64%).

Mijn ouders hebben nooit plakboeken gemaakt. In een la bij mijn mams thuis liggen her en der foto’s verspreid uit periodes uit mijn jeugd en babytijd. Geen foto van haar zwangere buik en van de baby foto’s van mij zijn er slechts een paar. Ik heb er duizenden van mijn kinderen. Uit elke periode. Maar ik zie door de bomen het bos niet meer. Ik kamp met een schuldgevoel van hier tot ginder. Dat moet stoppen. En daarom heb ik besloten om die fotoboeken nu echt te gaan maken en jonge kersverse moeders te helpen om dat eerste fotoboek er te laten komen met tips van ervaren moeders. Komt ‘ie.

#1 Doe het meteen, wachten is geen optie

Mijn grootste fout is dat ik er te lang mee gewacht heb. ‘Het komt nog wel.’ En vanaf dat moment ben ik het vooruit gaan schuiven.

#2 Neem babystapjes, per maand

Meerder keren heb ik achter mijn computer gezeten. Honderden, zo niet duizenden foto’s had ik al gemaakt. Welke moet ik kiezen en dat levert stress op! Als je meteen begint met een fotoboek te starten en gaandeweg het boek te vullen, is er no stress. Doe het maand voor maand. Dan zit het gevoel nog echt in je omdat het net gebeurd is en dat maakt het makkelijker kiezen. Na een jaar hoef je dan alleen nog maar op bestel te drukken en heb je het boek af.

#3 Laat je niet gek maken

Uren heb ik doorgebracht op Pinterest. Zoekend naar toffe en cooler dan coole ideeën om er het aller-aller-mooiste fotoboek ooit van te maken. De creativiteit, de vondsten, de diverse lay-outs en tierlantijnen. Ik verlamde ervan. En dus stopte ik ermee. Laat je dus vooral niet gek maken door de voorbeelden op social media. Of dat ene boek van die vriendin die geheel toevallig ook vormgeefster is. Het hoeft niet slick.

#4 Hou het simpel

Je kunt het zo gek maken als je wil. En tussen de pogingen die ik gedaan heb om een boek te maken zaten boeken in wording met op elke pagina nieuwe designs en fratsen. Het boek moest groot en dik en meeslepend worden. Slepend werd het zeker. Voortslepend that is. Dus hou het vooral simpel bij je eerste fotoboek als je geen design koningin bent. Je vrienden en familie kijken naar de plaatjes, jij haalt er herinneringen bij op en over 10 jaar kijkt je tween met een mix van het grootste plezier en licht genante gevoelens naar de blote billen foto’s. Bij albelli is het maken van een fotoboek makkelijk en je wordt geholpen met allerlei tools om het eigen te maken. Eenmaal een account wordt het maken van een boek een fluitje van een cent.

#5 Breng structuur aan in je foto’s

Ik begon zo goed met een structuur per kind en jaar en seizoen. En vakantie. Nu heten alle beelden IMG.2017_1454 en zit alles door elkaar. Geef al je foto’s een vaste plek op een computer en harde schijf ter back up en structureer. Dat scheelt meer dan de helft in het maken van een boek.

#6 Fotografeer mijlpalen

Natuurlijk neem je foto’s van die eerste verjaardag, zijn eerste badje, stapje. Denk nog eens verder dan die ‘standaard’ mijlpalen en probeer ook de verrassende momenten vast te leggen. Maak een afspraak met je partner om ook de gestolen momenten te fotograferen en de spontane kiekjes die niemand door heeft.

#7 Fotografeer bloopers

Hoe leuk is het om een Blooper fotoboekje te maken. Ik weet zeker dat dat het eerste fotoboek wordt dat de kinderen als eerste uit de kast trekken tijdens bijzondere gelegenheden. Snoeten vol eten, ruzietjes met broer of zus, driftaanval in de supermarkt. Het ziet er misschien een beetje gek uit als je met je mobiel je ziedende dreumes op de kiek zet. Maar who cares. Jullie zullen er later de dikste pret om hebben.

#8 Bewaar memorabelen

No brainer, het geboortekaartje natuurlijk, maar je kunt ook allerlei zaken bewaren die je inscant en leuk zijn voor later. Het ziekenhuiskaartje. Je allereerste kaart voor je geboorte, krantenberichten van de eerste dag.

#9 Besteed het uit

Misschien een last resort, maar als het je allemaal te veel is of het er gewoon niet van komt heb je vrienden! Als je bijvoorbeeld na drie maanden weer aan het werk gaat, kun je het maken van het boek ook uitbesteden aan je moeder of andere opa of oma. Zij vinden het waarschijnlijk geweldig om te doen en zullen de klus met verve aanpakken. Jij stuurt de foto’s door en zij maken er iets moois van. Een gezamenlijke effort.

In samenwerking met albelli

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dit willen ervaren moeders je meegeven over het maken van het eerste baby fotoboek
Sluiten