De baby 2 mei 2018 Marleen Staal

Het eerste uur na de bevalling: dit gebeurt er met je baby

Vlak voor en tijdens de bevalling ben je vooral met één ding bezig: gewoon bevallen. Of nou ja, laat dat ‘gewoon’ maar weg, want het is hartstikke zwaar. Tijdens deze bijzondere gebeurtenis, gebeurt er bij je baby ook een hele hoop. Dit maakt je kleintje mee in het eerste uur.

Het eerste uur

Op veel dingen kun je je voorbereiden in het leven, ook op de bevalling, maar wat gebeurt er eigenlijk met de baby? Behalve dat de Apgartest door de verpleegster wordt gedaan, maakt je baby nog veel meer mee. Hoe hij reageert op zijn eerste avontuur als nieuw mensje verschilt natuurlijk per baby, maar over het algemeen is dit hoe het eerste uur eruit ziet.

Luchtje scheppen

Om de longen lucht te geven en ‘wakker’ te schudden zal de baby in de eerste minut flink huilen. Je kent dit moment misschien wel van films, maar ook in real life zet de kleine het op een schreeuwen. Dat klinkt heftig, maar dit is juist een goed teken!

Rustig aan

Daarna is het tijd om bij te komen. Eenmaal bij jou op de borst zal de baby bijna angstaanjagend rustig worden. Instinctief gezien doet de baby dit om zich te verschuilen voor eventuele ‘roofdieren’. Jij kunt dan weer mooi genieten van dit moment om al die vingertjes en teentjes te tellen.

LEES OOK: 10x dingen waar je je geen zorgen over moet maken in je eerste week als moeder

Goodmorning sunshine

Dan kan de baby rustig wakker worden. Misschien gaan de oogjes zelfs al wel open. Gevolgd door wat kleine bewegingen van het hoofdje en de mond. En dat laatste is een goed teken!

Weten is eten

Je baby is namelijk op zoek naar eten. Ter wereld komen kost een hoop energie en dat betekent: honger. De baby maakt van die schattige kreuntjes waarbij er bij jou als moeder waarschijnlijk gelijk een biologisch belletje gaat rinkelen. Toch zal je baby nog even wachten met het daadwerkelijk drinken aan de borst.

Want er moet eerst nog een paar minuutjes gerust worden. Tijd voor een hazenslaapje. Dat duurt overigens niet lang, want al snel gaat de baby met zijn handjes en mond op zoek naar jouw borst.

De eerste voeding

De eerste melk is heel belangrijk voor het immununsysteem van de baby. Het zit vol proteïnen die de kleine goed kan gebruiken. Ook al krijgt de baby nog niet erg veel binnen tijdens de eerste minislokjes, door deze dappere poging wordt de melk in jouw borsten wel langzaam gestimuleerd. Ook geeft deze eerste voeding je baarmoeder een seintje om weer terug te krimpen naar de oorspronkelijke grootte. Dat gebeurt niet ter plekke, maar het proces is in gang gezet. Al met al is de eerste voeding een belangrijk moment dus.

Zo. Voor je het weet ben je alweer een uur verder. Jijzelf zal niet alleen kapot zijn, de baby is ook doodop van al die nieuwe prikkels. Hoe lang dit slaapje gaat duren, dat verschilt sterk per baby. Maak van de gelegenheid gebruik en doe zelf ook even een oogje dicht. Want die momenten zijn vanaf nu erg zeldzaam.

Bron

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Het eerste uur na de bevalling: dit gebeurt er met je baby
Sluiten