De baby 3 mei 2018 Janne Vogel

Hersenvliesontsteking bij je baby: dit is wat je moet weten

Misschien wel de engste ziekte onder de kinderziekten: hersenvliesontsteking. Je baby kan de levensbedreigende ziekte binnen een paar uur uit het niets oplopen. Daarom is het belangrijk dat je een hersenvliesontsteking kunt herkennen en weet wat je moet doen als het bij jouw kindje echt raak is.

Wij schreven op wat je écht moet weten over hersenvliesontsteking. Zo ben jij overal op voorbereid.

Hersenvliesontsteking bij je baby

Bij een hersenvliesontsteking is het vlies dat de hersenen beschermt ontstoken, waardoor ook het zenuwstelsel wordt aangetast. Andere namen voor de ontsteking zijn meningitis en nekkramp.

Hersenvliesontsteking kan worden veroorzaakt door een bacterie of virus: je hebt een virale vorm en een bacteriële vorm. De virale vorm is minder ernstig dan de bacteriële en komt een stuk vaker voor. Deze vorm geneest vaak vanzelf binnen een paar weken.
De bacteriële vorm is daarentegen erg gevaarlijk. Je baby kan besmet raken met deze vorm via de lucht; door hoesten, niezen of lichamelijk contact kunnen de bacteriën worden overgedragen. De bacteriën komen vervolgens via het bloed terecht op het hersenvlies.
Bacteriële hersenvliesontsteking ontstaat vaak door besmetting met de Hib-bacterie, waar je baby via het Rijksvaccinatieprogramma tegen wordt ingeënt.

LEES OOK: Hartverscheurend: moeder waarschuwt voor hersenvliesontsteking met deze foto

Symptomen

Alsof de ziekte nog niet eng genoeg is, zijn de symptomen bij baby’s ook nog eens lastig te herkennen. De hersenen en het ruggenmerg van je kindje worden beschermd door drie vliezen, die ook wel ‘meningen’ worden genoemd. Als één van die vliezen ontsteekt, is er sprake van een hersenvliesontsteking. De symptomen van de ziekte lijken bij volwassenen en oudere kinderen op een flinke griep, die gepaard gaat met onder andere verwardheid, pijnlijke gewrichten en pijn in de nek.

De meest voorkomende hersenvliesontsteking symptomen zijn:
– Hoge koorts
– Hoofdpijn
– Misselijkheid, overgeven
– Verwardheid, sufheid of slaperigheid
– Pijnlijke gewrichten
– Overgevoeligheid voor licht en geluid
– Aanhoudend hikken
– Nekstijfheid, nekkramp
– Bewegen van de nek en het optrekken van de benen is pijnlijk
– Gezwollen lymfeklieren

Anders bij baby’s

Bij baby’s zijn de symptomen vaak anders. Echt jonge kindjes hebben meer vage klachten, zoals geprikkeldheid, slecht drinken en een schommelende lichaamstemperatuur. Ook kan de fontanel bol staan. Normaal gesproken ligt de fontanel – wanneer je je baby rechtop houdt – wat dieper in een kuiltje op zijn hoofd. Door de hogere druk in zijn hoofdje bij een ontsteking, kan de fontanel naar buiten gaan staan.
Het kan zijn dat baby’s enkele symptomen uit het eerste rijtje vertonen, maar vooral onderstaande verschijnselen komen veel voor:

Geen koorts
Geen nek-stijfheid
– Wezenloze blik
– Sloom en slaperig zijn
– Er ziek en grauw uitzien
– Niet willen drinken, voeding weigeren (soms zelf overgeven)
– Prikkelbaar
– Huilerig en kreunerig
– Niet aangeraakt willen worden

Vlekjes

Dezelfde bacteriën en virussen die hersenvliesontsteking veroorzaken, kunnen ook zorgen voor bloedvergiftiging (sepsis). Sepsis kan zelfstandig optreden, maar is vaak het gevolg van hersenvliesontsteking. Het meest kenmerkende symptoom van deze aandoening is het ontstaan van paarskleurige vlekjes op de huid. In 80 procent van de gevallen zie je rood/paarse punt-bloedinkjes op de huid die niet weggedrukt kunnen worden. Probeer er bijvoorbeeld een glas tegenaan te drukken om te kijken of ze verdwijnen. De plekjes worden heel snel groter en vormen een soort blauwe plekken.

Als je één van de volgende symptomen bij je kindje terugziet, betekent dat niet gelijk dat hij hersenvliesontsteking heeft. Toch is het belangrijk bij een vermoeden van een hersenvliesontsteking en/of sepsis direct medische hulp in te schakelen.

Thuisarts

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Hersenvliesontsteking bij je baby: dit is wat je moet weten
Sluiten