De baby 8 mrt 2018 Janne Vogel

Help: mijn baby wil niet slapen

Je bent doodop en begint steeds meer op te zien tegen de nachten met je baby. Wat je ook probeert, hij wil maar niet slapen. Dankzij deze tips slaapt hij straks (hopelijk) als een roosje.

Baby’s en slapen: het zijn twee dingen die niet altijd even goed samen gaan. Je baby heeft gewoon een nogál ander (slaap)ritme dan jij. En dat kan nog weleens botsen. Ben je ten einde raad? Kijk dan even naar de volgende tips.

10 minuten methode

De welbekende 10 minuten methode. Je bent óf fan van deze methode, óf je vindt het helemaal niks. Het komt erop neer dat je je baby iedere avond volgens hetzelfde slaapritueel naar bed brengt. Daarna laat je je baby zelfstandig in slaap vallen. Als hij protesteert laat je ‘m tien minuten huilen en troost je hem hierna zonder te praten of oogcontact te maken. Hierna loop je weer weg en probeer je het opnieuw. Iedere avond wacht je iets langer met troosten.

Wil je baby niet slapen? Ritme is belangrijk

Het invoeren van een duidelijk ritme is iets waar je baby zeker baat bij heeft. Zorg dat je alles elke dag in dezelfde volgorde doet en leer je baby ook aan wáár dit gebeurt. Zijn bedje is om in te slapen, de box om in te spelen, etc. Zo weet je baby waar hij aan toe is en valt het slapen aan te leren.

LEES OOK: Moeder verzint simpele doch briljante hack om haar baby te laten slapen

Huilen is toegestaan

Veel slaapgoeroe’s zijn ervan overtuigd dat een kind zelf in slaap moet leren vallen. Huilen is iets wat hierbij kan horen. Probeer te luisteren naar de huiltjes en bepaal aan de hand hiervan in hoeverre jouw hulp nodig is. Een mopperend huiltje kun je bijvoorbeeld prima laten gaan en klinkt heel anders dan een echt hysterische baby.

Dag/nacht

Je baby’s biologische klok werkt nog niet, dus je helpt hem door overdag te zorgen voor licht in huis en ‘s nachts voor een echt donkere kamer. Dit hoeft overigens niet te betekenen dat hij overdag niet mag slapen. Integendeel: hoe beter een baby overdag slaapt, hoe rustiger de nachten verlopen. Is je kind overdag moe? Leg hem dan gewoon in bed, ook al is het eigenlijk geen ‘bedtijd’. En slaapt je kind overdag? Ga dan niet extra zacht doen omdat je bang bent ‘m wakker te maken. Je baby leren slapen met achtergrondgeluiden is juist iets wat moet gebeuren.

Rustig

Ook al ben je doodmoe en wanhopig door je kleine nachtbraker, blijf rustig. Ook wanneer hij ‘s nachts voor de zoveelste keer wakker wordt en het op een huilen zet. Praat niet te hard tegen je baby, doe geen felle lichten aan en ga niet met ‘m spelen bijvoorbeeld. Doe zo rustig mogelijk, zodat hij niet klaarwakker wordt. De kans dat hij weer lekker gaat slapen zal zo namelijk alleen maar kleiner worden. Als je het echt even niet meer ziet zitten, gun jezelf dan de rust om even bij te tanken. Laat je baby over aan iemand anders, zodat je zelf niet helemaal gek wordt.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Help: mijn baby wil niet slapen
Sluiten