De baby 10 mei 2018 Redactie

5 slimme tips voor moeders van baby’s die maar niet stil willen liggen tijdens het verschonen

En daar gaat hij weer. Razendsnel, in één vloeiende beweging van zijn rug naar zijn handen en voeten. Ik kan z’n vieze luier nog net uit zijn grijpgrage handjes houden, maar zijn billen vol poep zijn niet te stoppen. Hij zit. Pontificaal, met die poepbillen, op de verschoontafel die uiteraard net een nieuwe overtrek had.

Het verschonen van een luier kan een hels karwei zijn. In het begin omdat je geen idee hebt hoe het ding vast moet (en hoe strak dan) en later omdat je kind geen tel meer stil wil liggen op de commode.

Nu heeft niet ieder kind een hekel aan verschonen, ik ken baby’s van bijna 12 maanden die nog steeds rustig op hun rug liggen te wachten tot het laatste sokje is aangetrokken. Maar die van mij wil al sinds hij een maand of acht is niet meer meewerken. Vaak omdat hij het te grappig vindt om te draaien, te gaan staan, de opbergdoos van de doekjes op en dicht te doen (en open en dicht) of de zalf in z’n mond te doen. En tegenwoordig ook steeds vaker omdat hij er ECHT geen zin in heeft. Dan gaat het worstelen gepaard met heel hard schreeuwen. Supergezellig is dat. NOT!

Na vier maanden worstelen en googelen, weet ik nu dat er een paar dingen zijn die helpen. Listen & learn.

1. Afleiding

Speeltjes. En dan het liefst dingen waar je baby normaal niet mee speelt. Een luier. Dat potje zalf. Alles eigenlijk. Zo kreeg die van mij voor zijn eerste verjaardag een paar weken geleden een verjaardagskaart van zijn opa en oma. Het ding, met een of ander tv-clowntje op de voorkant, geeft licht en speelt een vreselijk liedje dat wij vervolgens de hele dag in ons hoofd hebben, maar het houdt hem lang genoeg bezig om zijn luier te verschonen. De kaart is ondertussen zo vaak open- en dichtgedaan dat het mechanisme zo goed als kapot is en het liedje steeds valser wordt, maar zolang het werkt, ligt ie naast de verschoontafel.

2. Zingen

Hoe harder hoe beter. Zeker wanneer je kind aan het wriemelen is en al bijna op z’n zij ligt, is het luidkeels inzetten van een lied de beste manier om zijn aandacht te trekken. Het thema van Star Wars (Dum dum dum, dum da dum, dum da dum etc.) is naar mijn ervaring precies lang genoeg om de luier dicht te krijgen.

LEES OOK: 12x Bovennatuurlijke vaardigheden die een nieuwe moeder ontwikkelt

3. Staand verschonen

Als liggen echt geen optie is, dan maar staand (of half kruipend). Geen fijne optie voor poepbillen, maar prima te doen bij een plasluier al vergt het wel even wat oefening om de luier goed dicht te krijgen. En voor de keren dat zelfs lang genoeg stilstaan om de luier vast te maken teveel gevraagd is (wat regelmatig is bij ons thuis), is een oefenluier – zo’n broekje dat je gewoon omhoog trekt – een uitkomst.

4. Uitleggen

Toen ik een paar maanden geleden voor een verhaal bij een RIE-babyklasje hier in New York was, vergelijkbaar met Emmi Pikler methode in Nederland, vertelde de lerares me dat baby’s meer begrijpen dan je denkt. Zij tipte me dan ook om mijn zoon duidelijk te vertellen wat we gaan doen. Hem dus niet zomaar op te pikken en op de verschoontafel te plempen, maar hem eerst uit te leggen dat hij een vieze luier heeft en hij verschoond moet worden. “Vraag hem om mee te werken, je zult zien dat hij het begrijpt”, zei ze. Nu geloof ik best dat mijn zoon het begrijpt, maar dat betekent niet dat hij altijd zin heeft om mee te werken. Maar soms, misschien één keer per dag, lijkt het inderdaad alsof hij mee wil helpen. Dan blijft hij keurig liggen en reageert hij alleen even, met een glimlach, op het koude doekje.

LEES OOK: Briljante hack: zo heb je geen luiertas meer nog én toch alles bij je

5. Rustig aan doen

Nog een tip uit de RIE-les: maak van het verschonen een rustig, intiem moment. Want als jij het benadert als iets vreselijk onprettigs dat snel uit de weg geholpen moet worden, waarom zou je kind dan meewerken? Spartelt hij tegen, dwing hem dan niet. Geef hem de tijd. Klinkt logisch, maar is in de praktijk niet altijd haalbaar. Soms moet er nou eenmaal een luier worden verschoond. Maar als je geen haast (en vieze poepbillen) hebt, is er inderdaad niks mis met rustig aan doen.

Omdat verschonen een eindeloze herhalingsoefening is – tot hij zelf naar de wc kan – en verjaardagskaarten met muziek (blijkbaar) kapotgaan, kan ik nog wel wat meer methodes gebruiken. Hoe houden jullie je baby in bedwang op de verschoontafel? Kom maar door met de tips op onze Facebookpagina!

Als je dan toch druk in de weer gaat om de luier van je baby te verschonen, is het wel fijn als deze ook echt vies is. Dit handige apparaatje checkt of je baby een poepluier heeft.

Nog meer handige tips? Like ons dan vooral!

Dit artikel is geschreven door Anke Meijer.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
5 slimme tips voor moeders van baby’s die maar niet stil willen liggen tijdens het verschonen
Sluiten