Het is het overlevingsdrankje van veel moeders, maar hoeveel koffie is te veel?

Wij houden wel van een bakkie pleur in de morgen. Sterker nog: na een zware nacht is de koffie niet aan te slepen. Goede vraag: hoeveel koffie is nou eigenlijk te veel koffie?

Het nieuws is je misschien niet ontgaan: twee weken geleden overleed er een Amerikaanse tiener door een cafeïne-overdosis. Binnen twee uur dronk hij een gezoete koffie, een energiedrankje en een glas Mountain Dew (frisdrank met cafeïne).

Bij de tiener was het een geval van bad luck en een bad timing, maar het zette ons wel aan het denken. Wij kunnen ons geen dag zonder koffie voorstellen. Dat kopje koffie sleept ons door de dagen wanneer we weer een korte nacht achter ons hebben liggen. Maar hoeveel koffie mag je nu eigenlijk per dag drinken?

LEES OOK: 30x maffe dingen die moeders met een slaaptekort vast bekend voorkomen

Koppen koffie per dag

Op de website van het Voedingscentrum lezen we dat de gemiddelde Nederlandse vrouw zo’n 400 mg cafeïne per dag binnen mag krijgen. Dit is omgerekend 5 koppen koffie (gewone kopjes, geen Starbucks-grande). Of 3 koppen koffie en 4 koppen thee. Of 3 koppen koffie, 2 koppen thee en 2 glazen cola.

Zwanger

Ben je zwanger? Dan wordt aangeraden om het gebruik van cafeïne sterk te verminderen naar maximaal 200 mg per dag. Dit staat gelijk aan maximaal één kopje koffie. Wel is er in dit advies rekening gehouden met een gemiddeld gebruik van andere bronnen van cafeïne, zoals thee en frisdrank.

We kunnen jouw gedachten lezen, wedden? 32 dingen die iedere moeder met een slaaptekort denkt

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Het is het overlevingsdrankje van veel moeders, maar hoeveel koffie is te veel?
Sluiten