De mama 8 mei 2018 Marleen Staal

Herkenbaar? De ‘zwangerschapsneus’ is blijkbaar een ding

Leuk, die ‘glow’ die mensen claimen te zien als je zwanger bent. Maar als jij in de spiegel kijkt, zie je toch echt wat anders. De kiloknallers bij de Jumbo zijn niks vergeleken bij jouw sexy zwangerschapsvetjes. Opgezwollen enkels: check. Je billen met drie ‘bijbillen’: check. Een dikke neus? Eh… Check?

Neusje van de zwangere zalm

Mocht je er zelf geen last van hebben, de ‘zwangerschapsneus’ is een toch echt een feit. Waar veel vrouwen last hebben van opgezwollen ledematen als ze zwanger zijn, krijgen andere soon te be mama’s ook een spontane neuscorrectie tijdens de zwangerschap. Lees: een aanzienlijk dikkere neus.

Gelukkig is dit niet iets om je zorgen over te maken. Als je zwanger bent en de hormonen door je lijf jakkeren, stijgt ook het oestrogeengehalte in je bloed. Dat zorgt ervoor dat je er een ietsje pietsje puffy uit ziet en dit kan dus ook op ‘gekke’ plekken gebeuren, zoals bij je oren (!) en neus.

Heerlijk eerlijk

Model Chrissy Teigen, de vrouw van Jonh Legend die altijd op een hilarisch eerlijke manier tweet over het moederschap, heeft ook last van zo’n prenatale neus. Gelukkig voor ons deelde ze dat gelijk met haar fans en moeders gingen massaal los op. Want, #herkenbaar.

Hoe dan?

Hoe het überhaupt kan, zo’n opgezwollen neus? De bloedvaten in je neus vermenigvuldigen zich en worden wijder waardoor het oestrogeen ook de ruimte krijgt zich te verspreiden. De slijmvliezen in je neus zwellen op, waardoor je behalve een dikke neus ook last kan krijgen van bijvoorbeeld een loop- of bloedneus. En dat laatste kwaaltje zal je misschien ook herkenbaar in de oren klinken.

Gelukkig hoef je geen dieet te volgen om je neus weer te laten slinken. Dit gebeurt meestal weer gewoon vanzelf. Maar hilarisch en herkenbaar is het wel. Thanks Chrissy!

Mom.me

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Herkenbaar? De ‘zwangerschapsneus’ is blijkbaar een ding
Sluiten