De baby 30 jun 2018 Janne Vogel

Een hazenlip (schisis) bij je baby: dit is wat je moet weten

Een hazenlip wordt met een medische term ‘schisis’ genoemd en is een aangeboren gezichtsafwijking. Een baby met schisis heeft een spleet in de bovenlip, de kaak of het gehemelte. Schisis kan goed behandeld worden, maar brengt een aantal complicaties met zich mee.

Als ouder van een kindje met schisis, zul je een aantal aanpassingen in het leven van je baby moeten doorvoeren. Alles wat je over de afwijking moet weten, lees je hieronder.

Een hazenlip bij je baby

In Nederland worden ieder jaar ongeveer 350 kinderen met een hazenlip geboren. De term hazenlip is in de volksmond het bekendst, maar klinkt voor sommigen een beetje onaardig. Daarom kun je beter spreken over een schisis.

Een schisis ontstaat in de eerste weken van de zwangerschap, doordat de lip, kaak of het gehemelte niet goed sluit. Het is een aangeboren afwijking die je kunt herkennen aan een spleet of groef in de bovenlip. De spleet kan doorlopen tot in de bovenkaken, het gehemelte of in de neus. Ongeveer één op de duizend pasgeboren baby’s heeft een schisis.

Complicaties

De spleet in de lip is zichtbaar van buitenaf, maar een schisis kan ook een spleet in de kaak en het gehemelte inhouden. In dit geval is er niets aan het gezichtje te zien. Kinderen met een schisis hebben vaak keel- neus- en oorproblemen, en het kan voor sommigen lastig zijn om verstaanbaar te (leren) praten. Ook hebben kinderen met een schisis vaker een beugel nodig, omdat het gebit door de spleet anders doorkomt.

Oorzaak hazenlip

Het gezichtje van een baby wordt gevormd in het begin van de zwangerschap. Het is een heel ingewikkeld gebeuren, waarbij verschillende delen van het gezicht langzaam naar elkaar toe groeien. Het is de bedoeling dat de lip, de kaak en het gehemelte al tussen de zesde en twaalfde week van de zwangerschap dichtgroeien. Bij kinderen met een schisis gebeurt dit niet; de bovenlip, de bovenkaak of het gehemelte sluit niet geheel. Waar dit door komt is onbekend. Erfelijke factoren kunnen een rol spelen, maar je kunt niets doen om een schisis te voorkomen.

20 weken echo

Een lip- of kaakspleet wordt meestal bij de 20 weken echo ontdekt, maar een open gehemelte is lastiger te zien. Soms wordt het pas duidelijk dat een kindje een open gehemelte heeft na de geboorte, als het voeden niet goed lukt. Het is met een open gehemelte namelijk onmogelijk om vacuüm te zuigen, waardoor het drinken van zowel borst- als flesvoeding niet lukt.

LEES OOK: NIPT-test: alles wat je moet over deze test op afwijkingen bij je baby

Behandeling

Als duidelijk wordt dat je baby’tje een hazenlip heeft, wordt een behandelingsplan voor hem opgesteld. De eerste behandeling vindt vaak een paar maanden na de geboorte plaats, maar bestrijkt een groot aantal jaren.

Dit is noodzakelijk, omdat je kindje nog jarenlang groeit, zowel lichamelijk als geestelijk. Iedere behandeling moet op het juiste ogenblik in dat groeiproces plaatsvinden, wanneer hij er klaar voor is.

Hoe een schisis zich ontwikkelt is van tevoren nooit duidelijk, maar er zijn in ieder geval een aantal operaties en controlebezoekjes nodig. Over het uiteindelijke resultaat van een behandeling valt weinig te zeggen, omdat iedere afwijking en ieder kind anders is.

Na de geboorte

Het is voor ouders vaak schrikken als ze horen dat hun baby’tje een schisis heeft, maar de meesten trekken na de geboorte snel bij. Het advies van behandelaars is om er vooral zo normaal mogelijk over te doen. Het is belangrijk dat je het uiterlijk van je baby leert accepteren en gewoon trots bent op je kleintje. Natuurlijk kan dit lastig zijn, maar als je ongemakkelijk wordt van het uiterlijk van je kindje, is dat funest voor zijn zelfvertrouwen.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

UMCG

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Een hazenlip (schisis) bij je baby: dit is wat je moet weten
Sluiten