De papa 29 apr 2018 Soraya Vogelaar

Het Couvade syndroom: heeft jouw man ook zwangerschapskwaaltjes?

‘Wij zijn zwanger!’ De meeste mensen krijgen het niet over hun lippen, maar wat als je last hebt van het couvade syndroom als man? Dan ben je wel degelijk samen zwanger. Weten wat het is? Lees vooral verder.

Het Couvade syndroom is een verschijnsel waarbij je als papa in spe ook last krijgt van zwangerschapskwaaltjes. Je kunt onder meer last krijgen van een verlaagd libido, stemmingswisselingen, slaapproblemen en – ja, daar is ‘ie hoor – (ochtend)misselijkheid.
Deze verschijnselen worden daadwerkelijk gevoeld en dus zijn we benieuwd waar het vandaan komt.

Couvade syndroom verklaard

Psychologisch zijn er verschillende uiteenlopende verklaringen. De eerste heeft te maken met het inlevingsvermogen. Als een man meer dan gemiddeld meeleeft met de zwangerschap, kun je kwaaltjes overnemen. Best lief toch? De tweede verklaring zou te maken kunnen hebben met de jaloezie van de man. De kwaaltjes zijn dan een manier om de aandacht op zichzelf te richten. Iets minder lief.

LEES OOK: 13x dit moet elke papa to be weten over zijn zwangere vrouw

Fysieke verklaring

Gelukkig is er nog de wetenschap die echt feitelijk uitsluitsel denkt te geven. Uit onderzoek blijkt dat de hormoonhuishouding verandert van mannen die vader worden. Voor het onderzoek werd het speeksel van vaders vergeleken met de samenstelling van het speeksel voor en na de geboorte. Wat bleek? Tijdens de zwangerschap neemt het stresshormoon cortisol toe en stijgen ook de hormonen oestrogeen en prolactine. Het testosteron neemt af. Al deze veranderingen op hormonaal gebied zorgen er dus voor dat je lichaam ook een soort ‘zwanger’ is. En daarbij horen dan alle bekende zwangerschapskwaaltjes die een vrouw ook heeft.

Wij kunnen ons voorstellen dat de ene man meer hormonen aanmaakt dan de andere, net zoals de ene vrouw kotsmisselijk is in de zwangerschap en de andere nergens last van heeft. En ookal hopen we dat onze man in de toekomst dit couvadeleed niet zal treffen, vinden we het een mooie gedachte dat er mannen zijn die zich zo inleven dat ze straks ook om een augurk met slagroom gaan vragen.

Moet je door de komst van de baby afscheid nemen van je mancave? Zo maak je er een te gekke babykamer van!

City University LondonPubMed Mayo Clinic

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Het Couvade syndroom: heeft jouw man ook zwangerschapskwaaltjes?
Sluiten