De baby 10 mei 2018 Marleen Staal

Het bewijs: een hond is goed voor je baby

Wat nog schattiger is dan een puppy? Een puppy die in slaap valt in de armen van jouw mini-me. En nog beter: er uiteindelijk ook mee opgroeit. Zo’n vriendje voor het leven? Dat schijnt ook nog eens ontzettend goed te zijn voor de ontwikkeling van de kleine.

Wat we al dachten te weten, wordt nog maar eens bevestigd door de wetenschap: een huisdier is goed voor kinderen. En dan vooral het hebben van een hond.

Onderzoekers van de Kent State University vroegen kinderen van 9 tot 11 die met een hond in huis leven naar hun relaties en vriendschappen. Daaruit bleek dat kids die close waren met hun hond, ook hechter waren met hun ouders en een betere band hadden met hun beste vriendjes.

Circle of love

Eigenlijk is het een vicieuze cirkel. Een positieve ervaring met een huisdier, in dit geval een hond, kan er toe leiden dat een kind ook een betere relatie opbouwt met zijn of haar ouders, en deze positieve ervaring zorgt er dan weer voor dat het kind zich meer verbonden voelt met de hond. Jij blij, baby blij én de hond blij.

Daarbij werkt het aaien en knuffelen van een hond stressverlagend, waardoor ze leren te ontspannen. Het komt ook hun kleine humeurtje ten goede door continu in de buurt te zijn van een hond. Met een loyale labrador aan hun zijde, voelen sommige situaties een stuk minder dreigend.

Uit het onderzoek bleek ook dat honden betere ‘support’ kunnen feven dan mensen. Waarom? “Mensen kunnen erg veroordelend zijn in tegenstelling tot honden. Die maakt het niets uit”, legt Kathryn Kerns, hoofdonderzoeker, uit.

LEES OOK: 10 x zwangerschap aankondiging met een huisdier in de hoofdrol

Home is where the hond is

Waarom dan wel een hond en niet – bijvoorbeeld – een goudvis vraag je je af? In principe kan bovenstaande ook voor een kat of een paard gelden, omdat je er fysiek contact mee kan hebben en deze beestjes – net als honden – emoties kunnen aanvoelen, loyaal zijn en zich graag laten aanraken. Met een goudvis of andere vergelijkbaar huisdier is er sprake van meer afstand en kun je dus moeilijker ‘bonden’.

Voor je alle riemen en remmen losgooit en een hond aanschaft, is het aan te raden van te voren goed na te denken. Een hond kan de leegte niet opvullen als jouw kind niet makkelijk contact of vriendjes maakt.

Heb je al een hond en wil je dat je harige Harry net zo dik wordt met je baby als hij is met jou? Zorg dan dat je de hond overal bij betrekt en dat hij bij bijvoorbeeld alle belangrijke familiemomenten aanwezig i. En zet hem ook eens op de achterbank bij de kleine zodat ze van elkaars aanwezigheid kunnen genieten.

Washington Post

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Het bewijs: een hond is goed voor je baby
Sluiten