Zwanger 9 feb 2018 Muriel Oonincx

Herinneringen aan 3 bijzondere zwangerschappen

Muriel werd in iets meer dan drie jaar moeder van drie zoontjes. Drie totaal verschillende zwangerschappen, met ups en downs. En elke zwangerschap leerde ze weer meer over zichzelf, over wat haar lijf aankon en ook waar haar grenzen lagen. Daarom beschrijft zij voor elke zwangere vrouw haar memoires van drie zwangerschappen.

Als je de initiële schok en euforie te boven bent van die twee streepjes op je zwangerschapstest kun je op naar de volgende fase. Het zwanger zijn! En dan. Hoe nu verder? Ik neem je mee in mijn herinneringen aan drie totaal verschillende zwangerschappen.

Herinneringen aan de eerste zwangerschap

Na drie maanden proberen stonden dan die zo gewilde twee blauwe streepjes op de test. Die eerste weken vond ik helemaal niet zo leuk. Vol onzekerheden moet je dan wachten tot je je eerste gesprek bij de verloskundige krijgt. Ik was er niet helemaal zeker van hoe lang ik zwanger was bij de eerste (omdat ik al ver overtijd was, maar wel negatieve zwangerschapstesten had gedaan). En omdat ik dacht dat ik niet zwanger was had ik nog wel wat drankjes gedaan. Ik slikte wel al braaf een aantal maanden foliumzuur en ik was begonnen met me te verdiepen in voeding tijdens de zwangerschap. Want mijn gedachte was: alles wat je zwanger eet komt ook bij je baby terecht. Nutricia zet zich in voor een gezonde zwangerschap voor moeder en kindje en met hun Kindervoeding Service kunnen ze jullie goed helpen. Op de website is veel informatie te vinden over voeding die je wel of niet mag en leuke recepten die je helpen bij het binnenkrijgen van alle juiste voedingsstoffen.

Bij de verloskundige kreeg ik een termijnecho bij mijn eerste gesprek om erachter te komen hoe ver ik was. En dat bleek inderdaad langer te zijn dan verwacht. We gingen voor een combinatietest waarbij de uitslag 1 op 64 bleek te zijn bij een leeftijd van 33 jaar. De eerste vervelende keuze die we moesten maken was of we verder wilden testen. Met een klein risico dat de zwangerschap dan afgebroken zou kunnen worden. We besloten een vruchtwaterpunctie te doen. Met een negatieve uitslag. Positief dus. Mijn god, wat kun je daar nat op gaan in de wereld van testen. Negatief is positief. Vanaf dat moment ging ik nog steeds onzeker, maar wel rustiger verder en genoot van elk nieuwe gevoel in mijn gestaag groeiende buik. Als jij onzeker bent tijdens je zwangerschap, kun je terecht bij de care line van Nutricia met elke vraag. Een vertrouwde plek. Je kunt gratis bellen, maar ook een appje sturen, mailen of een berichtje in de online chat sturen.

Herinneringen aan mijn tweede zwangerschap

Mijn tweede zwangerschap was zo ontzettend anders dan de eerste. Ik voelde me een pro, had het al een keertje gedaan en wat me vooral verbaasde is dat je veel zekerder die periode ingaat. Het zwanger worden was minder een issue, maar een mooie reis naar twee blauwe strepen en eenmaal zwanger voelde ik me veel meer ontspannen dan bij de eerste. ‘Daar zijn weer,’ riep ik enthousiast toen ik weer bij de verloskundige aanklopte. Omdat ik een slechte combinatietest achter mijn kiezen had, gingen we meteen door voor een test waarbij de nog steeds niet bijster goede 1 op 180 welhaast juichend werd ontvangen. We besloten niet door te testen en pas bij de twintigwekenecho een zeer gedegen onderzoek te laten doen. Ik fietste echt door deze zwangerschap heen. Voelde me op en top fit en kon ook enorm genieten van onze eerste die ruim 1 jaar oud was. Hoe verschillend kan het gevoel zijn tussen de eerste en de tweede zwangerschap.

Alles over de ontwikkeling van de baby in je buik en bijvoorbeeld de twintigwekenecho kun je vinden op het platform Nutricia voor jou.

Herinneringen aan mijn derde zwangerschap

Tja, en toen de derde en laatste zwangerschap. Omdat ik wist dat dit de laatste keer zou zijn wilde ik er optimaal van genieten. Langer verlof plannen, volledig op de roze wolk gaan zitten en gezond leven. Ik zou meer sporten, me nog beter voorbereiden op die laatste keer. Het bleek anders te gaan. Tijdens de tests en onderzoeken bleken er complicaties te zijn. We werden doorverwezen naar een academisch ziekenhuis. De gynaecoloog maakt zich grote zorgen om ons derde kindje en wilde goed doortesten. De weken van onzekerheid die volgden waren heel lastig, omdat je niet weet waar je precies aan toe bent. Ik sprong dan ook een gat in de lucht toen wonder boven wonder alle mogelijke uitdagingen en problemen met onze derde zoon in de zwangerschap in de buik waren hersteld. Onze derde werd kerngezond geboren. Iedereen was in jubelstemming. Omdat er tussen mijn tweede en derde slechts 16 maanden verschil zat grapte de verloskundige ‘voorlopig willen we je niet meer zien’.

Zwanger zijn is het meest bijzondere wat ik ooit hebt meegemaakt. Ik had niet verwacht dat ik zoveel emoties kon ervaren. Van blijdschap, naar zorgen, naar onzekerheid (naast de verloskundige kunnen ook de voedingskundige van Nutricia je bijstaan met raad en advies, hun grootste missie is er te zijn voor moeder en kind). De oerkracht van een moeder ontstaat bij het allereerste moment. Die twee streepjes op de test. Ik vind het oprecht jammer dat die tijd nu achter me ligt. Mijn advies aan alle vrouwen die het nog (gaan) meemaken is: duik in die bubbel, lees alles over zwanger worden, zwanger zijn en die eerste tijd met je kindje. Niet voor niets wordt er veel aandacht besteed aan de eerste 1.000 dagen als moeder: vanaf het moment dat je zwanger wordt tot aan het tweede jaar van je kleine. Hoe meer je te weten komt over die 1.000 dagen des te meer je voorbereid bent op het moederschap. En dat is de missie van Nutricia voor jou, die speciaal een platform optuigde voor ouders, voor moeders die zitten te wachten op eerlijke en wetenschappelijk onderbouwde informatie over de zwangerschap, over je eigen gezondheid en die van je kindje.

In samenwerking met Nutricia

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Herinneringen aan 3 bijzondere zwangerschappen
Sluiten