Bijzonder: baby’s kunnen dingen herkennen die ze in de baarmoeder gehoord hebben

Terwijl je baby groeit in de baarmoeder, kan hij de buitenwereld horen. Onderzoek wijst uit dat baby’s dingen en geluiden die buiten de baarmoeder gebeuren niet alleen begrijpen, maar ook na de geboorte nog herinneren.

Natuurlijk kan je baby niet een heel gesprek feilloos begrijpen, maar de hersenen van de baby kunnen in het laatste trimester wel geluid verwerken. ‘Als je je hand over je mond houdt en gaat praten, klinkt dat ongeveer hetzelfde als de situatie waarin de foetus zich bevindt,’ vertelt cognitief neurowetenschapper Eino Partanen van de Universiteit van Helsinki. ‘Je kunt het ritme van een gesprek horen, net zoals de toonhoogte of het ritme van muziek.’

Niet helemaal nieuw

In 1988 werd hier overigens ook al onderzoek naar gedaan. Een studie uit die tijd gaf al aan dat ongeboren baby’s de theme song van de favoriete soap van hun moeder herkenden. Maar het lastige van het onderzoek was dat de resultaten getest zijn op basis van het gedrag van de baby’s. En we weten allemaal dat dat nogal onvoorspelbaar kan zijn… Niet helemaal betrouwbaar dus.

LEES OOK: Dit zijn de beste liedjes om te draaien tijdens de bevalling

EEG sensoren

Daarom besloot Partanen om met EEG sensoren te gebruiken om reacties vanuit de baarmoeder te onderscheppen. ‘Wanneer we een geluid leren herkennen, en we dit vaak genoeg herhalen, wordt er een herinnering van gemaakt. Deze herinnering wordt geactiveerd op het moment dat we het opnieuw horen,’ legt hij uit. Via speciale golven vanuit de hersenen kan hier een patroon van gemaakt worden, zelfs bij een slapende baby.

Tatata

Het team gaf verschillende zwangere vrouwen een geluidsopname met onder andere het zelfverzonnen woord ‘tatata’. Ook waren er andere gesprekken en muziek op de geluidsopname te horen. Tegen de tijd dat de baby’s geboren werden, hadden ze dit woordje zo’n 25.000 keer gehoord.

LEES OOK: Zo weet je of je baby de hik heeft in je buik

Wat blijkt: de pasgeboren baby’s herkenden het woord en alle variaties die in het geluidsfragment te horen waren. Het resultaat was het sterkste bij de baby’s waarvan de moeder de geluidsopname het vaakst afgespeeld had. ‘Dat bewijst dat een foetus meer kan leren dan we aanvankelijk dachten,’ zegt Partanen.

(Nog) geen voordelen

Maar dat we nu massaal baby’s al woorden moeten gaan leren terwijl ze nog in de baarmoeder zitten, is ook niet de bedoeling. Partanen zegt dat er geen hard bewijs is dat baby’s ook daadwerkelijk profijt hebben van het herkennen van woorden of geluiden. Ook is er niets bekend over eventuele gezondheidsvoordelen voor de baby’s.

Dat je baby niet stilligt in de baarmoeder, is dus wel duidelijk. Dit zijn 10 andere bijzondere dingen die je baby al in de baarmoeder doet

Niets meer missen? Like ons op Facebook.

Science

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Bijzonder: baby’s kunnen dingen herkennen die ze in de baarmoeder gehoord hebben
Sluiten